Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Saška podignula glas

'Uništavaju me, promijenit ću državu'! HTS: Prijetila je da neće igrati

Oleksandra Olijnikova
Foto: Instagram/Oleksandra Olijnikova
08.02.2019.
u 10:08

Oleksandra, koju zovu Saška, kao izbjeglica je dobila i olimpijsku stipendiju MOO-a iz programa IOCRAS (podrška izbjeglim sportašima) u iznosu od 1500 USD mjesečno. Trebala je tu stipendiju dobivati do 2020. godine, ali ona joj je ukinuta

Prijatelji, ako mi možete pomoći. Roditelji imaju 100 eura za prvi tjedan u hotelu u Turskoj, treba mi samo za put do tamo. Ostatak ću zaraditi na turniru. Samo trebam kartu do Antalye – zavapila je u opširnoj objavi na TwitLongeru 18-godišnja Oleksandra Olijnikova.

Riječ je o mladoj tenisačici koja već šest godina ima hrvatsko državljanstvo, a inače je podrijetlom iz Ukrajine. Njezini roditelji Denis i Svitlana prije sedam godina morali su s djecom pobjeći iz ratom zahvaćene zemlje, između ostaloga i zbog toga što je Denis Olijnikov bio veliki kritičar bivšeg ukrajinskog predsjednika Janukoviča.

>> Pogledajte kako je Thompson iz ringa pjevao za Hrgovića!

Kao izbjeglice skrasili su se u Hrvatskoj (isprva u Poreču) i živjeli, kako kaže Olijnikova, u trošnom stanu, “grijući se vatrom zapaljenom daščicama pronađenim u blizini”.

Oleksandra, koju zovu Saška, kao izbjeglica je dobila i olimpijsku stipendiju MOO-a iz programa IOCRAS (podrška izbjeglim sportašima) u iznosu od 1500 USD mjesečno.

Trebala je tu stipendiju dobivati do 2020. godine, ali ona joj je ukinuta. Zato što ona više i nije izbjeglica (dok roditelji i mlađi brat Nazar i dalje imaju status azilanata).

Saška ima hrvatsko državljanstvo koje je uzela želeći se odužiti svojoj novoj domovini, ali i očekujući znatniju pomoć Hrvatskog teniskog saveza. No ta je pomoć izostala. Olijnikova se žali da je dobivala samo mrvice i da je, na neki način, bila diskriminirana. Optužuje:

– Morate znati što je hrvatska teniska zajednica. Izgleda kao klasična talijanska mafija. U principu imate dvije opcije: biti dio mafije ili platiti mafiji. Što znači biti dijelom mafije u hrvatskom tenisu? Lani sam osvojila Futures u Grčkoj i završila godinu na 711. mjestu. No nagrada za najbolju juniorku 2018., koju prati i lijepa financijska pomoć, pripala je djevojci koja je imala nekoliko pobjeda na razini Tennis Europe. Ona je dobra djevojka i talentirana igračica, ali budimo ozbiljni: za sve starije od 15 godina Tennis Europe zadnje je mjesto na kojemu se možete dokazivati. Zaboravila sam dodati da je djevojka iz Čakovca (očito misli na 16-godišnju Antoniju Ružić, op. a.), a iz Čakovca je i nova predsjednica Hrvatskog teniskog saveza, kao i jedan član Izvršnog odbora koji ima isto prezime kao ta djevojka.

Sličnih navoda ima još, Olijnikova se žali na nedovoljnu podršku HTS-a, financijsku, ali i svaku drugu. Nju trenira njezin otac, koji nikad nije bio profesionalni igrač ni trener jer nemaju novca za stručnog učitelja, a problem su i termini za trening, pozivnice za turnire...

– Ne treba mi potpora Hrvatskog teniskog saveza, no ne mogu se razvijati ako netko pokušava uništiti moju karijeru. Igrat ću za bilo koju državu na svijetu čiji me službenici neće uništavati. Jako sam tužna zbog toga što volim Hrvatsku, no jednostavno nemam izbora. Otvorena sam za sve ponude, igrat ću za bilo koga – najavila je Saška mogući odlazak.

Što na sve to kažu u HTS-u? Izvršni direktor Marin Galić pobija sve optužbe mlade tenisačice i njezina oca:

– HTS poštuje sve zakone. Pomažemo Olijnikovoj onoliko koliko i drugima i ona ni u čemu nije zakinuta. Najviše pomažemo juniorske programe, ali Olijnikovi su prilično rano napustili juniorski tenis i prešli na seniorsku razinu. I nismo je mi prijavljivali da više nema status izbjeglice, za te stvari nadležan je MOO. Ona je 2017. i 2018. odbila nastupiti za hrvatsku reprezentaciju u mlađim kategorijama i to je činjenica, nije rekla-kazala. Oleksandra je u statusu perspektivne tenisačice koja je odbila potpisati ugovor kojim HTS takve financijski potpomaže i daje im do znanja da računa na njih u budućnosti.

U naknadnom priopćenju koje smo dobili od HTS-a navodi se da je Olijnikova u 2018. ukupno dobila 115.000 kuna, što je više od onoga koliko je dobio tenisač, kandidat za OI u Tokiju.

– Javnost bi trebala znati da je za ITF turnir u Zagrebu ultimativno tražila pozivnicu uz prijetnju da neće igrati za reprezentaciju ako je ne dobije iako je znala da je nekoliko igračica ispred nje – navodi se u priopćenju uz opasku da je “HTS otvoren za razgovor”.

>> Pogledajte video: Borna Ćorić gostovao na Večernji TV-u

Komentara 27

Avatar Le-Freak
Le-Freak
10:21 08.02.2019.

Odlicno, primila vec jugoslovenski mentalitet ucjenjivanja i optuzivanja. IDS joj nece pomoci izgleda iako je Istra najuspjesnija zupanija (uz malu pomoc ostatka Hrvatske preko milijarda za Uljanik). Da ima stvarni potencijal sigurno bi nasla sponzore ali tko ce suradjivati sa osobom koja pljuje po zemlji koja ju je primila.

Avatar BilanMandić
BilanMandić
10:14 08.02.2019.

Znači primimo ih kao izbjeglice da bi pljuvali po nama??

Avatar Gustav
Gustav
11:31 08.02.2019.

daj pusti prvo one koje su na ljestvici bolje rangirane od tebe i odi ucjenjivati negdje drugdje !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije