Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJETIO SE JUGOSLAVIJE

Otac dinamovca o transferu u Jugi: Rekli su vojska ili mi. Tako sam završio u JNA

10.02.2021.
u 07:00

Nakon plasmana u Prvu saveznu ligu 1977. godine, NK Osijek je u njoj ostao do 1980. godine. Tada je ispao u 2. ligu, a u prvoligaško društvo vratio se 1981. godine.

Vjerojatno mnogi ne znaju da je jedan član obitelji Dinamova napadača Brune Petkovića s NK Osijekom ispisao dojmljivo poglavlje. To je Brunin otac Jakov Petković, čiju smo fotografiju pronašli u jednom požutjelom albumu sa sličicama nogometaša iz 1976. godine. Tamo stoji: Jakov Petković, polutka, rođen 1953. godine u Sarajevu.

Da, Jakov Petković doista je bio nogometaš Osijeka, i to u jednoj od njegovih najvažnijih sezona, 1976./1977., u kojoj je klub s Drave ostvario plasman u tadašnju prvu saveznu ligu, u koju se vratio nakon 21 godine. Nenad Bjelica tada je imao šest godina.

Bio je kondicijski slabiji

Trener te Osijekove momčadi bio je Matej Kasač, a sportski direktor poznati nogometni dužnosnik toga vremena Ljubušak Domagoj Kapetanović Kapec, koji je prethodno bio i Dinamov trener. Matej Kasač, stručnjak rođen 1940. godine, i danas živi u Osijeku i dobro se sjeća Jakova Petkovića.

– Kapetanović mi je uoči te sezone kazao: “Imaš sve ovlasti, a ja ću ti omogućiti da imaš na raspolaganju momčad kakvu poželiš. Poželiš li da ti dovedem 11 igrača, ja ću ti ih dovesti.” Među ostalima, doveo mi je Jakova Petkovića iz Borova, zatim Kalesića i Čelića iz tuzlanske Slobode... – priča Kasač i nastavlja:

– Jakov je bio vrlo dobar nogometaš, no došao je u već formiranu, vrlo dobro uigranu momčad na njezinu vrhuncu, pa sam ga obično koristio s klupe. Mi smo tada imali strašnu navalu: Grnja, Čordaš, Lukačević, Petrović, Žutelija. Jakov je obično bio zamjena za Ljupka Petrovića.

Petkovićev suigrač iz tog vremena, legendarni Osijekov napadač, 72-godišnji Ivica Grnja, također se vrlo dobro sjeća Jakova Petkovića.

– Prijatelji smo, znali smo se često čuti dok je Bruno krčio put prema vrhuncu karijere. Iako je velika većina reprezentativaca prošla kroz moje ruke dok sam bio izbornik mladih selekcija, Bruno nije jedan od njih. U mojoj izborničkoj eri Jakov me često znao nazvati i pitati za savjet. On je oduvijek vjerovao u sina, bio je uporan i pratio ga je u svim klubovima. A otkad se Bruno razvio i postao veliki igrač, s Jakovom se nisam čuo – kaže Grnja.

Kakav je nogometaš bio Jakov Petković?

– Ma bio je odličan igrač, znalac, međutim nije u to vrijeme mogao imati zajamčeno mjesto u Osijekovih prvih 11. Možda je Jakov bio i malo hendikepiran jer je bio ponešto tjelesno, kondicijski slabiji – dodao je Grnja.

Junak ove priče Jakov Petković živi u Zagrebu, u Dubravi. Razgovarali smo telefonom i pitali ga za uspomene iz Osijeka.

– U Osijek sam bio došao iz Borova, u kojemu sam proveo godinu i pol. Po mene je došao poznati, legendarni Osijekov predsjednik Željko Huber. Kazao mi je kako me dulje vrijeme prate i da me žele da im pomognem u borbi za plasman u prvu ligu. Bio je to za mene izazov, pristao sam i proveo sam u Osijeku predivno vrijeme. Osijek je moja lijepa uspomena premda nisam baš puno igrao – kaže Jakov Petković, tada 180 cm visoki ljevonogi vezist.

Zašto niste puno igrali za Osijek?

– Doživio sam ozljedu koljena zbog koje sam bio prisiljen pauzirati nekoliko mjeseci. U sljedećoj sezoni moji Metkovci iz Neretve su me bili ucijenili: Ili se vrati k nama, ili ćeš u vojsku. Tako sam završio u JNA, a potom sam se vratio u Osijek, gdje sam opet imao ozljedu pa sam sa samo 27 godina bio prisiljen završiti karijeru – dodao je Jakov Petković.

Bruno još nije zabio Osijeku

Nakon plasmana u Prvu saveznu ligu 1977. godine, NK Osijek je u njoj ostao do 1980. godine. Tada je ispao u 2. ligu, a u prvoligaško društvo vratio se 1981. godine.

A kako Jakov Petković gleda prema utakmici Osijek – Dinamo?

– Rekao sam vam da mi je Osijek lijepa uspomena i uvijek se veselim uspjesima toga kluba. Ali, otkako je Bruno u Dinamu, Osijeku želim sreću u svim utakmicama osim protiv Dinama – kaže Petković.

Kada smo se pokušali dotaknuti odnosa Brune Petkovića i Nenada Bjelice, Jakov Petković povukao je ručnu kočnicu.

– To nije pitanje za mene, nego za Brunu. Ne bih u to ulazio – ljubazno je zaključio tata Petković.

Na kraju, preostaje nam samo pogledati brojke. Dakle, Bruno Petković je u prva 22 nastupa za Dinamo ove sezone kod Zorana Mamića postigao osam pogodaka. Kod Bjelice je u sezoni 2018./2019. u prva 22 nastupa zabio – sedam.

Bruno je u 103 nastupa za Dinamo u svim natjecanjima postigao 33 pogotka. U mrežu Osijeka dosad – ni jedan.•

Ključne riječi

Komentara 10

MD
mala_domejana
08:38 10.02.2021.

Jubilarnih 100.000 spominjanja juge.

DU
Deleted user
08:55 10.02.2021.

daj ne serite išli ste u jna zato što ste htjeli. da ste rekli išta protiv režima ili jna dobili bi bajbukanu ili metak

DH
dalibor.hren
15:46 10.02.2021.

Teško je priznati da su igrali bolji!? Shebale su me ozljede!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije