Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RUKOMETNI FF

Patrik Ćavar među najtrofejnijima, Šepkin rekorder

'Blazenko Lackovic of Hamburg cheers during the Handball Bundesliga match HSV Hamburg versus VfL Gummersbach at O2 World in Hamburg, Germany, 16 May 2012. Foto: Revierfoto/DPA/PIXSELL'
'Revierfoto/DPA/PIXSELL'
31.05.2013.
u 10:30

Sergej Rutenka je do sada osvojio pet naslova pobjednika Lige prvaka, s Celjem, Ciudad Realom i Barcelonom.

Andrej Šepkin je rekorder po broju osvojenih naslova rukometne Lige prvake. U svojim vitrinama ima šest pobjedničkih trofeja, kao nijedan rukometaš do sada. Svih šest naslova osvojio je s Barcelonom. Pet u nizu, od 1996.do 2000. godine, a bio je i jedini iz te generacije koji je s Barcelonom bio prvak Europe 2005. godine.

Pako rijetki stranac

Jedini koji ga može dostići, i to već ovog vikenda, Bjelorus je Sergej Rutenka. On je do sada osvojio pet trofeja igrajući za Celje (2004), Ciudad Real ((2006., 2008. i 2009.) i Barcelonu (2011.). S obzirom na to da ima 32 godine, mogao bi dogurati i do brojke od sedam-osam naslova, što vjerojatno nikad nitko neće dostići.

Od hrvatskih rukometaša rekorder je Patrik Ćavar. Pako je osvojio dva naslova sa Zagrebom te tri s Barcelonom.

– U moje vrijeme kružila je priča – ako želiš osvojiti naslov prvaka Europe, onda moraš doći u Barcelonu. Eto, imao sam sreću da su me željeli. Jer, u toj sjajnoj generaciji, koja je pet puta zaredom osvojila Ligu prvaka, igralo je malo stranaca – istaknuo je Ćavar.

Osim njega, u tih pet godina od stranaca bio je samo švedski vratar Thomas Svensson. Šepkin je već u to vrijeme imao španjolsko državljanstvo.

Uz Ćavara i Rutenku, pet osvojenih naslova prvaka Europe imaju Masip, Urdangarin, Ortega, Guijosa, Barrufet, Svensson i O\'Callaghan. Ako Kiel obrani naslov, onda će do petog trofeja i francuski vratar Omeyer, a do četvrtog Ahlm, Klein, Zeitz.

Na završnom turniru ove sezone igrat će i 14 igrača s prostora bivše Jugoslavije. Najviše je hrvatskih igrača – osam (Buntić, Losert, Musa, Čupić, Štrlek, Duvnjak, Lacković i Vori). Ni jedan od ovih naših osam igrača nikad nije osvojio Ligu prvaka.

Hrvatska treća

Losert je igrao u tri, a Lacković u jednom finalu i uvijek su gubili. Srbin Momir Ilić s Kielom juri svoj treći naslov, Slovenac Uroš Zorman s Kielcom pak juri četvrti naslov. Jedan je osvojio s Celjem, a dva s Ciudad Realom. Tu je još i Danijel Šarić, koji je s Barcelonom prije dvije godine slavio u Kölnu. Što se tiče klubova, Barcelona s osam naslova uvjerljivo je na prvom mjestu. Dva manje ima Gummersbach, a po tri imaju Kiel, Magdeburg i Ciudad Real. Iza ove skupine klubova dolazi Zagreb, koji ima dva trofeja.

Gledajući po zemljama, najviše naslova imaju Njemačka (16) i Španjolska (13), a na trećem je mjestu Hrvatska. Dva naslova osvojio je Zagreb (1992. i 1993.), a jedan bjelovarski Partizan (1972).

Po tri naslova imaju Rumunjska, Češka i Bjelorusija. Kada bi se zbrajali naslovi i finalisti, onda bi Hrvatska bila osamljena na trećem mjestu, s tri trofeja i sedam izgubljenih finala (četiri je izgubio Zagreb, dva Partizan, a jedan Medveščak). Španjolska i Njemačka imaju po deset izgubljenih finala.

>> Džomba u najboljoj sedmorki LP: Lijepo je da me i danas cijene

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije