Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLATKA OSVETA

Ovo Hrvatsku još uvijek boli, nitko nam tako nešto nije napravio!

Hrvatska - Bahrein
Foto: Pixsell/Reuters
1/7
17.01.2019.
u 16:31

Bilo je poraza od Španjolaca koji i danas bole. Primjerice, onaj finalni na SP-u u Tunisu. Nitko nam nikada nije postigao 40 pogodaka, a upravo smo toliko primili u finalu. Bila im je to slatka osveta za poraz u polufinalu dvije godine ranije.

Svaka čast na svim dosadašnjim pobjedama na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj i Danskoj, ali večeras (20.30 sati) za Hrvatsku je trenutak istine – može li ova generacija do medalje? Igramo protiv Španjolske, posljednju utakmicu u skupini, a na vagi su dva velika boda koja znače korak do polufinala. Gledajući rezultate u posljednjih nekoliko godina, Španjolci su favoriti. U zadnjih pet godina Španjolska je osvojila tri medalje, Hrvatska jednu.

U 20 dvoboja 12 pobjeda

U povijesti velikih natjecanja (europska i svjetska prvenstva te Olimpijske igre) odigrali smo međusobno dvadeset utakmica. Hrvatska ima 12 pobjeda, a Španjolska sedam. Jednu utakmicu odigrali smo bez pobjednika, na Europskom prvenstvu u Italiji 1998. godine. Lino Červar kao izbornik Hrvatske ima čak sedam pobjeda nad furijom i tek dva poraza. S aktualnim prvacima Europe iz Zagreba imamo bolji omjer na svjetskim prvenstvima (7:2 u pobjedama) i Olimpijskim igrama (3:1), dok su Španjolci bolji na europskim prvenstvima (2:4).

Puno velikih i odlučujućih utakmica igrali smo protiv Španjolske. Jedna je od najvećih pobjeda ona iz Portugala 2003., na Svjetskom prvenstvu. Pobijedili smo nakon produžetaka (39:37).

– Tko se ne bi sjećao te povijesne utakmice. Imali smo 26:25 i napad 45 sekundi do kraja. Onda su suci neshvatljivo fućkali prekršaj u napadu Metličiću. Nekoliko sekundi prije kraja obranio sam šut s krila pa su Španjolci imali deveterac četiri sekunde do kraja i, nažalost, Iker Romero postigao je pogodak preko našeg zida, meni kroz noge – sjeća se Vlado Šola koji je na ovom SP-u sukomentator na RTL-u.

Bilo je i vrlo bolnih poraza

Produžeci su bili još veća drama. Na kraju prvih produžetaka 2x5 minuta Valter Matošević obranio je nemoguće. Da je Masip pogodio, Španjolska bi bila u finalu.

– Ušao sam umjesto Šole minutu prije kraja prvih produžetaka. Masip je šutirao kroz nekoliko ruku, lopta je odskočila ispred mene, ali sam je nekako rukom uspio skrenuti u stativu – sjeća se Matošević tog sretnog trenutka.

U prvim produžecima junak je bio Slavko Goluža s četiri postignuta pogotka u tom dijelu igre. Na početku drugih produžetaka se ozlijedio pa je umjesto njega organizator napada bio Ivano Balić koji je u prvim produžecima igrao samo u obrani. I upravo je Balić s tri pogotka u drugim produžecima odveo Hrvatsku u finale.

Drugu veliku pobjedu ostvarili smo prije dvije godine u Montpellieru. Marko Mamić s osam pogodaka bio je junak pobjede 30:29 koja nas je odvela na veliku završnicu u Pariz. No ne treba zaboraviti da je gol za pobjedu postigao Zlatko Horvat, kasniji tragičar u polufinalu protiv Norvežana. Važna je bila i pobjeda na Euru u Srbiji 2012. kada smo ih pobijedili u susretu za broncu.

Jasno, bilo je poraza koji i danas bole. Primjerice, onaj finalni na SP-u u Tunisu. Nitko nam nikada nije postigao 40 pogodaka, a upravo smo toliko primili u finalu. Bila im je to slatka osveta za poraz u polufinalu dvije godine ranije. Španjolska nam je uzela medalju na Igrama u Pekingu kada nas je pobijedila u susretu za broncu (29:35). Prije tri godine pobijedili su nas u polufinalu Europskog prvenstva u Poljskoj (33:29), a Saračević, Smajilagić, Perkovac i Bašić dobro će upamtiti i poraz od Španjolske na otvaranju Eura u Hrvatskoj 2000. (22:27). Zbog tog poraza nismo igrali u polufinalu te smo ostali bez OI u Sydneyu.

Nadamo se da će večeras slaviti Hrvatska i tako stići do 13. pobjede nad furijom... Prednost bi nam mogla biti što Španjolci imaju čak devetoricu igrača starijih od 30 godina.

>> Pogledajte hrvatske navijače u Munchenu

Komentara 1

DU
Deleted user
18:00 17.01.2019.

Ma možeš si statistike zataknut za šešir. Tko danas ulovi bolji ulazak u utakmicu i bolje raspoloženje taj će utakmicu i dobiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije