Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Miriše na senzaciju

Otto Barić za Večernji: Ovaj Ajax gladniji je trofeja od onog iz 1995.!

Ajax
Foto: Reuters/Pixsell
17.04.2019.
u 11:54

Bit će prava šteta kada nogometni giganti poput ptica grabežljivica razgrabe njegove darovite nogometaša, ali zovu milijuna Ajax će teško odoljeti.

Daleko je još 1. lipnja i madridski stadion Wanda Metropolitano, ovosezonsko finale Lige prvaka, trebat će još u međuvremenu u polufinalu preskočiti Tottenham ili Manchester City, ali nakon pobjede nad Juventusom, baš nitko više ne može reći da ne miriše na 1995. godinu, na dane kada je Ajax posljednji put osvojio naslov prvaka Europe.

Ajax
1/9

Ni tada Kopljanici nisu imali ulogu favorita, pogotovo ne pored prvaka iz 1994. godine Milana, ali su svejedno triput razbili talijanskog giganta, dva puta s 2:0 u skupini D i naposljetku jednom s 1:0 u velikom finalu u Beču. 

Sličnosti je još, a ponajveća kaže da su i tada dres Ajaxa nosili brojni silno daroviti igrači, do tada mnogima uglavnom slabo poznati.

Teško je zaboraviti vratara Edwina van der Sara, braću de Boer, Edgara Davidsa, Marca Overmarsa, Franka Rijkaarda, Clarencea Seedorfa, Georgea Finidija, Jarija Litmanena, Nwankwa Kanua, Patricka Kluiverta...

Svi su se oni kasnije raselili po drugim europskim klubovima i ostvarili vrlo zapažene karijere, a Ajaxu je po njihovu odlasku dugo trebalo da se oporavi i vrati u sam vrh. 

Posljednje četvrtfinale Lige prvaka je odigrao u sezoni 2002./2003., a zadnje finale 2017. godine, kada je poražen od Manchester Uniteda s 2:0 u Europskoj ligi.

Ajax je upravo tog dana i najavio da se vraća na staze stare slave, premda su mnogi u to sumnjali zbog prošlogodišnjeg fijaska u kontinentalnim natjecanjima. Podsjetimo, u Ligi prvaka nije prošao ni kvalifikacije (poraz od Nice), a kasnije ga je u Europskoj ligi svladao Rosenborg.

Ipak, ove se sezone sve savršeno poklopilo, a pod vodstvom trenera Erika ten Haga momčad predvode neki novi klinci među kojima se u prvom redu ističu Matthijs de Ligt (19), Frenkie de Jong (21), David Neres (22) i Kasper Dolberg (21). 

Za njima se već otimaju najmoćniji europski klubovi, a bogat transfer će uz njih zasigurno ostvariti još neki igrač, možda baš Nicolas Tagliafico, Hakim Ziyech ili Dušan Tadić, članovi koji čine važne karike u Ajaxovu impresivnom i totalnom nogometu.

Zapravo će biti prava šteta po Ajax kada giganti poput ptica grabežljivica razgrabe sve te nogometaša, ali zovu milijuna Ajax će teško odoljeti. 

Uostalom, amsterdamski je klub poznat po politici da ne govori 'ne' ako je cijena prava, pa u tom kontekstu odmah na pamet pada i Monaco, koji je nakon rasprodaje nestao s karte tek što je u svibnju 2017. godine dosegnuo polufinale Lige prvaka.

Bilo kako bilo, baš je lijepo ponovo vidjeti Ajax u visinama, kao što je i ponovno lijepo vidjeti lica Marca Overmarsa i Edwina van der Sara, spomenutih junaka iz devedesetih koji su se u klub vratili pomoći mu u međuvremenu stečenim znanjem. Overmars je danas tehnički direktor, a van der Sar izvršni šef kluba.

Kada smo već na temi i prebiremo po uspomenama iz devedestih, prisjetimo se da Ajax u šampionskome pohodu nije zabio samo dvama klubovima, Salzburgu i - Hajduku! S Barićevim Salzburgom je Ajax odigrao 0:0 i 1:1, a s Hajdukom u osmini finala 0:0 i 3:0. 

Proslavljeni hrvatski nogometni trener Otto Barić u sezoni 1994./1995. na klupi austrijskog prvaka Casino Salzburga dva puta je u Ligi prvaka igrao protiv Ajaxa. I oba puta, protiv strašne Van Gaalove momčadi remizirao: 0:0 u Salzburgu i 1:1 u Amsterdamu. 

- Bio je to Ajax koji je dominirao Europom, s Blindom, Rijkaardom, Davidsom, Overmarsom.. - priča Otto i dodaje: Posebno mi je bila upečatljiva naša utakmica u Amsterdamu, kada smo do 83. minute imali vodstvo 1:0, pogotkom Kocijana. Šteta da nismo izdržali do kraja.

Je li današnji Ajax jači ili slabiji od od Van Gaalovog?

- Ovaj današnji jako je blizu onome koji je bio europski prvak. Ovaj je mlad, kao i Van Gaalov, ali mi se čini kako je ovaj nekako gladniji trofeja - ističe Barić.

Kako je Van Gaal tada bio podnio da vas nije pobijedio?

- Znate da je on onak' malo arogantan. Čestitao mi je, ali nije mogao shvatiti kako mu jedna austrijska momčad može tako parirati - dodao je Barić.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije