Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLASTICA U Unešiću se okupilo najmanje 10 tisuća posjetitelja

“Ovo se doživi jednom ili čak niti jednom u životu”

12.11.2008.
u 16:36

Unešić, malo selo u Dalmatinskoj zagori koje malo tko zna i naći na zemljopisnoj karti, bilo je središte nogometne Hrvatske. Zbog utakmice Dinamo - Zagora i događaja vezanih uz utakmicu u Unešić su se slila sva sila svijeta iz svih 16 sela Općine Unešić, Šibenika, Drniša, Zadra, Splita, Zagreba i svih drugih djelova Hrvatske.

Pravi praznik
Bio je to pravi praznik, s kojim se, kažu Unešićani, ne može usporediti ni sv. Juraj, blagdan zaštitnika sela. Satovi su u školi skraćeni na 30 minuta. Nastava je je završena u 11.30 i škola je pretvorena u press centar za desetke televizijskih, radinskih i novinarskih ekipa hrvatskih nacionalnih i regionalnih medija.

Dinamo u Unešiću igrao i 1975.


Ovo nije bilo prvo gostovanje Dinama u Unešiću. Davnog 1. lipnja 1975. gostovao je tu u prijateljskoj utakmici povodom otvorenja rekonstruiranog igrališta Borovište. Dinamo je tadašnjem klubu “Razvitak - Unešić” pred oko dvije tisuće gledatelja zabio četiri gola, sva četiri u prvom poluvremenu.
– Bio je to lijep dan, sunčan i topao kao i današnji. I tada je to bila nezapamćena svečanost. Sjećam se kako smo tražili put i kako smo do Unešića došli neasfaltiranim i neoznačenim prašnjavim puteljcima, a tada se prvi puta u povijesti u selu zaustavio Marijan ekspres u kojem su bili igrači Dinama - ispričao nam je Joža Drenski, tadašnji dopisnik Vijesnika i niza drugih redakcija.

– Ovo je za Unešić puno više od nogometne utakmice. Zahvaljujući trudu naših igrača i aktivista, nogomet je postao naš najbolji ambasador. To što danas svak u Hrvatskoj zna gdje je Unešić priznanje je igračima, treneru, upravi i navijačima, Pašajicama koji su treća dimenzija svega što se danas događa u selu – rekao je načelnik Općine Mladen Abramac.

– Ovo se ne događa svaki dan, ne događa se ni jednom u stoljeću. Ovo se doživi jednom ili nijednom u životu. Rezultat je to rada ove ekipe, koja ima svoju duši i stil. Pustili smo u prodaju 3500 karata i odmah su razgrabljene, ali očekujemo da će na stadionu biti pet-šest tisuća ljudi i da će još toliko ostati vani – rekao je Sandi Škoprc, sportski direktor Zagore.

Procjenjuje se da je u Unešić, središnje selo općine koja ima ukupno dvije tisuće žitelja, jučer na utakmicu došlo najmanje deset tisuća posjetitelja.

Spektakl stoljeća
– To je kao da u Zagreb ili Split na utakmicu dođe nekoliko milijuna navijača – rekao je Vjekoslav Grbeša, vođa navijača Zagore.

Oj, Zagoro lijepa li si...


Organizatori su najavljivali nastup Vinka Coce, Ivana Cinotija Cime, KUD-a Zvona Zagore i drugih. Danima se pričalo i o gostu iznenađenja, Marku Perkoviću Thompsonu, ali su mediji zamoljeni da ga ne najavljuju kako ne bi imao problema s menadžerom. Stadion je bio na nogama kada je u poluvremenu izašao na teren i otpjevao hit “Lijepa li si”. “Oj Zagoro lijepa li si” orilo je Borovište i kad je Ivica Šupe zabio gol i Zagora povela 1:0.

Zanimljivo je i da su navijači tu došli šest dana prije, čim se saznalo da će Zagora igrati s Dinamom. Njih oko tri stotine, bili su glavni oslonac klubu u organizaciji dočeka gostiju iz Zagreba.

Na stadion Borovište, koji ima svega 800 sjedećih mjesta, montirali su još 3000 sjedećih mjesta koje su im za ovu prigodu posudili Vitaško alkarso društvo iz Sinja, Šibensko kazalište, Općina Bilice i Grad Vodice. Uređeno je čitavo selo, popravljene su i asfaltirane prilazne ceste, uređeno je 2000 parkirališnih mjesta, na stadionu se pazilo na sve do najmanjeg detalja, kao i u kućama i okućnicama u cijelom selu.

Sve je bilo spremno za spektakl stoljeća. A početak utakmice označen je uistinu spektakularno. Nad Unešićem je letio avion Aero kluba Split vukući transparent “Ne daj se Zagoro”, a potom su na teren s transparentima sletjeli padobranci Jerolim Duplančić i Damir Suton.


Video: Mario Velić

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije