Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLAVEN ZAMBATA (1940. - 2020.)

Ovo ne može svatko: Dinamo dobio posebno dopuštenje od UEFA-e Zambiju u čast

Dinamo - Flora
Foto: Reuters/Pixsell
1/2
29.10.2020.
u 14:56

Silno sam želio zabiti, nisam ni pomišljao padati. Ili zato što nisam znao pasti ili zato što je to bilo ‘muški’”, govorio je Slaven Zambata nerijetko se žaleći na svojevrsni “globalni trend”

'Neka mu je vječna slava i hvala', napisao je zagrebački Dinamo na svojim stranicama oprostivši se od klupske legende Slavena Zambate (1940.-2020.), koji je preminuo u 81. godini života od zastoja srca. Osim porukom, Modri se žele posebno oprostiti i  zahvaliti noseći crni flor oko nadlaktice na utakmici 2. kola Europske lige protiv CSKA.

Na takve se upite UEFA često ogluši, osobito kada oni stignu na dan utakmice, ali Dinamo je dobio dopuštenje, a s time se ne može svatko pohvaliti. Budući da se radi o velikoj europskoj utakmici protiv ruskog giganta, Modrima će ta vrpca na ruci zasigurno dati dodatan elan na travnjaku Zambiju u čast. U čast onome koji je vodio Dinamo među najveće, do vrha Europe, do trofeja Kupa velesajamskih gradova. Momci, sjetite se Zambija kada stanete na travnjak. 

POGLEDAJTE GALERIJU:

Dinamo - Flora
1/14

 Iz kluba su živopisno predočili tko je bio Slaven Zambata. Kapetan slavne generacije osvajača Kupa velesajamskih gradova 1967. bio je i ostao jedan od omiljenih koji su ikada obukli modri dres.

- Kad bi prošao suparničkoga braniča, a on ga pritom okrznuo i pomalo izbacio iz ravnoteže, Slaven bi malo zateturao, ali pritom tražio sve načine kako ostati na nogama, nije želio pasti, nije želio tražiti prekršaj, gumiti jedanaesterac, nije usporavao niti sjeckao igru... U fokusu su bili samo lopta i mreža.

- Silno sam želio zabiti, nisam ni pomišljao padati. Ili zato što nisam znao pasti ili zato što je to bilo ‘muški’” - govorio nam je Slaven Zambata nerijetko se žaleći na svojevrsni “globalni trend” u kojem mnogi ipak prvo pomisle na tehniku pada nego na tehniku juriša prema golu.

 Ovo je tek jedan od brojnih “štikleca” kojim nas je zabavljao svih ovih godina, priča kojima nam je otkrivao detalje iz svoje slavne igračke karijere, zanimljivosti iz Dinamove povijesti, otkrivao male tajne “centarforskog zanata”... I upravo ćemo ga takvog pamtiti. Nažalost, naš proslavljeni nogometaš, naš dragi, omiljeni i nezaboravni “plavi devet”, Slaven Zambata, ovoga nas je četvrtka zauvijek napustio.

Gradio je povijest Dinama

Jedan od najvećih Dinamovih igrača svih vremena, napadač sa stilom, igrač za nogometne gurmane i sladokusce, kapetan proslavljene generacije iz 1967. godine, gradio je i stvarao povijest ovoga kluba...

Svoja je sjećanja dijelio s vidljivom snažnom emocijom, oči bi mu “zaiskrile” kad god bi pričao o Dinamu, bilo o njegovoj generaciji ili o današnjem naraštaju. Do zadnjega je dana strastveno pratio svaku utakmicu plavih, a s jednakim je zanosom i komentirao nastup cijele momčadi, svakoga igrača.

Posebno je dojmljiv način kojim je prenosio svoje bogato znanje i iskustvo. Bio je vješt narator, svojevrsni nogometni erudit koji bi sjećanja prenosio gospodskim gardom i profesorskom elokvencijom. Uostalom, tri godine uzastopno Zambata je pisao, uređivao i izdavao nogometni almanah koji je sredinom osamdesetih bio pravi hit među kibicima.

'Plavi devet'

Dinamov kapetan, popularni „plavi devet“, omiljeni maksimirski centarfor, jedan je od glavnih junaka spektakularnoga lova na pokal Kupa velesajamskih gradova, kasniji Kup Uefa, odnosno Europa liga. U devet je nastupa šest puta tresao mrežu, vukao je momčad, lomio suparničke obrane kad se činilo da ih ne bi mogli probiti ni svi napadači svijeta zajedno.

Još dok je kao dijete natjeravao „krpenjaču“ po sinjskim ulicama, svi su ga zvali – dinamovac... Ljubav prema plavoj boji razbuktao mu je njegov prvi trener u Sinju, Branko Dragaš, raniji veliki navijač Gradjanskog, koji je poznavao i kao igrače volio Franju Wölfla, Milana Antolkovića, Ivana Jazbinšeka i brojne druge purgere...

Sudbina je htjela da mu upravo Jazbinšek bude prvi trener u Dinamu, a Antolković afirmira. Bila je nedjelja, 30. kolovoza 1959., Dinamo se spremao za prvenstvenu utakmicu protiv Crvene zvezde u Maksimiru... Tadašnji je glavni tajnik Otto Hofmann poklonio Zambati dvije ulaznice za tu utakmicu i dogovorio trening dan kasnije.

Zambata je ujedno, s Igorom Cvitanovićem, na vrhu Dinamove ljestvice najboljih strijelaca u europskim utakmicama u povijesti. Obojica su zabili po 15 pogodaka.

Pamtit ćemo ga kao jednu od najsjajnijih zvijezda na našem plavom nebu. Dragi Slavene, neka ti je vječna slava i hvala.

POGLEDAJTE VIDEO: Moro posjetio dinamovce

Ključne riječi

Komentara 1

DI
dinol
16:05 29.10.2020.

Neponovljivi Zambi, veliki igrac i covjek, kapetan Dinama. Hvala za sve sto si dao Dinamu. Rip!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije