Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Derbi u Manchesteru

Opet na Old Traffordu: Ronaldo s Juventusom stiže na Otok

23.10.2018.
u 18:39

Sir Alex Ferguson imao je velikih pobjeda nad Arseneom Wengerom, ali najveća mu je “krađa” Cristiana Ronalda

Na Old Trafford došao je 2003. kao neugledan dječak, a otišao 2009. nakon 118 golova, devet trofeja (uključujući i Ligu prvaka), sa Zlatnom loptom u tada najvećem transferu u povijesti nogometa (94 milijuna eura). I sada se s Juventusom vraća onamo gdje mu nikada nisu zviždali, gdje su mu klicali čak i kada je bio na suprotnoj strani.

Sir Alex Ferguson imao je velikih pobjeda nad Arseneom Wengerom, ali najveća mu je “krađa” Cristiana Ronalda. U ljeto 2003. Ronaldo je u rukama već držao dres Arsenala s brojem devet, ali...

>> Pogledajte tko su najskuplje plaćeni hrvatski sportaši

– Bio je ovdje sa svojom majkom i bili smo jako bliski. Ali tada se umiješao Manchester United, čiji je trener bio Carlos Queiroz. United je igrao protiv Sportinga i doveli su ga. Možete zamisliti kako bi bilo imati Thierryja Henryja i Ronalda... To bi zasigurno promijenilo dio povijesti mog boravka ovdje – žalio je Wenger godinama kasnije.

Trebao je nositi broj 28

Portugalac je na Old Trafford došao u transferu vrijednom 19 milijuna eura i stigao bez kovčega. Očekivao je da će ga United odmah vratiti natrag na posudbu u Sporting, ali Sir Alex imao je druge planove. Već osam dana kasnije Ronaldo je istrčao pred 67.000 navijača na Old Traffordu u pobjedi protiv Boltona (4:0). Ušao je u 60. minuti sa “sedmicom” na leđima, brojem koji u Manchester Unitedu ima mitski značaj, koji nakon Besta, Robsona, Cantone i Beckhama mogu nositi samo najbolji i dostojni njezine “težine” i tradicije.

– Trebao sam nositi broj 28, ali Ferguson mi je rekao: “Želim da nosiš sedmicu.” Bio sam iznenađen jer sam znao koji su sve velikani to nosili – kazao je kasnije Ronaldo.

Odnos Fergusona i Ronalda bio je više odnos oca i sina nego trenera i nogometaša. Zbog odgojnih metoda velikog Sir Alexa Ronaldo je znao roniti suze, ali taj “dril” od njega je napravio nogometaša kakav je danas, počevši od “batina” koje je dobivao na treningu od Roya Keanea i Rija Ferdinanda, koje je Ferguson huškao na teatralnog Portugalca sklonog padovima i simuliranju, do čuvenog “fena” pred čitavom svlačionicom.

1/5

Nakon poraza od Benfice u Ligi prvaka Ferguson je pred momčadi optužio Ronalda za loš rezultat.

– Što misliš, tko si ti? Pokušavaš igrati sam? Nikada nećeš postati veliki nogometaš ako ovako nastaviš – urlao je Ferguson na Ronalda koji je poput djeteta zaplakao pred svima.

Ronaldo se sam stvorio

Ferguson je poslije objasnio zašto je Ronaldo imao poseban tretman.

– Mogu reći “da, ja sam od njega napravio takvog igrača”, ali Ronaldo je stvorio sebe. Samo sam mu dao platformu na kojoj se mogao razvijati. Njegova etika na treningu bila je nevjerojatna. Bio je fantastičan, najbolji! – kazao je Ferguson.

Na Old Traffordu Cristiano Ronaldo postao je jedan od najboljih na svijetu, ali nije sve išlo glatko. Nakon čuvenog incidenta u četvrtfinalu SP-a 2006. kada je nakon Ronaldove sugestije Wayne Rooney dobio crveni karton, engleski navijači uzeli su ga “na zub”, tog ljeta odlučio je da se više neće vraćati u Manchester, tražio je transfer, no Ferguson tada nije želio ni razgovarati o tome.

Tri godine kasnije morao je popustiti. U dresu Reala Ronaldo je ušao u povijest, ali često bi s nostalgijom gledao prema Old Traffordu. Fergusonov san da se Ronaldo jednoga dana vrati u Manchester ovog je ljeta i definitivno prekinut. Portugalac će se “kući”, na mjesto na kojem je “rođen” CR7, vratiti u dresu Juventusa.

>> Pogledajte kako se vatreni zabavljaju u slobodno vrijeme

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije