Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPRVA NEGIRAO

Olimpijski pobjednik nakon 30 godina šokirao priznanjem: Htio sam si oduzeti život...

Atletičari
Foto: Reuters/Pixsell
28.08.2018.
u 15:05

- Patim od teškog oblika depresije, borio sam se crnim mislima, razmišljao sam čak da si oduzmem život - pokajao se Schenk čija će autobiografija biti objavljena sljedeći mjesec. Također je priznao da je prvi put upotrijebio doping kada je imao 20 godina.

Njemački i svjetski mediji su u utorak objavili priznanje jednog vrhunskog sportaša koje je još jednom bacilo sjenu na sportska postignuća u prošlosti. Bivši olimpijski pobjednik u desetoboju Nijemac Christian Schenk je priznao da je koristio doping. 

Schenk je osvojio zlatnu medalju na OI u Seulu 1988. godine za Njemačku Demokratsku Republiku. Za ujedinjenu Njemačku je osvojio broncu na Svjetskom prvenstvu 1991. godine u Tokiju, a bio je brončani i na Europskom prvenstvu 1990. godine u Splitu. S obzirom na njegovo priznanje, sve tri medalje s najvećih atletskih natjecanja i olimpijskih igara osvojene su pod utjecajem dopinga.

Desetoboj se smatra najtežom atletskom disciplinom. Sportaši se natječu u deset različitih disciplina u dva natjecateljska dana. Naravno, težina i složenost kombiniranih sportova ne opravdavaju činjenicu da je olimpijski prvak to postao koristeći se nedopuštenim supstancama. 

Sada 53-godišnji Schenk je istinu skrivao 30 godina. Kao što je otkrio u utorak u razgovoru za "Frankfurter Allgemeine Zeitung", sada se bori s brojnim psihološkim problemima. 

- Patim od teškog oblika depresije, borio sam se crnim mislima, razmišljao sam čak da si oduzmem život - pokajao se Schenk čija će autobiografija biti objavljena sljedeći mjesec. Također je priznao da je prvi put upotrijebio doping kada je imao 20 godina.

- 1985. godine je to za mene bilo kao da ću učiniti korak naprijed, shvatio sam to kao neku vrstu priznanja. Kada sam prvi put dobio tablete, postao sam dio tima, što je značilo da se očekivalo od mene - rekao je Schenk.

- Isprva sam negirao uzimanje zabranjenih tvari. Tada sam počeo koristiti malo pravno blaži izraz - da se nikada nisam dopingirao. Naravno, obje su tvrdnje bile laž - kazao je Schenk koji se nakon pada Berlinskog zida preselio iz rodnog Rostocka u Mainz.

> Pogledajte Večernji pressing s Igorom Štimcem i Davorom Šukerom

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Moodleen
Moodleen
17:52 28.08.2018.

Pa čovjek je živil pod patronatom Rusa. Koji sportaš nije bil pod dopingom dok su im bačuške šefovali? Takav bi bil smaknut po kratkom (komunističkom) sistemu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije