Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KLARA KOŠČAK

Do svjetskog vrha stigla uz tatu kao trenera: Mlada Hrvatica srušila rekord

06.05.2021.
u 08:49

Njezina sestra Jana Koščak prvakinja je Hrvatske u kadetskom šestoboju s novim kadetskim rekordom 4612 bodova

Klara Koščak sa 16 godina srušila je seniorski rekord Hrvatske u sedmoboju. Natjecanje, prvenstvo Hrvatske u višebojima, održano je na njezinu terenu, stadionu Slobode u Varaždinu. Novi seniorski rekord Hrvatske u sedmoboju je 5615 bodova, što je za četiri boda bilo više od dosadašnje rekorderke Lucije Cvitanović.

– Ne, nisam očekivala ovakav zbroj bodova. Cilj je bio osvojiti 5300 bodova, što je norma za Europsko i Svjetsko juniorsko prvenstvo. Nom, dogodila su se dva neočekivano dobra rezultata u dalju i u utrci na 200 metara. Tu sam dobila puno bodova na koje nisam računala – rekla je Karla.

Kako je ona još mlađa juniorka, ovo je ujedno rekord juniorki i mlađih juniorki te norma za nastup na juniorskom prvenstvu Europe ove godine. Klara je u sedam disciplina postavila ukupno šest osobnih rekorda, na 100 m prepone (13,89), u skoku u vis (1,63 m), na 200 m (24,51), u skoku u dalj (6,05 m), u bacanju koplja (40,60 m) te na 800 m (2:20,97) dok je kuglu bacila 10,53 m. Njezina sestra Jana Koščak prvakinja je Hrvatske u kadetskom šestoboju s novim kadetskim rekordom 4612 bodova.

Sestre se dobro rasporedile

– Dobro je da se ne natječemo u istoj kategoriji. Jedna od nas u tom slučaju ne bi bila prvakinja Hrvatske. Sad, da se Jana nadmetala u mojoj kategoriji, teško da bi ostvarila rekord Hrvatske, ali sam uvjerena da bi skupila dovoljno bodova za norme za europsko i svjetsko juniorsko prvenstvo – istaknula je Klara.

Šteta što je ove sezone otkazano Europsko prvenstvo do 18 godina. Tu bi Klara imala odlične šanse za osvajanje medalje u čak tri discipline – sedmoboju, 100 m prepone i dalju.

– Ostaju mi nastupi na Europskom i Svjetskom juniorskom prvenstvu. Kakve su mi šanse? Ne znam, ali znam da je ovaj rezultat od 5615 bodova trenutačno broj jedan na svjetskoj rang-ljestvici do 20 godina – kaže Klara.

Je li teško trenirati višeboj?

– Meni nije. Sad mi je puno lakše kad je počela sezona na otvorenome. Jer u Varaždinu nema dvorane pa se primjerice ne može trenirati vis i dalj. Treniram svaki dan sve discipline i uopće mi nije teško. Naruku mi ide i što mi je škola trenutačno online pa lako mogu prilagoditi treninge s nastavom – rekla je Klara.

Druga najmlađa na EP-u

Nekada davno smo na svjetskim juniorskim ljestvicama imali kao prve Blanku Vlašić, Ivanu Brkljačić, Sandru Perković, Saru Kolak. Izgleda da polako dolazi vrijeme sestara Koščak.

– Do Europskog juniorskog prvenstva ima još dva mjeseca. Nadam se da bi do tada barem četiri puta nastupiti na natjecanjima u sedmoboju. Imam sigurno dva domaća natjecanja, a u planu je nastup na prvenstvu Balkana i na jednom mitingu u Srbiji. Nadam se da se ova zadnja dva natjecanja neće odgoditi zbog koronavirusa – kaže Klara.

Klara je ove godine bila sudionica europskog dvoranskog prvenstva u poljskom gradu Torunu. Bila je druga najmlađa atletičarka. Mlađa od nje bila je tek Belgijka Merel Maes.

– Razlika između nas dvije bila je mjesec dana – istaknula je Karla, koja se atletikom počela baviti u drugom razredu osnovne škole.

>> Pogledajte video:

– Dvije godine nakon mene atletikom se počela baviti i moja sestra Jana, koja je u početku trenirala plivanje – kaže Karla.

Trener im je otac Patrik Koščak pa se kod kuće vjerojatno stalno govori o sportu i atletici...

– Istina. Mama nekad poludi od tih priča. Ona je kemičarka pa je sport manje zanima – smije se Karla.

Učenica ste drugog razreda srednje škole, kako usklađujete sve te obveze?

– Stižem sve na vrijeme, a imam i razumijevanje profesora. Oni razumiju što znači biti vrhunski sportaš. Zanimljivo je da moji prijatelji iz razreda baš i ne razumiju čime se to bavim pa su me na Europsko prvenstvo ispratili misleći da ću se vratiti s medaljom. Što mi drugo preostaje nego se slatko nasmijati na njihove želje – zaključila je Klara, kojoj je Nizozemka Nadine Visser veliki uzor.

Komentara 2

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
09:28 06.05.2021.

Bravo !

Avatar Marko
Marko
09:30 06.05.2021.

Poslije će tata kukati kako ima malu penziju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije