Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EP U ATLETICI

Osnovni cilj nam je izboriti ostanak u Drugoj ligi

Sandra Perković
Foto: Reuters/Pixsell
1/4
10.08.2019.
u 13:08

Oba dana natjecanje počinje u 15 sati, a za nas će posebno zanimljivo biti pratiti prvog dana mušku kuglu (Filip Mihaljević) u 17.30 sati i ženski disk (Sandra Perković) u 18.50 sati, a drugog dana ženski vis (Ana Šimić) u 18.05, te žensko bacanje koplja (Sara Kolak) u 18.40 sati.

Danas i sutra Varaždin će biti grad atletike, baš kao što je bio 1989. godine. Prije trideset godina grad baroka ugostio je najbolje europske juniore i juniorke. U sastavu bivše Jugoslavije bilo je podosta hrvatskih atletičara i atletičarki, ali nitko od njih nije bio ni blizu medaljama. Bivša Jugoslavija tada je osvojila tri medalje, zlatnu, srebrnu i brončanu. Zlatna je bila Snježana Pajkić na 1500 metara, srebrni u visu bio je Stevan Zorić, dok je Brigita Bukovec bila brončana u utrci na 100 metara prepone.

U Varaždinu su tada neki juniori i juniorke napravili zavidne seniorske karijere. Primjerice, ruski skakač s motkom Maksimir Tarasov koji je osvojio zlatnu olimpijsku medalju u Barceloni 1992. godine, a bio je i svjetski prvak 1999. u Sevilli.

Ruska visašica Jelena Jelesina bila je olimpijska pobjednica u Sidneyu 2000. godine. Njemica Astrid Kumbernuss prije trideset godina osvojila je u Varaždinu zlato u bacaju diska i kugle. U seniorskoj konkurenciji odlučila se za kuglu. I nije pogriješila. Ima tri zlata sa svjetskih prvenstava i olimpijsko iz Atlante 1996.

Ili bek ili napadač

Za potrebe tog juniorskog EP-a u Varaždinu je sagrađen stadion Sloboda na kojem će se i ovog vikenda nadmetati atletičari. Jasno, stadion je za potrebe Druge lige malo dotjeran, uljepšan, a naše velike zvijezde, Sandra Perković i Sara Kolak, koja dolazi iz susjednog Ludbrega, jamac su da će biti dobro ispunjen. Kapacitet je 8000 gledatelja.

Bez obzira na to što je osnovni cilj izboriti ostanak u Drugoj ligi, Sandra i Sara imat će i puno osobnih motiva da daju sve od sebe. Sandra Perković želi početi drugi dio sezone s hicem koji će je vratiti na vrh svjetske i europske rang-liste ove sezone.

Rekord ovog natjecanja također bi Sandra mogla nadmašiti. A rekorderka je Litavka Zinaide Sendriute s hicem 65,83 metara. I Sara Kolak će ganjati svoj najbolji hitac ove sezone. Teško će u ovom dijelu sezone nadmašiti rekord Njemice Christine Obergföll – 68,59 metara. Inače, među rekorderkama je i jedna Hrvatica. Blanka Vlašić drži rekord ovog natjecanja sa skokom 2,04 metra iz 2009.

Oba dana natjecanje počinje u 15 sati, a za nas će posebno zanimljivo biti pratiti prvog dana mušku kuglu (Filip Mihaljević) u 17.30 sati i ženski disk (Sandra Perković) u 18.50 sati, a drugog dana ženski vis (Ana Šimić) u 18.05, te žensko bacanje koplja (Sara Kolak) u 18.40 sati.

– Puno smo jači u ženskom nego u muškom dijelu reprezentacije. Isto kao što smo puno jači u tehničkim i bacačkim disciplinama nego u trkačkim. Svima je jasno da do prvog mjesta ne možemo, ali ćemo se morati dobro potruditi da izborimo ostanak, odnosno plasman do sedmog mjesta. Istina, ima lošijih reprezentacija od nas, poput Malte, Luksemburga i Gruzije. Prognoza je da ćemo se za ostanak nadmetati s Izraelom, Austrijom, Danskom i Ciprom. Za prvo mjesto će se nadmetati Bugarska, Slovenija, Estonija, Latvija – istaknuo je Mladen Katalenić, izbornik reprezentacije.

Ili bek ili napadač

Trkačke discipline bit će “škakljive” i svaki neočekivani bod koji tu osvojimo mogao bi biti od velike važnosti. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se na kraćim stazama snaći dvije najbolje hrvatske maratonke, koje već u džepu imaju norme a svjetsko prvenstvo u Dohi, Bojana Bjeljac i Matea Parlov Kuštro

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije