Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrijeme je za proljeće u Europi!

Ovaj Dinamo ima ‘ono nešto’ i publika je to prepoznala

Dinamo Rijeka
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/6
17.09.2018.
u 10:38

Iako momčad nema nekakvu klasu koja bi se isticala kao nekoć Boban, Šuker, Prosinečki, Modrić ili Mandžukić, postoji svojevrsna kemija, možda i pomalo neobjašnjiva, koja je zaintrigirala modre kibice.

Mnogi naši čitatelji, baš kao ni potpisnik ovih redaka, nisu se ni rodili 1970. godine. Bila je to godina u kojoj se pokrenuo dječji časopis Smib, u kojoj su se raspali Beatlesi, u kojoj je završen nigerijski građanski rat u Biafri. Tada je rođen naš znameniti nogometaš Alen Bokšić, televizori su uglavnom bili crno-bijeli, a prijenosi utakmica bili su prilično rijetki.

A upravo te 1970. godine Dinamo je porazom od Schalkea u četvrtfinalu Kupa kupova posljednji put zaigrao na proljeće u nekom europskom natjecanju. Modri su do tada bili važan faktor u Europi, pa samo tri godine prije osvojili su Kup velesajamskih gradova! I nitko nije mogao ni zamisliti da će nakon punih 48 godina i dalje čekati na takav uspjeh.

>>Pogledajte sjajnu atmosferu koju su priredili BBB-i

U tom nesretnom razdoblju bilo je svega, od loših momčadi koje nisu bile konkurentne, ali i velikih pehova, sportskih nesreća, sudačkih nepravdi pa sve do navijačkih ispada koji su modre udaljili od Europe. I sami igrači tijekom povijesti znali su govoriti da ne znaju u čemu je problem, da se katkada osjećaju kao da su začarani. Tako se pojavila i teorija o “Dinamovu prokletstvu” koje navodno datira od 1966. godine kada je u utakmici protiv Spartaka iz Brna novčić odlučivao o tome tko ide dalje. Slaven Zambata rekao je suigračima: “Ne čekajte da novčić padne na travu, čim ga sudac baci, počnite skakati i veseliti se.” Tako je i bilo, nikad se nije doznalo na koju je stranu novčić pao i modri su prošli. No ubrzo nakon toga sve je krenulo nizbrdo...

Kako god bilo, svakom negativnom nizu dođe kraj pa se svi zajedno nadamo da bi to moglo biti baš ove sezone. Naravno, tu frazu ponavljamo godinama, katkada se osjećamo kao Del Boy iz Mućki koji je stalno govorio: “This time next year we’ll be millionaires”. Međutim, u ovom današnjem Dinamu ima “ono nešto”.

Iako momčad nema nekakvu klasu koja bi se isticala kao nekoć Boban, Šuker, Prosinečki, Modrić ili Mandžukić, postoji svojevrsna kemija, možda i pomalo neobjašnjiva, koja je zaintrigirala modre kibice. Nakon dugo godina u Zagrebu se stvorila prava euforija, za utakmicu protiv Young Boysa tražila se ulaznica više.

Dinamo Rijeka
1/10

Zagrebačka publika često se nazivala izbirljivom, ali je isto tako uvijek znala prepoznati nekakav poseban trenutak. Iako su se ovakve, čak i važnije europske utakmice konstantno igrale godinama, Maksimir nije bio ni izbliza pun, a nerijetko bi bilo više praznih nego punih mjesta. No, ovoga ljeta nešto se okrenulo. Doduše, mnoge je na stadion vratio odlazak bjegunca Zdravka Mamića daleko od kluba (pa makar i samo fizički), ali ima nešto i u samoj momčadi.

Plavi dečki nažalost su izgubili od Švicaraca, ali svatko tko je bio na toj utakmici mogao je vidjeti da su dali sve od sebe. I zbog toga im nitko ne bi smio zamjeriti jer treba biti realan i priznati da su u ovom trenutku Young Boysi jednostavno – bolji. No ovo nije kraj za ovu generaciju jer će natjecanje nastaviti u Europskoj ligi. Dobili su skupinu po mjeri, koja je itekako prolazna ako se sve poklopi. Igrači moraju u svakom susretu nastaviti davati sve od sebe, a publika koja ih je tako lijepo podržavala na početku sezone mora s time nastaviti jer upravo to zajedništvo temelj je dobrog rezultata. I Friedrich Schiller je napisao: “Čak i slabići, ujedinjeni, postaju jaki.”

>>Pogledajte kako Boysi pjevaju Grdovićev hit

Hrvatska nogometna reprezentacija, na čelu sa Zlatkom Dalićem, ovoga ljeta svima nam je pokazala kako se s dobrom atmosferom i pravim pristupom mogu napraviti velike stvari. Rezultat u Rusiji utjecao je na općenito stanje u našoj državi, u sportu i u nogometu. Nadajmo se da će na tom valu pozitivne energije i modri odigrati sezonu za pamćenje pa da ćemo 2019. godinu pamtiti kao početak nove ere Dinama i prekid prokletstva. Vrijeme je! Ovaj Dinamo to svakako može.

Komentara 21

SE
senior
11:02 17.09.2018.

Udruga Dinamo pokušava u Zagrebu biti pandam u Splitu udruzi naš Hajduk koja isti i uništava. Neka sportsak piskarala pokušavaju podvaliti dvije razlićite stvari pod jednu. Kada pišu o malonogometnom klubu Dinamo pokušavaju u istom tekstu izjednačiti isti sa GNKNK Dinamo iako se radi o različitim spotovima i različitim klubovima.

PR
prajdali100
12:08 17.09.2018.

Dinamovac sam od kada znam za sebe.Da imamo" ono nešto" sad bi bili u Ligi prvaka i ne bi onako glupo ispali...Budimo iskreni.

FL
FLYZG
11:33 17.09.2018.

Neznam na temelju čega bilo koji navijač Dinama može temeljiti svoj optimizam što se tiče europskih utakmica,pa tu se vrlo dobro zna koliko je Dinamo "proklet",i ne vidim po čemu bi ova skupina bila prolaznija,lakša ili neznam što već od bilo koje druge u recimo nekih petnaestak godina,gdje su i puno jače generacije ispadale od klubova kojih danas nema niti u tragovima na europskoj sceni...,i uvijek se ponavlja ista priča,npr.ovaj Fenerbahche se toliko podcjenjuje kao da nam dolazi neki trećeligaš,Anderlecht se niti ne spominje,a pitanje je dali se uopće zna da smo tamo s nekim Slovacima u skupini...i onda na koncu svega kada se ispade pored jednih "takvih" turaka,belgijaca,slovaka čuđenje svih mogućih piskarala i inih kao pure dreku!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije