Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatske perjanice

Oni će obilježiti dvadesete! Ovo je mogući sastav vatrenih za SP u Kataru

30.12.2019.
u 07:10

Pogled na ovu momčad otkriva nazočnost još dovoljno mladih, potentnih i moćnih Dalićevih protagonista iz aktualnoga saziva reprezentacije koja se netom plasirala na Euro 2020., ali naglasak u ovoj priči ionako nije na njima, nego na momcima koji tek dolaze i koji bi u sljedećih desetak godina trebali obilježiti hrvatski nogomet

Možete li zamisliti kako bi sastav hrvatske nogometne reprezentacije mogao izgledati na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022. ili Europskom prvenstvu 2024. godine u Njemačkoj?

Poigrali smo se tim sastavom i – naravno hipotetski – složili momčad koja bi trebala biti nova snaga europskog nogometa: Livaković (24 god.) – Vrsaljko (27), Jedvaj (24), Ćaleta-Car (23), Barišić (27) – Kovačić (25), Brozović (27) – Brekalo (21), Vlašić (22), Perišić (30) – Petković (25).

>> Evo kako će 'srebrni' hrvatski reprezentativci izgledati 2058. godine

1/25

Pogled na ovu momčad otkriva nazočnost još dovoljno mladih, potentnih i moćnih Dalićevih protagonista iz aktualnoga saziva reprezentacije koja se netom plasirala na Euro 2020., ali naglasak u ovoj priči ionako nije na njima, nego na momcima koji tek dolaze i koji bi u sljedećih desetak godina trebali obilježiti hrvatski nogomet.

A taj bazen je naš toliko pun nesvakidašnjih talenata da se u ovom trenutku čini kako uopće nema razloga za zabrinutost oko perspektive A reprezentacije. Čak ni nakon odlazaka legendi poput Luke Modrića ili Ivana Rakitića, čak ni Lovrena i Vide, iako su oni tek zakoračili u 31. godinu.

Pogledajte ova imena i njihove godine: Dominik Kotarski (19), Adrian Šemper (21), Luka Ivanušec (21), Lovro Majer (21), Nikola Moro (21), Antonio Marin (18), Domagoj Bradarić (20), Borna Sosa (21), David Čolina (19), Joško Gvardiol (17), Ante Palaversa (19), Mario Vušković (18), Sandro Kulenović (20)...

Za usporedbu, vratili smo se deset godina unatrag i evocirali koji su to momci na izdisaju 2009. godine manifestirali darovitost za A reprezentaciju i za koje smo tada smatrali da će obilježiti sljedećih deset godina.

Primjerice, Ivan Rakitić tada je bio 21-godišnjak, Mario Mandžukić i Vedran Ćorluka 23-godišnjaci, iz famoznog 1989. godišta nadirali su Domagoj Vida, Dejan Lovren, Ivan Perišić, Milan Badelj i Josip Pivarić, a već se počelo govoriti o nadarenim klincima, 18-godišnjem Andreju Kramariću i 17-godišnjacima Šimi Vrsaljku i Marcelu Brozoviću.

Dalić u neku od liga petice

I doista, nije bilo pogreške: svi momci s ovoga popisa doista, svaki na svoj način, nastupima u klubovima ili u reprezentaciji obilježili su proteklo desetljeće hrvatskog nogometa. Neki od njih osvajali su europske naslove, većina njih nastupala je u Ligi prvaka, a zajedničko svima je srebro sa Svjetskog prvenstva u Rusiji prošle godine.

Istina, svi oni imaju i još jedan zajednički nazivnik, lidera i ideologa Luku Modrića, genijalca koji je sve suigrače činio boljima, dok će novi val vatrenih biti lišen takve majstorske potpore. Pa opet, što se brže priviknemo na život bez Luke Modrića, bit će svima lakše, pa i budućemu izborniku koji više neće nositi hipoteku Zlatne lopte koja nosi i pritisak velikoga rezultata.

U novu eru krećemo bez opterećenja koje nam je nametnuto osvajanjem svjetskoga srebra, uostalom i izbornik uskoro više neće biti Zlatko Dalić, a upravo se taj uspjeh veže isključivo za toga trenera.

Pa kad već govorimo o ljudima koji će obilježiti sljedećih deset godina hrvatskog nogometa, krenimo od trenera. Prvo od Zlatka Dalića, čiji se vrhunac dogodio prošle godine u Rusiji i teško da ikada s reprezentacijom može ponoviti slične domete.

>> Pogledajte galeriju: Veliki prijatelj Zlatka Dalića otvorio vlastiti restoran, na otvorenju brojni poznati i slavni

1/16

Dalić je uostalom i sam nekoliko puta ponovio kako se njegov vijek na trenerskoj klupi bliži kraju, pa će slavu u sljedećem desetljeću pobirati neki drugi hrvatski treneri.

– Ne mislim još dugo biti trener. Prevelik je to stres, troši to čovjeka, a ima i važnijih stvari u životu od rezultata utakmice. Obitelj, prijatelji, sve ono što sam zapustio zbog nogometa – izjavio je i nakon srebra u Rusiji Dalić, koji nakon ere s vatrenima čeka klupski angažman u nekome od klubova iz zemalja petice, a u smiraj karijere skrasit će se u UA Emiratima ili Saudijskoj Arabiji, gdje je velika trenerska zvijezda.

Novi trenerski val

Dalićev silazak sa scene otvorit će mogućnost napredovanja nekim drugim trenerima, također velikoga potencijala. Tako je 48-godišnji Nenad Bjelica u najzrelijoj trenerskoj dobi i po mnogima spreman za sljedeći veliki iskorak u karijeri – preuzimanje reprezentacije.

I doista, Osječanin ima sve reference za to; bio je sjajan nogometaš, reprezentativac, dva kluba uveo je u Ligu prvaka, s Dinamom prezimio u Europi. Usto, Bjelica ima i Mamićev vjetar u leđa, i nikoga ne bi iznenadilo kada bi upravo on bio Dalićev nasljednik.

Tu je i Igor Bišćan, izbornik mlade vrste i trener s raritetnim pothvatom – osvojio je Kup s Rijekom pokraj najmoćnijega Dinama ikada. I on će biti legitiman kandidat za A reprezentaciju, dok će pozicije u HNS-u, pa i u Dinamu u nadolazećim godinama nuditi mogućnost najvećim trenerskim talentima; najprije Jovićeviću, pa Leki, Prelecu i Jakiroviću.

U europskom nogometu najveći dometi rezervirani su za sada još dovoljno mlade stručnjake, 51-godišnjega Slavena Bilića i 48-godišnjega Niku Kovača. Njih dvojica sa svojim premijerligaškim i bundesligaškim iskustvom imaju otvorena vrata u bilo kojemu dijelu Europe.

Kad su igrači pak u pitanju, Hrvatska već sada u svome rosteru ima dovoljno mlade nogometaše dostojne najvećih svjetskih klubova i pozornica.

Primjerice, jedan od budućih lidera reprezentacije, 22-godišnji Nikola Vlašić, iako ne igra u ligi petice, u svom životopisu ima rijedak privilegij da se može pohvaliti kako je srušio Real Madrid. Da, njegov pogodak u dresu CSKA donio je pobjedu u Ligi prvaka nad najvećim svjetskim klubom.

Usto, Nikola je sa samo 22 godine u proteklom ciklusu postigao iznimno važne pogotke za reprezentaciju; protiv Slovaka u obje utakmice, te protiv Velšana u Cardiffu. Taj će igrač sigurno biti oslonac vatrenih tijekom cijelog desetljeća, ne samo zbog svoga iznimnoga igračkoga potencijala nego i zbog sportske karizme i privrženosti nacionalnome dresu, što je vrijednost usađena u obitelji.

Prilika Majeru, Marinu...

Uz njega, nezaobilazni član vatrenih već sada je Josip Brekalo (21) koji je sudjelovao u rušenju Španjolaca u Zagrebu i koji se kontinuirano dokazuje u jednoj od najjačih svjetskih liga, Bundesligi.

Jedan važan val budućih hrvatskih reprezentativaca stasa i u Dinamu, poput Luke Ivanušeca, koji je u Čačićevoj eri već debitirao za vatrene, pa 18-godišnjega Antonija Marina (kojega je, zajedno s hajdukovcem Vuškovićem, ugledni Guardian prošle godine svrstao među 60 najvećih svjetskih talenata), 17-godišnjeg ekstratalenta Joška Guardiola, dok Lovru Majera tek čeka dokazivanje, jer kod Bjelice njegove vrijednosti još nisu eskalirale.

Bivši Dinamov igrač i reprezentativac Joško Jeličić, nekada nogometaš sličnih karakteristika kao Majer, smatra kako je ovdje odgovornost isključivo na igraču.

– Obožavam igrače kao što je Majer; plava kosica, desetkica, fina lijeva nogica... Ali, od njega očekujem da u ovoj konkurenciji više ne bude to, nego prava desetka, prava lijeva noga i da se pretvori u – krvoloka na terenu! Samo takav pristup lansirat će ga tamo gdje po svome talentu i pripada – kazao nam je Jeličić.

Uzme li se u obzir kako je Bjelica vratio u život Nikolu Moru, pa doveo Livakovića i Petkovića do visoke europske vrijednosti, promovirao Oršića i Perića, može se očekivati da će Gvardiol, Majer i Marin u sljedećim mjesecima dobiti znatniju minutažu i nagovijestiti goleme potencijale. I naravno pritom “igrati” i za svoga trenera – za njegov skok na izborničku klupu.

>> Pogledajte luksuzni kamp vatrenih na Euru 2020.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije