Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SRETAN ROĐENDAN!

Bad Blue Boysi - simbol Dinama i hrvatstva već 35 godina

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/26
17.03.2021.
u 12:51

Kontroverzni, oduvijek hrvatski orijentirani, nepokolebljivi, neslomljivi. Boysi su bili i ostali simbol Hrvatske, sporta i navijačkih skupina ovih prostora.

Dva dana nakon što je braći Mamić i njihovim suradnicima Vrhovni sud potvrdio presude za izvlačenje oko 116 milijuna kn iz Dinama, najvatrenija navijačka skupina Dinama slavi svoj 35. rođendan. "Zločesti plavi dečki" osnovani su 17. ožujka 1986. godine. Barem je taj datum uzet kao službeni datum osnutka, a oko njihovog nastanka vežu se mnoge anegdote i zanimljivosti. Od 'krivog datuma', do imena i grada u kojemu su ga dobili.

POGLEDAJTE VIDEO:

Kontroverzni, oduvijek hrvatski orijentirani, nepokolebljivi, neslomljivi. Boysi su bili i ostali simbol Hrvatske, sporta i navijačkih skupina ovih prostora. 

Nazivani su huliganima, sukobljavali se sa zakonom, ali i pokazali ljudsku stranu u najtežim trenucima. Kao prije gotovo godinu dana nakon zagrebačkog potresa, kao i nakon razaranja Gline, Siska i Petrinje, kao i u borbi za samostalnu nam Hrvatsku kada su baš nakon početka sve veće prepoznatljivosti skupine, u svojim najbrojnijim danima odlučili da je vrijeme dati sve za Lijepu našu. Boysi su uvijek bili na bojišnici, uvijek na prvoj crti, uvijek uz svoje ideale.

Tako je bilo i u borbi protiv braće Mamić koji su Boysima bili simbol krađe njihovog Dinama, a niti nakon ove presude nisu rekli da je kraj. Tek pobjeda u jednoj bitci, a kako vole istaknuti 'borba se nastavlja'. 

17.10.2020., stadion Maksimir, Zagreb - Hrvatski Telekom Prva liga, HNL. 8. kolo, GNK Dinamo - HNK Gorica. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Partizan 1991.

Datum sv. Patrika su Bad Blue Boysi su izabrali nakon što su upravo na taj datum 1991. godine na utakmici protiv Partizana proslavili ogromnom bakljadom proslavili svoj peti rođendan. 

Boysi su, međutim, ime dobili pet mjeseci kasnije po imenu legendarnog akcijskog filma Bad Boys, a osnovani su, ni manje ni više nego u - Splitu.  Doduše, prema priči nekoliko svjedoka vremena, Dinamovi navijači ime svojoj skupini nisu dali po spomenutom filmu, nego po nazivu njemačke glazbene grupe Bad Boys Blue i to na sastanku u svibnju te godine. Prijedlog imena je navodno dao Prle, jedan od tada poznatijih torcidaša i to na sastanku s navijačima Dinama u Splitu. Ipak, ova verzija s filmom puno je raširenija i prihvaćenija u javnosti.

Na svojoj su Facebook stranici Boysi povodom 35. rođendana objavili:

U zajedničkom dogovoru BBB-a odlučili smo 35 godina organiziranog djelovanja obilježiti nizom manifestacija i akcija počevši od 17. ožujka pa sve do 17. kolovoza ove godine kako bi na pravi, navijački način proslavili ovaj jubilej, poručili su Bad Blue Boysi prije koji dan na svojim stranicama, ali isto tako naglasili da neće moći to tako jednostavno napraviti s obzirom na situaciju u državi. 

Komentara 5

ZV
zvezdomor
15:28 17.03.2021.

Najmanje 66 poginuli braneći domovinu dok ste se vi prvi u komentarima skrivali po podrumima i munchenu...ljige...fuj..

MI
mismokanibali
10:58 18.03.2021.

Bravo BBB

SI
sint
17:24 17.03.2021.

Samo Zvone Boban, uz njega i Zeko i Jurčević..., ima još legendi, a da bi Zagreb nakon vremena Canjuge i Mamića ponovo živio uz svoj klub.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije