Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ROCCO ŽIKOVIĆ

On je budućnost vatrenih: Već vrijedi milijune eura, a tek mu je 16 godina...

21.06.2021.
u 11:00

Darovit jest, kažu neslućeno, a sada je dobio i platformu na kojoj će se razvijati i nadograđivati. Dobio je poligon rezerviran samo za najveće talente ovoga podneblja

Ovo je priča o uspjehu, o ostvarenju sna jednoga mladog istarskog nogometaša čija je karijera tek u začetku i još je daleko od gotovoga, klasnog nogometaša, ali taj mladić, Rocco Žiković (rođen 21. siječnja 2005.), protekle je zime stekao sve preduvjete da uspije.

Stroga pravila u kampu

Darovit jest, kažu neslućeno, a sada je dobio i platformu na kojoj će se razvijati i nadograđivati. Dobio je poligon rezerviran samo za najveće talente ovoga podneblja, glasovitu akademiju Red Bull Salzburga, koja je Hrvatskoj već stvorila jednog reprezentativca, Duju Ćaletu-Cara, a na putu je i drugi, 18-godišnji Luka Sučić...

Prodaja 16-godišnjeg Rocca Žikovića postala je najunosniji posao koji je ikada sklopio NK Istra 1961. Prodan je za milijun i pol eura, a transfer s bonusima može narasti i do četiri milijuna eura. Potpisao je profesionalni ugovor s Red Bull Salzburgom koji vrijedi do 30. lipnja 2026.

– Koji su to bonusi? Nastupi za prvu momčad RB Salzburga i kasnije za reprezentaciju – pojašnjava nam golobradi, 186 cm visoki, tanašni stoper Rocco s kojim smo razgovarali u istarskoj Funtani, mjestašcu nadomak Poreča iz kojega je krenuo u nogometni svijet.

POGLEDAJTE VIDEO: Navijač Hrvatske s bakljom

Kako je uopće došlo do transfera u Red Bull Salzburg?

– U rujnu prošle godine na kadetskom turniru Vlatko Marković u Osijeku nastupao sam za hrvatsku reprezentaciju. Nakon tog nastupa preko Instagrama javio mi se skaut Red Bull Salzburga kazavši mi da su zainteresirani za mene, pa sam ih uputio na tatu. Taj kontakt rezultirao je dolaskom njihova skauta k nama doma, u listopadu, i tom su nam prigodom napravili prezentaciju mojih nastupa. Bio sam impresioniran, nisam ni znao da me prate i da toliko o meni znaju – priča mladi Žiković i nastavlja:

– U studenome sam već bio pozvan u njihov kamp u Salzburgu, da vidim gdje ću živjeti do 18. godine. Koliko sam im bio važan potvrđuje i činjenica da sam profesionalni ugovor s Red Bullom potpisao ozlijeđen, nakon operacije meniska, koju je izveo dr. Saša Janković.

Tata Igor Žiković, bivši nogometaš porečkog Jadrana, Istre i nekoliko njemačkih klubova, tvrdi da je Rocco imao financijski i isplativijih ponuda, ali da mu novac u ovom trenutku nije bitan. Želio je samo da sin dobije optimalne uvjete za razvoj, a u tome nitko nije ravan Red Bull Salzburgu.

– Akademija u kojoj sam smješten izgleda impresivno. Na raspolaganju mi je teretana, tu je i zajednička kuhinja u kojoj se hranimo, zatim fitness-centar, rehabilitacijski centar, tereni su besprijekorni. Dopušten nam je izlazak u grad, a u kamp se moramo vratiti do 22 sata. Na nas 70-ak mladih nogometaša iz cijeloga svijeta paze petorica čuvara. Urednost soba kontroliraju nam svako jutro i svaku večer. Igrači do 15 godina u 22 sata svaki dan moraju dati mobitele čuvarima, a mi koji smo navršili 16 smijemo zadržati mobitele u sobama, ali nam u 23 sata gase internet. Nemam s time problema, i kada sam doma najkasnije u ponoć idem spavati – nastavlja svoju priču Rocco Žiković, koji je od kluba dobio mobitel s austrijskim brojem.

U kampu RB-a upoznao je člana prve momčadi Luku Sučića, a tamo su ga dočekala još trojica hrvatskih nogometaša, Leon Lalić, Dario Bijelić i Mario Pejazić. Roccu Žikoviću u Austriji je bilo ponuđeno pohađanje srednje ekonomske škole, no on se odlučio završiti srednju medicinsku školu u Puli, gdje uči za fizioterapeuta.

– U Salzburgu sam dobio profesora njemačkog s kojim tri puta tjedno po dva sata učim jezik. Zasad sam član Red Bullove momčadi do 18 godina, za koju sam od zime nastupio četiri puta po 45 minuta. Dozirali su mi minutažu s obzirom na to da sam jesenas bio operiran. U sljedećoj sezoni nastavit ću igrati za U-18, a participirat ću i u njihovoj filijali, drugoligašu Lieferingu, predvorju prve momčadi Salzburga, u kojoj je stasao i Ćaleta-Car – pojašnjava Žiković.

Čim je toliko plaćen, očito je da u Red Bullu u njemu vide igrača za budućnost.

– Ako ste projekt kluba, oni čvrsto stoje iza vas i tolerirat će vam i deset slabih utakmica u nizu. Ulagat će u vas, razvijati vas dok ne stvore igrača. A u svakome koga su doveli u toj dobi oni očito vide vrhunski potencijal. Tu im se teško može potkrasti pogreška – kaže tata Igor Žiković.

I za praznike dobio program

Rocco pak tvrdi kako su treninzi intenzivniji nego što su bili u Puli te da osjeća da je već u samo pola godine igrački napredovao.

– Od nas se već u toj dobi traži visoki presing od prve do zadnje minute. Od nas stopera traže da stojimo visoko, na centru, da ne vrtimo loptu po zadnjoj liniji, nego da ulazimo u igru i stalno tražimo rješenja prema naprijed. Odgovara mi to, volim sudjelovati u kreiranju igre – kaže Rocco, čiji su uzori Modrić, Sergio Ramos te nekadašnji igrač Red Bulla Dayot Upamecano, nova zvijezda Bayerna.

Rocco je proveo nekoliko dana doma u Funtani kako bi završio školsku godinu, a potom se vratio u Salzburg gdje će trenirati do 2. srpnja. Potom opet dolazi na trotjedni odmor. Klub, naravno, vodi računa i o slobodnom vremenu svojih dragulja, pa je Rocco za vrijeme boravka u Istri svaki dan odradio trening po klupskom programu. 

Ključne riječi

Komentara 9

AL
alzamalo
12:29 21.06.2021.

Sve to i puno vise bi imao u Dinamu .. tata zna valjda

ĆA
ĆanotaKrljo
11:23 21.06.2021.

Najbitnije je da naši "biseri " vrijede u startu MILIUNE eura ...tako da natjecateljski duh i borba nisu mjerilo uspjeha ! Naša realnost ...

DU
Deleted user
14:19 21.06.2021.

Salzburg na Hrvatski pogon :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije