Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMJENE U HNS-U

Ovo su glavni kandidati za novoga šefa sudaca: Jedan bi Miškoviću najbolje 'legao'

11.02.2021.
u 08:08

I što mislite, hoće li se sada nešto bitno promijeniti i na terenu? Naravno da hoće; zastrašivači sudaca Rijeka i Dinamo sigurno više neće biti zakidani. A ostalima neka Bog bude na pomoći...

Možda je agenda smjene Komisije nogometnih sudaca HNS-a i njezina predsjednika Kulušića doista borba za pošteni nogomet, u što se zaklinje Damir Mišković, ali ona je istodobno i izrazito obojena klubaštvom. Kako drugačije objasniti činjenicu da je Mišković na suce graknuo tek kad je bila oštećena njegova Rijeka (a ne, primjerice, kad su joj pomagali, kao u prošlogodišnjem polufinalu Kupa), pa i njegov vječni saveznik Dinamo? Upravo na taj klubaški kontekst cijele priče o smjeni Komisije referirao se u svom priopćenju Osječanin Ante Vučemilović, dugogodišnji dopredsjednik Saveza, čiji je nećak Ante Vučemilović Šimunović dojučer bio član Komisije.

– Kako smo sigurni da smjena nekog tko radi u najboljoj volji, tko je imenovan kao struka od istog tog Izvršnog odbora HNS-a, tko sustavno u proteklom razdoblju usavršava suce, od Prve do Treće HNL, odjednom treba biti razriješen. Kojim izvještajem imenovane Komisije nismo bili zadovoljni!? Razrješavati neko radno tijelo, ad hoc, zbog ove ili one svrhe, kroz prizmu pritiska čelnika klubova nije sukladno normativnim aktima koje propisuju Fifa i Uefa. HNS kao potpisnik Uefine konvencije ne smije dozvoliti involviranost utjecaja izvršne vlasti, pogotovo osoba koji dolaze iz klubova, u rad Komisije nogometnih sudaca. Naprotiv, treba osigurati neovisnost istoj – stoji između ostaloga u priopćenju koje je Kući nogometa uputio dužnosnički doajen Ante Vučemilović stariji.

Šukera opet nije bilo

Tako ispada da je Komisija nogometnih sudaca pala baš nakon što su suci svojim prosudbama dokazano i nedvojbeno oštetili Rijeku i Dinamo. A dok je Hajduk godinama trpio sudačke nepravde i dokazivao ih (pa i kmečao i kad nije bilo povoda za to), nikome iz sudačke organizacije nije bila pala dlaka s glave. Nije se povela ni rasprava o tome niti je deklarirani borac za poštenje Damir Mišković u to vrijeme vapio za čišćenjem hrvatskog nogometa od nepravdi.

– Ja sam bio protiv smjenjivanja Komisije jer smatram da Komisija nije kriva za pogreške sudaca, ali ću kao dopredsjednik Saveza i član Izvršnog odbora poštivati odluku većine, što je i normalno – kazao nam je jučer smijenjeni šef sudaca Ante Kulušić pa nastavio:

– Za mene su trebali biti sankcionirani oni suci koji su griješili. Ja sam najavio i prije Izvršnom odboru i izvršnom direktoru, te sucima, da nakon završetka sezone ne želim biti više predsjednik Komisije. Četiri godine mi je previše.

Hoće li suđenje na prvoligaškim travnjacima sada biti bolje nakon raspuštanja Komisije?

– Smatram da je suđenje u zadnjih nekoliko godina, pogotovo nakon uvođenja VAR-a, bilo vrlo dobro, s tim se može složiti i cjelokupna javnost. Međutim, nažalost, dogodile su se neoprostive i neobjašnjive pogreške sudaca, i svi oni koji griješe trebaju biti sankcionirani – odgovorio je Kulušić.

Tko će sada određivati suce?

– Smijenjena je Komisija, a ne povjerenici. Suce i VAR suce i dalje određuje Ivan Novak, a ja i dalje određujem kontrolore za prvu i drugu ligu – kaže Kulušić.

Jeste li ljutiti na Damira Miškovića, s kojim ste nekoliko dana proveli u Dubaiju, a sada je inicirao vašu smjenu?
– Ne, nisam ljutit na Miškovića. Ljutit sam samo na suce koji su radili neobjašnjive i neoprostive pogreške – zaključio je Kulušić, koji ostaje na dopredsjedničkoj poziciji u HNS-u i kao takav ne gubi nikakve privilegije koje ta funkcija nosi.

Ono što bode u oči u cijeloj priči oko potresa u HNS-u je da predsjednik Saveza Davor Šuker nije sudjelovao u donošenju odluka o smjenama u sudačkoj organizaciji. Šuker je već dva mjeseca na putu, navodno se nalazi u SAD-u, i nije prvi put da je odsutan dok se u Savezu odlučuje o važnim stvarima. Važnima, naravno, za funkcioniranje i imidž Saveza, ali ne i za samoga Šukera jer njemu je savršeno svejedno tko je šef Komisije za suce, povjerenik ili šef kontrolora. Šukeru je bitno samo da je njegova pozicija predsjednika Saveza čvrsta i stabilna, da je HNS na kraju godine u financijskom plusu i da na izbornoj Skupštini nema ozbiljnoga protukandidata.

Batinić nema poguranac

A tko je uopće smijenjen u najnovijoj Miškovićevoj sječi na daljinski upravljač iz Dubaija? Dakle, osim njegova prijatelja Kulušića, odletjeli su i članovi Komisije Domagoj Vučkov, Draženko Kovačić, Ante Vučemilović Šimunović i Vlado Svilokos. A prvoligaški suci, oni koji su griješili i oni koji nisu, svi i dalje ostaju svi na broju i nastavljaju suditi. I što mislite, hoće li se sada nešto bitno promijeniti i na terenu? Naravno da hoće; zastrašivači sudaca Rijeka i Dinamo sigurno više neće biti zakidani. A ostalima neka Bog bude na pomoći...

Nagađa se kako će nova Komisija za suce HNS-a biti izabrana tijekom ožujka. Kao i njezin novi šef. A trojica su kandidata za tu poziciju: Domagoj Vučkov iz Rijeke, Bruno Marić iz Daruvara i Damir Batinić iz Osijeka. Kao favorit figurira Domagoj Vučkov iz Rijeke, koji bi kao čovjek s Kvarnera Miškoviću najviše odgovarao, ali možda bi bilo kontradiktorno imenovati dužnosnika koji je posljednjom odlukom IO-a upravo bio smijenjen iz Komisije. Na to možda i računa Bruno Marić, kojega se već prije spominjalo u kontekstu novoga sudačkoga šefa, a Dinamu, pa onda i njemu bliskoj Rijeci, sigurno bi bio prihvatljiva opcija na čelu Komisije. Osječanin Damir Batinić pak ove sezone se oprašta od suđenja (i to radi u velikom stilu, sudeći doista besprijekorno), a kao uspješan poduzetnik, posve je financijski neovisan i nema poguranac klupskih lobija.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar mlijeko
mlijeko
13:26 11.02.2021.

Mislim da bi trebalo staviti na čelo Nenada Bjelicu. Tada bi Dasović bio zadovoljan.

IS
istina00
19:21 11.02.2021.

zašto nema mogućnosti ocjenjivanja članka pa da vidite što čitatelji misle o vašem uradku? hajde, ne budite kukavice, ako se može ocjenjivati naše komentare, dajte da i mi možemo ocijeniti vaše pisanje! pa da vidimo svi što čitatelji misle o ovakvim "novinarima"!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije