Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kakvo bogatstvo

One se pamte! Ovo je TOP 10 utakmica vatrenih na velikim natjecanjima

SP 2018, Francuska - Hrvatska
Foto: Pixsell/PIXSELL
1/7
01.04.2020.
u 20:23

Kriterij je bio sastaviti popis utakmica koje su iz nas iznjedrile najviše emocija kakve god one bile, uz, dakako, zanimljiv nogomet

Od 1990. i utakmice sa Sjedinjenim Američkim Državama ili 1992. i utakmice s Australijom, kako god želite gledati, Hrvatska ima bogatu nogometnu povijest, možda i najbogatiju u svijetu kad uzmemo u obzir kratak period u kojem reprezentacija postoji.

Hrvatska reprezentacija je od svoje formacije nastupila na pet od šest mogućih svjetskih te na pet od šest mogućih europskih prvenstava.

>> Evo kako će 'srebrni' hrvatski reprezentativci izgledati 2058. godine

SP 2018, Francuska - Hrvatska
1/25

Od tih deset nastupa na velikim natjecanjima uspjeli smo doći do dvije medalje, a osim ta dva povijesna mundijala još smo samo dva puta na velikom natjecanju prošli skupinu.

Dakle, ako prođemo grupnu fazu, u pravilu nam se smiješi veliki uspjeh.

Mnoge lijepe trenutke doživjeli smo s vatrenima na velikoj sceni, ali i mnoge razočaravajuće. Na ovaj popis neće dospjeti samo utakmice koje su nam prouzročile erupciju oduševljenja, već i one koje su nas razočarale.

Kriterij je bio sastaviti popis utakmica koje su iz nas iznjedrile najviše emocija kakve god one bile, uz, dakako, zanimljiv nogomet.

Da ovaj popis ne bi bio samo ispunjen utakmicama sa Svjetskog prvenstva u Rusiji, ljestvica je ograničena na maksimalno tri utakmice s jednog velikog natjecanja.

Inače bismo ovdje imali i utakmice s Rusijom te s Danskom na preklanjskom mundijalu, no onda ovakav popis ne bi bio ni približno šarolik i zanimljiv.

>> Pogledajte najbolje trenutke s dočeka srebrnih vatrenih 

10. Hrvatska - Italija 2:1

Hrvatska je u vrijeme izbornika Mirka Jozića (sjećate li ga se?) bila tek sjena one reprezentacije koja je 1998. šokirala nogometni svijet i uzela broncu u Francuskoj. Velika imena poput Šukera, Prosinečkog, Vlaovića i Jarnija više nisu bila na razini, a reprezentacija je prolazila kroz veliku smjenu generacije. U Koreji i Japanu smo ispali već u skupini, no jedna svijetla točka s tog prvenstva, ona iz Ibarakija, teško može u zaborav. Jedinu utakmicu koju smo na papiru trebali izgubiti smo završili pobjedom. Talijani su nas očito podcijenili, pogotovo nakon pogotka Christiana Vierija za vodstvo Azzura u 55. minuti, no, tada 22-godišnji Ivica Olić pokazao je svoju snalažljivost u 16-ercu za izjednačenje u 73. minuti. Iako je i to tada bilo i više nego dovoljno za pozitivan dojam, tri minute kasnije Hrvate je u potpuni delirij bacio ikonski Milan "Miki" Rapaić koji je čudesno "lobao" legendarnog Buffona i priuštio nam veselje, barem na jedan dan.

9. Hrvatska - Njemačka 2:1

Nemojmo se lagati - ono što je Hrvatska napravila u Rusiji 2018. se čak i više očekivalo na Euru u Austriji i Švicarskoj deset godina ranije. Odlična selekcija Slavena Bilića protutnjala je skupinom s tri pobjede, a u najvećem je sjećanju ona nad najvećim favoritom turnira te kasnijim finalistom, Njemačkom. Napravili smo blitzkrieg odmah na početku utakmice, a izabranici Joachima Lowa bili su izgubljeni. Igrač utakmice bio je Darijo Srna koji je poentirao za 1:0, ali i radio dar-mar na desnoj strani, prvenstveno zato što ga je Bilić gurnuo na poziciju desnog veznog. Nijemci su pokušavali u drugom dijelu, ali ponovno je na pravom mjestu bio tko drugi nego Ivica Olić koji je pratio udarac Ivana Rakitića, dočekao odbijanac od vratnice i poentirao za 2:0. Tada mladi Lukas Podolski je uspio tek smanjiti poraz favorita. Smiješile su nam se velike stvari na tom Euru, ali o ishodu toga nešto kasnije...

8. Hrvatska - Španjolska 2:1

Još jedan Euro na kojem smo prikazali vrlo dobru igru u skupini, ali jednostavno nismo imali sreće u nokaut fazi. Prije četiri godine Čačićevi izabranici susreli su se s moćnom Španjolskom u utakmici koja je bila "biti ili ne biti" za prolaz skupine. Crne misli već su nam se pojavile u sedmoj minuti kad je Morata zabio za vodstvo furije. Međutim, vatreni su počeli pokazivati dašak onog zbog čega su u Rusiji postali poznati - hrabrost i borbenost. Na kraju prvog dijela u savršenom trenutku se "ukazao" Nikola Kalinić koji je petom hladnokrvno matirao tada najboljeg vratara svijeta Davida de Geu. U drugom dijelu utakmica je bila podosta izjednačena, da bi Ivan Perišić povukao munjevitu kontru i u svojem stilu s lijeve strane zakucao loptu u mrežu za preokret i pobjedu nad tad još aktualnim europskim prvakom. Da bar nije bilo onog Quaresme u osmini finala...

7. Hrvatska - Turska 1:1 (1:3, 11m)

Teško je prije pisanja ovog teksta bilo ponovno pogledati rasplet ove utakmice, a ne pustiti suzu, no to je nogomet. I u lijepim i u tužnim trenucima koji su vas intenzivno pogodili pamtite gdje ste se nalazili, a ovo četvrtfinale Eura iz 2008. je jedan od tih tužnih trenutaka. I komentator Uefe Martin Tyler je nakon pogotka Ivana Klasnića u 119. minuti rekao "Hrvatska je sigurno u polufinalu Eura" da bi zbog proslave pogotka arbitar Roberto Rossetti produžio utakmicu još koju minutu, a onaj famozni Semih Sentürk matirao Stipu Pletikosu u, pazite, 122. minuti. Uslijedio je očekivani psihološki pad, Modrić i Rakitić promašili su udarce s bijele točke, dok je Rustu Recber obranio udarac Mladena Petrića i Turska je nakon nečuvene drame završila u polufinalu protiv Njemačke koju smo mi, već ste i pročitali, prethodno dobili na istom natjecanju. Sreća pa su Ivan i Luka deset godina kasnije uvježbali mirnoću s 11 metara.

>> GALERIJA Ovako je Hrvatska dočekala vatrene nakon povratka iz Rusije

SP 2018, Francuska - Hrvatska
1/88

6. Hrvatska - Argentina 3:0

Prvi test na mundijalu 2018. u obliku reprezentacije Nigerije smo prošli bez problema, a uslijedio je prvi pravi test. Reprezentacija Argentine predvođena Lionelom Messijem bila je "nabrijana" na pobjedu nakon šokantnog remija protiv Islanda u prvom kolu. U prvom poluvremenu smo se provukli, što zbog nekažnjenih pogrešaka u obrani, što zbog nekažnjene agresivnosti Ante Rebića. Koliko god nam to bilo teško priznati, Ante je u prvih 45 minuta zaslužio crveni karton. Na sreću po nas, nije ga dobio te je to u drugom dijelu iskoristio na najbolji mogući način kaznivši kiks Caballera sjajnim volej udarcem za 1:0. Argentinci su postali nervozni, a naši su gotovo pa rutinirano priveli utakmicu kraju golčinom Luke Modrića te ušetavanjem u gol Ivana Rakitića za 3:0 nad favoritima utakmice. Zaključno, izabranici Zlatka Dalića odigrali su sjajne uloge u kreaciji novog filma "Messi se vraća kući".

5. Hrvatska - Francuska 1:2

Još jedna teška utakmica za probaviti i ponovno pogledati. Nezaboravna generacija Ćire Blaževića je na nezapamćen način protutnjala SP-om 1998. u Francuskoj (više o tome na broju 4) te došla do najvećeg favorita turnira, domaćina. Tijekom prvih 45 minuta nije bilo strahovitih uzbuđenja, iako je bilo poteza na koje smo svi grizli nokte od nervoze, da bi nas odmah na startu drugog Davor Šuker bacio u suze radosnice pogotkom na sjajnu asistenciju Aljoše Asanovića. Nismo dugo slavili jer je već minutu kasnije desni bek Lilian Thuram postigao svoj prvi pogodak u profesionalnoj karijeri, a na istoj utakmici je, na žalost po nas, postigao i drugi iz daljine za konačnih 2:1. Nakon utakmice Thuram je objasnio koliko je bio pod adrenalinom i u deliriju.
- Uopće se ne sjećam da sam zabio golove, ne sjećam se utakmice. Nekoliko puta sam suigrače na terenu pitao koji je rezultat - rekao je Thuram, kojem su to ostala jedina dva pogotka u dresu tricolora.

4. Hrvatska - Njemačka 3:0

Prije tog nevjerojatnog polufinala (koji je ipak završio očekivanim ishodom), na rasporedu je bilo četvrtfinale čiji je ishod bio sve samo ne očekivan. Njemačka je od svih četvrtfinalnih dvoboja imala ulogu najsigurnijeg putnika u polufinale. Koliko samo to sad smiješno zvuči. Vatreni su Elfu održali malu školu nogometa, a zvijezde poput Matthäusa, Klinsmanna i Bierhoffa nisu se znali nositi s Ćirinom 3-5-2 odnosno 5-3-2 postavom, po potrebi. Na kraju prvog dijela najavu onog što će se dogoditi u drugom kreirao je sjajni Robert Jarni udarčinom s 25 metara, da bi u drugom dijelu nešto slično napravio i Goran Vlaović deset minuta prije kraja. Posao je u svojem stilu završio Davor Šuker za konačan potop momčadi Bertija Vogtsa. Naravno, ne smijemo zaboraviti ni Dražena Ladića koji je između vratnica odigrao utakmicu života.

3. Hrvatska - Francuska 2:4

Bez obzira na to što je riječ o porazu, nastup Hrvatske u FINALU Svjetskog prvenstva ne može i ne smije biti izvan Top 3 ove ljestvice. Samo nastupati u najvažnijoj utakmici planete nevjerojatan je prestiž i za velesile, a kamo li za tako malu nogometnu naciju. Tek u posljednjoj utakmici turnira se na trenutke dao primijetiti umor od svih silnih produžetaka u prethodnim fazama, ali treba priznati da smo imali i dosta nesreće protiv nezaustavljive Deschampsove mašinerije. Slobodan udarac iz kojeg su Francuzi poveli 1:0 autogolom Mandžukića nije trebao biti sviran, dok je, nakon izjednačujuće "bombe" Perišića sudac Pitana tri minute gledao VAR kako bi odlučio dati kazneni udarac Griezmannu, kojeg je ovaj realizirao za 2:1. Uslijedio je crni period dekoncentracije gdje su nas Francuzi razmontirali i pobjegli na 4:1, a trenutak ludosti Huga Llorisa omogućio nam je povratak na 4:2 i tračak nade. Prema golovima jedan od najzanimljivijih finala mundijala u Rusiji koji nas je samo podsjetio koliko možemo biti ponosni na naše nogometaše.

2. Hrvatska - Nizozemska 2:1

Iako megamomčadi utakmice za treće mjesto igraju s rezervnim postavama, Hrvatskoj je ova utakmica za treće mjesto nakon poraza od Francuske u polufinalu značila strahovito puno. Svaka država na svijetu samo jednom igra svoj prvi mundijal, a velika je razlika hoće li se ta generacija zvati povijesnom brončanom ili pak povijesnom drvenom generacijom. Puno je bilo na kocki, što su naši pokazali i na terenu. Već u 13. minuti Robert Prosinečki je načeo mrežu Nizozemaca, da bi naše snove o medalji, barem privremeno, utišao Boudewijn Zenden (kakva nogometna ikona) u 21. minuti. No, da bi medalja bila tamo gdje treba biti, ali i nagrada za najboljeg strijelca turnira, pobrinuo se Davor Šuker svojim šestim pogotkom na prvenstvu. Da ta utakmica nije završila pobjedom, danas bi nam percepcija o toj generaciji, vjerujem, bila dosta drukčija.

1. Hrvatska - Engleska 1:1 (2:1 nakon produžetaka)

"Hrvatska je u finalu Svjetskog prvenstvaaaa! Kako je to samo lijepo rećiii", riječi su legendarnog Drage Ćosića koje nikad nećemo zaboraviti nakon ove povijesne utakmice. Međutim, polufinale Svjetskog prvenstva u Rusiji osim povijesne konotacije za hrvatski nogomet još je posebnije zbog onoga što se događalo prije utakmice. Englezi su nas strahovito podcjenjivali zbog prethodne dvije utakmice gdje smo prošli nakon produžetaka i jedanaesteraca, govorili su da će polufinale biti šetnja. No, što je utakmica više odmicala zapravo smo mi bili bolji, spremniji i hrabriji. Nakon prvog poluvremena mogli smo biti sretni što su tri lava vodila samo 1:0, a u drugom, pa sve do kraja produžetaka smo se trgnuli te okrenuli genijalnim potezima Ivana Perišića i Marija Mandžukića. Najbitnija i najbolja utakmica u povijesti hrvatskog nogometa, na toliko razina...

"Zajedno za Zagreb"

Donacije za uplatitelje iz Hrvatske uplaćuju se na račun: HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5371 - OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke, na broj računa IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

"Hrvatska protiv koronavirusa"

Donacije za uplatitelje iz Republike Hrvatske uplaćuju se na račun HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5380 - OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke na broj računa: IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije