Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVRATAK

Oreščanin bivši, a na Poljud stiže poznato ime! U ovom trenutku boljega ni nemaju

Siniša Oreščanin
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
1/7
20.07.2019.
u 09:27

Nakon odlaska iz Hajduka, Burić je osam mjeseci bio trener austrijske Admire Wacker, potom je u rujnu 2017. godine preuzeo njemački Greuther Fürth, u kojemu je ostao do veljače 2019. godine. U oba kluba bio je smijenjen usred sezone zbog rezultatskih podbačaja

Logičan epilog, jučer službeno i potvrđen, nakon šoka s Maltežanima bila je smjena trenera Siniše Oreščanina, koji je diletantizmom u pripremi utakmice protiv Gzira Uniteda uprskao sve dobro što je Hajduku donio u proljetnom dijelu prvenstva. Zbog njegovih akrobacija sa sastavom, tog neoprostivog simptoma podcjenjivanja suparnika, Hajdukove igrače jučer je za vrijeme treninga na Poljudu čuvala policija. Ovih dana u Splitu nije ugodno biti igrač Hajduka.

Ruku na srce, Siniša Oreščanin, nakon lipanjskog odlaska svoga mentora Gojuna u skandaloznim okolnostima, više nije smio ostati Hajdukov trener. Osobito nakon što se svrstao na Gojunovu stranu u sukobu s upravom. Time si je popularni Six samo stvorio dodatni pritisak, te se znalo da čekaju prvo proklizavanje da ga potjeraju.

Poznaje mentalitet

I tako se sada potjerao sam, te ušao u antologiju kao prvi trener u bogatoj povijesti Hajduka u čiji životopis ulazi ispadanje u 1. pretkolu Europske lige, te prvo ispadanje od jednog malteškog kluba. Takva bruka splitskoga kluba koji je pet puta igrao u europskim četvrtfinalima (uključujući i Ligu prvaka), te dva puta u polufinalima, ne može se mjeriti ni sa čim! Ni sa Shelbourneom, ni s Debrecenom, ni s Lučkim, ni s Rudešom.

Burna noć na Poljudu zamalo je iznjedrila još dvije smjene. Naime, sportski direktor Saša Bjelanović i predsjednik Marin Brbić stavili su svoje mandate na raspolaganje, no oni nisu prihvaćeni, pa obojica ostaju. Također, obojica su se, kao i predsjednik NO-a Benjamin Perasović, ispričala Hajdukovim navijačima za neuspjeh protiv Maltežana.

- Nadzorni odbor dao mi je puno povjerenje i zbog tih ljudi sam odlučio nastaviti ovaj posao jer smatram da smo krenuli u dobrom smjeru – kazao je predsjednik Marin Brbić i dodao:

- Mi smo procese započeli, imamo postavljen cilj, a to je ulazak u kvalifikacije za Ligu prvaka sljedeće sezone. Ako vidim da to nećemo uspjeti, moj tim i ja napustit ćemo klub. Imamo jasan cilj i svi koji ne žele s nama sjediti u istom čamcu, moraju otići što prije.

Kao logičan epilog nakon razlaza s Oreščaninom nameće se i angažman 55-godišnjega Damira Burića Šolte, naravno jer je domaći, splitski stručnjak, jer poznaje podneblje i mentalitet, jer nije skup, jer će kao lojalni hajdukovac dotrčati na prvi poziv i jer u ovom trenutku vjerojatno - boljega ni nemaju.

Usto, s Burićem već znaju na čemu su i što od njega mogu, odnosno ne mogu očekivati. Naime, Damir Burić bio je trener Hajduka u sezoni 2015./2016. u kojoj su Splićani osvojili treće mjesto u Prvoj HNL s 24 boda manje od prvaka Dinama i 16 bodova manje od drugoplasirane Rijeke.

U istoj sezoni ispali su u polufinalu Kupa od Dinama s ukupnih 0:6, a u 4. pretkolu Europske lige od Slovana iz Libereca, u utakmici koja se pamti po neshvatljivom Burićevom ziheraštvu i kukavičluku. Hajduk je kod kuće tada, pred više od 32 tisuće gledatelja, bio poražen s 0:1.

Nakon odlaska iz Hajduka, Burić je osam mjeseci bio trener austrijske Admire Wacker, potom je u rujnu 2017. godine preuzeo njemački Greuther Fürth, u kojemu je ostao do veljače 2019. godine. U oba kluba bio je smijenjen usred sezone zbog rezultatskih podbačaja.

Tako Hajduk, nekada ugledna, danas posrnula hrvatska sportska institucija, na žalost nastavlja hod već dobro utabanom stazom neuspjeha. Bilo upravljačkih, bilo sportskih, sve pod svodom Udruge Naš Hajduk koja od 2011. godine kroji klupsku politiku. I odlučuje o svemu; predsjednicima, direktorima, šefovima akademije, trenerima...

Više od 28 tisuća članova

U razdoblju 2011.-2019., otkad postoji Udruga Naš Hajduk, Hajduk je osvojio samo jedan trofej, Hrvatski kup 2013. godine, a u prvenstvu nikada nije bio plasiran bolje od trećega mjesta. Od sezone 2012./2013. do danas Hajduk je u prvenstvu ukupno osvojio 476 bodova ili 184 boda manje od Dinama i 65 bodova manje od Rijeke. U tom razdoblju promijenio je čak 13 trenera te sedam predsjednika.

Hajduk je protiv Maltežana doživio najveći debakl u klupskoj povijesti i izazvao lavinu posprdnih komentara na društvenim mrežama. I bili bi oni i smiješni da sve ovo što Hajduk prolazi već godinama nije - žalosno. Vojska od preko 28 tisuća Hajdukovih članova odavno se prestala smijati... 

>>> Pogledajte kako navija Torcida

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije