Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEJASNA SITUACIJA

Paradoks na hrvatski način zbog korone: Jedni mogu, a drugi ne?!

Jarun
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/6
20.03.2020.
u 10:11

Državni tajnik za sport Tomislav Družak zamolio Stožer civilne zaštite RH za izuzeće od zabrane treniranja za olimpijce i elitne sportaše, dakako u strogo kontroliranim uvjetima

Nakon što je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio mjeru zabrane organiziranog treniranja, mnogi su sportaši ostali u nedoumici oko definicije “organiziranog treninga”. Je li to samo onaj trening kakav znamo s nogometnih terena ili iz košarkaških dvorana ili je to čak i trening kada, recimo, jedan nogometaš šutira vrataru koji je od njega udaljen 15-20 metara bez ikoga drugog na stadionu ili kada se dva tenisača napucavaju svako s osnovne crte? Je li kršenje protuepidemijskih postulata možda i to kada sportaš trči na Sljeme i tamo odradi set vježbi snage?

Osim toga, je li pravedno kada se veslačkim olimpijskim pobjednicima braći Sinković zabrani trenirati na Jarunu, dok su na trenerskoj stazi uz jezero na stotine šetača, trkača, rolera, biciklista? Što za taj paradoks na hrvatski način kaže njihov trener Nikola Bralić?

– Sukladno odredbi Stožera civilne zaštite RH, Gradski ured za sport i mlade zabranio je korištenje svih sportskih objekata u gradu Zagrebu, a istovremeno nitko nije zabranio svim onim ljudima da nesmetano šetaju po tom istom sportskom centru u kojem je nama zabranjeno trenirati. Mi se slažemo da ne izlazimo nikamo kada bude potpuna karantena, kada nitko ne bude smio izaći iz kuće. No, koliko vidim, gradonačelnik još poziva ljude da izlaze na zrak, potiče ih na to i ministar zdravstva, a mi na tom istom zraku ne možemo trenirati, a u stanju smo osigurati maksimalno kontrolirane uvjete, uz traženu socijalnu distancu. U vodi imamo čistu situaciju, prilično velik razmak u stazama, a svaki od naših veslača može imati svoju svlačionicu a i hangari su nam odvojeni. Osim toga, Valent i Martin su u dvojcu udaljeni metar i 35 centimetara jedan od drugoga. I zato molimo da nam se, dok ne dođe do odluke o potpunoj karanteni stanovništva, omogući da održavamo ono što smo u smislu sportske forme dosad postigli.

Svjestan problematike vrhunskog sporta, reagirao je i državni tajnik za sport Tomislav Družak:

- Ponukani pitanjima iz brojnih nacionalnih sportskih saveza, Stožer smo upoznali s činjenicom da postoji određeni broj vrhunskih sportaša koji su se kvalificirali na Olimpijske igre, ali i neki koji su vrlo blizu, pa smo pitali mogu li se napraviti neka izuzeća za treninge u strogo kontroliranim uvjetima. A posebice kada je riječ o treningu na otvorenom koji mogu prakticirati sportaši svih vrsta, a pogotovo jedriličari, veslači, atletičari.... U to ime poslali smo im i HOO-ov popis sportaša o kojima je riječ.

Komentara 19

AN
ante92
11:22 20.03.2020.

I što bi sada trebalo, uvoditi na tisuće izuzetaka za koješta i stvoriti kaos? Hrvatska je u karanteni, pravila se znaju i izvolite se tako ponašati.

Avatar Kalladin
Kalladin
11:10 20.03.2020.

Da. Zdravi ljudi ne smiju na trening od 2-3 čovjeka, a oni koji do jučer nisu izlazili iz kafića i kladionica, čoporativno "hvataju zrak"? Nonsens.

HO
horton
12:09 20.03.2020.

U nekim sportovima zabrana je opravdana, ali pojedinačne sportove na otvorenom nema smisla zabranjivati dok god građani smiju izlaziti iz kuća.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije