Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OLMO ODUŠEVIO

On je španer, umjetnik s loptom! I neka postane Hrvat

Dani Olmo
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
09.08.2018.
u 08:56

Dani Olmo nikada nije požalio što je iz Barcelone stigao u Dinamo.

Kakve je dvije majstorije izveo ofenzivni veznjak Dinama Dani Olmo u pobjedi Dinama 2:0 u utorak kod Astane.

Prvo je kod gola za 1:0 suparničkom braniču “prodao sombrero” pa sjajno uposlio Budimira za gol, a potom je Olmo u finišu utakmice zabio fenomenalan pogodak s 25 metara.

Dani Olmo
1/21

I tako još jednom potvrdio da je igrač pred kojim je sjajna budućnost i na kojem će plavi sigurno zaraditi velik novac. A tko je ustvari Dani Olmo, Španjolac koji je prije četiri godine neočekivano stigao u Hrvatsku.

Debitirao kod Segeste 2014.

Kada je u ljeto 2014. godine Zdravko Mamić najavio da će Barceloni “preoteti” njihova kapetana momčadi do 16 godina, mnogi su tu vijest dočekali sa smiješkom. No koji tjedan kasnije tada nepoznati 16-godišnji Dani Olmo iz kultne La Masije stigao je u Maksimirsku 128.

A samo dva dana nakon dolaska u Hrvatsku debitirao je za B momčad Dinama u prijateljskoj utakmici protiv Segeste.

Tu utakmicu kao trener Dinama II vodio je Sreten Ćuk, trener koji je prvih godinu dana u Dinamu bio Olmov šef.

– Sjećam se tog njegova debija, iako je tek stigao u Hrvatsku, odmah je želio igrati taj prijateljski dvoboj sa Segestom. Nažalost, zbog spora s Barcelonom prvih šest mjeseci mogao je igrati samo prijateljske utakmice, a već tada vidjelo se da je jako dobar igrač. Nedostajalo mu je malo snage, jače muskulature, ali odmah se vidjelo da mu je nogomet u krvi. A u toj mladoj momčadi bili su i sadašnji prvotimci Šunjić, Benković, Fiolić, bili smo baš dobri – prisjetio se Ćuk i dodao:

– Fasciniralo me kako se taj mladi dečko odmah uklopio u momčad. Već nakon mjesec dana znao je sve nogometne termine na hrvatskom, a za tri mjeseca već je progovorio i osnove hrvatskog jezika. A ubrzo je sa suigračima iz mlade momčadi počeo pjevati i pjesme na hrvatskom jeziku.

>> Pogledajte transfere hrvatskih nogometaša

Opisao je Ćuk kako je tekao Olmov razvoj u Dinamu.

– Vidjelo se odmah da mu nedostaje snage i zato smo odmah krenuli s vježbama da to ispravimo. No unatoč toj krhkoj građi Dani je bio dosta jak u duelu, zbog jakih nogu i niskog težišta. Fasciniralo me i to kako se brzo prilagodio, uklopio. Skroman je dečko, ali jako društven, u svakoj ga svlačionici vole.

Ćuk je ponosan što je itekako pridonio Olmovu razvoju, s guštom je gledao njegove majstorije prekjučer u Astani.

– Taj sombrero najbolje pokazuje kakav je Olmo igrač. U našem zagrebačkom žargonu Olmo je španer. Dani je rođeni nogometaš, umjetnik. Nije igrač kalupa, već igra s nadahnućem, baš kao umjetnik. No igre iz prošle i ove sezone tek su početak, može Dani još i puno, puno bolje – kaže Ćuk.

Koje stvari mora popraviti, a koje su mu najveće vrline?

– Morat će još više trčati, s jačim intenzitetom. Tada će biti još opasniji za suparnike. Prednosti su mu pak da je momčadski igrač, ali istovremeno i taj koji voli povući naprijed i zabiti gol. Njega ne trebaš tjerati da ode u napad, da se oslobodi, on to čini instinktivno. Ma siguran sam da će postati vrhunski nogometaš, a volio bih ga jednog dana gledati i u dresu hrvatske reprezentacije – zaključio je Sreten Ćuk svoju priču o Olmu.

No pitanje je hoćemo li Olma gledati u hrvatskom ili možda španjolskom dresu.

– Tužan sam malo što nisam dobio poziv za španjolsku mladu vrstu, mislim da sam napravio dosta dobrih stvari u Dinamu da bih dobio poziv, ali znam da je teško ući u reprezentaciju. Ne mogu ništa drugo napraviti nego i dalje raditi, boriti se da se pokažem u još boljim izdanjima – izjavio je proljetos Olmo, ne skrivajući da mu je zasad prvi izbor ipak Španjolska.

>> Pogledajte Lovrenovu urnebesnu ljetnu potragu za Vrsaljkom

Istovremeno, izbornik mlade hrvatske reprezentacije Nenad Gračan javno je poručio da će se Dani Olmo naći na njegovu popisu čim dobije hrvatske dokumente.

S 20 godina Dani bi još dva ciklusa mogao igrati za reprezentaciju do 21 godine i sigurno bi bio veliko pojačanje momčadi u kojoj su već Vlašić, Brekalo, Sosa, Majer...

Neka ostane što dulje

Dani Olmo nikada nije požalio što je iz Barcelone stigao u Dinamo. Razmišlja zrelo i svjestan je činjenice da je zahvaljujući dolasku u Maksimir odigrao puno više prvoligaških minuta nego njegovi suigrači iz generacije u La Masiji.

– Moja odluka da odem iz Barcelone u Dinamo bila je dobra, znatno sam ovdje napredovao, a moji suigrači iz tadašnje Barce ne igraju nigdje u prvim momčadima, možda jedan u Nizozemskoj koji je onamo otišao iz Manchester Cityja. Ostali, a samo ih je pet ili šest još u Barceloni, u drugoj su momčadi, nemaju baš veliku minutažu, ni približno kakvu ja imam u prvoj momčadi Dinama – realan je Olmo.

A sada će dobivati još više prilika, izborio se za to da postane stožerni igrač i projekt kluba. Prema Transfermarktu, njegova sadašnja vrijednost je 3,5 milijuna eura, no nastavi li se ovako razvijati, iz Maksimira neće otići bez 15-20 milijuna eura odštete. No nadamo se da ćemo se dotad nagledati još njegovih majstorija.

Ključne riječi

Komentara 40

Avatar petrolio
petrolio
09:22 09.08.2018.

Olmo je veliki talent i veliki radnik,a nije ni malo problematičan, posve je posvećen nogometu. svaka momčad gdje će igrati bit će sretna što ga ima i jedan dan otići će iz dinama možda i u najvećem transferu iz HNL-a! a reprezentacija? budite sigurni da je to više potreba i želja hrvatske nego njegova, nama bi takav igra za 2-3 godine odlično došao jer modrić i rakitić će se za par godina oprostiti, a Olmo bi bio idealan za njihovog nasljednika. propustimo li ga, bit će to najviše naša šteta i gubitak

VL
VladoEsseker
10:22 09.08.2018.

Ako pristane igrati za Hrvatsku,vjerujem da će pružiti dobre igre kao što je bio dobari i DUDU.Sretno Dani ma što odlučio.

DU
Deleted user
09:10 09.08.2018.

Sviđa mi se Olmo i to ne od jučer ⚽🇭🇷

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije