Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA HRVATSKA

Oni su najveći Dalićev dobitak, jedan igrač je za najveću scenu!

Zlatko Dalić
Foto: Reuters/Pixsell
1/6
20.11.2018.
u 07:40

Vatreni imaju manji posjed lopte i puno manje udaraca nego što su imali u Rusiji, prekidi i dalje boljka

Što se prije prestanemo hraniti uspomenama sa Svjetskog prvenstva u Rusiji, to će naš napredak biti brži. U tom duhu nastupio je i kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić u obraćanju engleskim novinarima nakon našega poraza na Wembleyu.

– O Svjetskom prvenstvu sve je već rečeno, za nas je ono završena priča, na to se više ne vraćamo – kazao je Luka nakon što je u tunelu Wembleya zamijenio dres s engleskim kapetanom, nekadašnjim suigračem u Tottenhamu Harryjem Kaneom.

Osvrt na moćnu, nezaustavljivu hrvatsku momčad, tako živopisnoga stila kakvu smo gledali prošloga ljeta, još dugo će biti neizbježan i stoga što je naša reprezentacija u Ligi nacija očigledno stagnirala u svojoj izvedbi i vratila nas u realne okvire. To ne znači nužno ništa loše i negativno budući da je izbornik u jednome nevažnome natjecanju dobio jasnu sliku nove Hrvatske. A Dalić je već pokazao da zna posao i da će u novonastalim okolnostima ponovno pronaći dobitnu kombinaciju te da ćemo u budućnosti imati još razloga za veselje.

>> Pogledajte i što je Dalić rekao po povratku u Zagreb

Tako je Zlatko Dalić u Ligi nacija dobio najmanje dva nova rješenja za poziciju lijevoga braniča, Bornu Barišića i Tina Jedvaja.

Branič Bayera usto je i sigurna i pouzdana alternativa za Šimu Vrsaljka na desnome braniču. Dalić ima i dva jednako pouzdana vratara; Livaković je bio igrač utakmice protiv Engleske u Rijeci, dok je Lovre Kalinić briljirao među vratnicama na Wembleyu.

Utakmice protiv Španjolaca u Zagrebu i Engleza na Wembleyu otkrile su svu raskoš darovitosti tek 20-godišnjega Josipa Brekala, dečka s već 42 bundesligaška nastupa, fakina koji u Njemačkoj već rješava utakmice. Josip je u perspektivi igrač koji bi trebao postati nezamjenjiv u Dalićevih prvih 11 s obzirom na svoj neslućen napadački arsenal, ali i obrambenu odgovornost. Brekalo je danas otprilike ono što je prije teške ozljede bio Marko Pjaca – igrač na mlazni pogon.

Kovačić se nije nametnuo

U kvalifikacijama za Europsko prvenstvo sve veću važnost dobivat će i Nikola Vlašić koji je na Wembleyu bio vrlo solidan. Vlašićeva probojnost, neustrašivost i nepredvidivost u drugom su planu kod Dalića ostavili Matea Kovačića koji se, začuđujuće, ni u svojoj eri u Real Madridu ni sada u Chelseaju ne uspijeva nametnuti izborniku kao stalno rješenje za prvih 11. Čak i kada nema Ivana Rakitića, kao što je bio slučaj u utakmici protiv Engleske. Štoviše, Mateo je samo jednom ove godine kod Dalića u službenoj utakmici odigrao 90 minuta, protiv Španjolske u Elcheu. U posljednja dva sraza, protiv Španjolaca i Engleza, nije nastupio.

Na kraju, dobitak će uvijek biti Andrej Kramarić, čijemu golgeterskom instinktu ne može konkurirati nijedan naš napadač. Kramarić je kod ovoga izbornika zabijao u najvećim utakmicama; počevši od Ukrajine, kada je lansirao Dalića u orbitu, pa protiv Grčke, Rusije, Španjolske i Engleske. Andrej je igrač za najveće pozornice, samo mu treba vjerovati. U ovom trenutku je na 12 pogodaka za Hrvatsku, jednako kao Ivan Klasnić i Zvonimir Boban.

Zlatko Dalić
1/11

Ostalo nam je zajedništvo

Hrvatska sa Svjetskog prvenstva i Hrvatska iz Lige nacija, sasvim očekivano, dvije su različite priče, što će ilustrirati i niz statističkih podataka. Primjerice, posjed lopte naše reprezentacije u utakmicama Lige nacija bio je samo 38 posto, dok je u Rusiji bio čak 55,1 posto, što je bitna razlika. Hrvatska je na SP-u zabijala dva pogotka po utakmici, a primala 1,2; dok u Ligi nacija zabija jedan, a prima čak 2,5.

Na smotri u Rusiji Hrvatska je u kategoriji udaraca bila “prvak svijeta” s prosjekom od čak 16 pokušaja po utakmici, dok je u Ligi nacija taj prosjek bio deset šutova; od toga 3,5 posto u okvir, dok je to na Mundijalu bilo na 4,1 posto. Preciznost u dodavanjima ostala nam je na razini sa SP-a i vrti se oko 80 posto. Hrvatska ni u jednoj od momčadskih i individualnih kategorija u Ligi nacija (posjed, preciznost u dodavanjima, šutovi, pogoci, asistencije...) nije svrstana među pet prvoplasiranih.

Na kraju, Hrvatska još iz Rusije vuče neizlječivu boljku primanja pogodaka iz prekida; ubacivanja iz auta, kornera, slobodnih udaraca još uvijek predstavljaju opću opasnost za našu obranu, inače sastavljenu od prekaljenih ratnika i doista stopera i braniča visoke svjetske klase. To već postaje pomalo zabrinjavajuće i to je u svakom slučaju segment igre na kojemu će izbornik Dalić morati poraditi.

Pa opet, na stranu brojke i trenuci fatalne dekoncentracije; Hrvatska još uvijek ima majstorstvo i šarm, neslomljiv momčadski duh, zajedništvo, pobjedničku karizmu i izbornika kojega momčad slijepo slijedi. Na svemu tome pozavidjet će nam svaka reprezentacija svijeta i to je ono na čemu gradimo optimizam.

>> Pogledajte i video i ispadanju iz elitnog razreda Lige nacija

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije