Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAJKA MU OSJEČANKA

Oduševio je Nijemce, ima hrvatsko-bošnjačke korijene, a kaže: Srce je balkansko

Edin Terzić
Instragram
29.01.2021.
u 15:01

Obitelj Terzić odselila se iz bivše Jugoslavije i prije nego što su se rodili sinovi Alen (1980.) i Edin (1982.). Otac potječe iz sela Doganovci kraj Donjeg Vakufa, a majka mu je Osječanka, pa Edina, iako je rođen u gradu Mendenu u regiji Sauerland

Što to mladi trener Edin Terzić (38) radi drukčije u odnosu svoga prethodnika, odnosno bivšega šefa Luciena Favrea, pitali su se novinari njemačkog Sport Bilda nakon što je Borussija Dortmund 2021. godinu otvorila s dvije pobjede, prvo protiv Wolfsburga doma, a onda i pomalo iznenađujućim slavljem u Leipzigu (3:1 za žuto-crne).

U međuvremenu se drugi najveći njemački klub u posljednjih tridesetak godina vratio starim navikama zbog kojih je i pao Favre početkom listopada kad je seriju loših rezultata zaključio slomom kod kuće protiv Stuttgarta (1:5). Neodlučeno s Mainzom (1:1) i poraz u derbiju kola protiv Bayera u Leverkusenu udaljili su Terzićevu momčad od samoga vrha iako je u jednom trenutku Bayern bio samo na pet bodova razmaka.

Odselili se i prije 1980.

Edin Terzić postavljen je kao privremeno rješenje do kraja sezone, no njemački mediji spekulirali su i da bi, ostvari li dobre rezultate, taj mladi stručnjak mogao postati i Borussijin odgovor Bayernu na Flicka. Jedan od razloga za to je i činjenica da ni najbogatijim njemačkim klubovima ne pada na pamet u trenutačnoj situaciji najveće financijske krize koja je potresla svijet nogometa ulaziti u značajnija ulaganja u kadar, a što podrazumijeva dovođenje zvučnog imena za trenersku klupu, pa se i Dortmund odlučio za trenera iz svoga sustava. Jedan će podatak dovoljno otkriti – Terzićeva je plaća 600 tisuća eura, dok je Švicarac Favre primao 4,5 milijuna eura godišnje! Naravno, u slučaju očajnih rezultata ni Terzić neće preživjeti na dulji rok.

Obitelj Terzić odselila se iz bivše Jugoslavije i prije nego što su se rodili sinovi Alen (1980.) i Edin (1982.). Otac potječe iz sela Doganovci kraj Donjeg Vakufa, a majka mu je Osječanka, pa Edina, iako je rođen u gradu Mendenu u regiji Sauerland, i njemački mediji navode kao trenera bošnjačko-hrvatskih korijena. U jednom je intervju i sam priznao:

– Glava mi je njemačka, srce balkansko, a jezik nešto između.

Do 2010. igrao je na poziciji napadača u niželigaškim klubovima Westfalia Herne, Wattenscheid i Cloppenburg, a paralelno je na Rurskom sveučilištu u Bochumu studirao znanost o sportu zajedno s budućim trenerom Stuttgarta i HSV-a Hannesom Wolfom, ali i budućom suprugom Korom Wölm s kojom se oženio 2013. te danas imaju dvije kćeri.

No već u igračkim danima Terzić je počeo raditi kao skaut za Borussiju Dortmund, klub čiji je danas prvi trener.

U to vrijeme, dok je bio dio skautske službe, na Signal-Iduna arenu stigli su Poljaci Lewandowski i Piszczek, Japanac Kagawa, naš Ivan Perišić kao i njemački reprezentativci Gündogan i Reus. Prvi trener kluba u to je vrijeme bio Jürgen Klopp koji je izdrilao Terzića da gleda i po petsto utakmica godišnje. Paralelno je vodio i momčadi do 16 i 17 godina, a taj bi posao i danas možda radio da 2013., onog ljeta kad se vjenčao s Korom, nije stigao poziv Slavena Bilića da mu bude pomoćnik u Beşiktaşu.

Naš ga je stručnjak angažirao još za svojih izborničkih dana jer mu je Terzić snimao suparnike u skupini na Euru 2012. Bilića je pratio i u West Ham, a onda su im se nakon otkaza 2017. godine putevi razišli. Terzić se vratio u Borussijin sustav, ali sada na mjesto pomoćnog trenera prve momčadi.

– Mi smo ove sezone previše puta igrali nekakav nezreli nogomet. Moramo učiniti sve da opet postane teško pobijediti Borussiju Dortmund – izjavio je iskusni Mats Hummels u intervjuu za Sport Bild koji se jako svidio klupskim šefovima Zorcu i Watzkeu.

I Borussia je ubrzo počela igrati s puno više intenziteta, trčanja, dobivenih dvoboja. Pod Favreovim vodstvom još uvijek jaka momčad u kojoj su bili prekaljeni igrači poput spomenutih Hummelsa i Reusa ili supertalenata poput Haalanda i Jadona Sancha doživjela je potpuni napadački kolaps, postižući najčešće samo gol po utakmici.

U klubu su njime oduševljeni

– S kvalitetom koju posjedujemo trebali bismo biti kandidati za naslov – kaže Emre Can, no stvarnost ga opet demantira.

Nakon Branka Zebeca, Edin Terzić prvi je trener s našeg govornog područja koji vodi klub iz Dortmunda.

Zebec je vodio Borussiju u sezoni 1981./82., a između njih dvojice važnu je ulogu u klubu kao Kloppov pomoćnik imao Željko Buvač, danas direktor moskovskog Dinama. Iako je njegov izbor mnogima bio pomalo iznenađujući, vodstvu Borussije Edin Terzić nije nepoznanica.

Sportski direktor Michael Zorc poznaje ga već deset godina, a svi su u klubu oduševljeni njegovom strašću prema radu, ali i klubu za koji navija od djetinjstva.

Čelnici su prilikom izbora govorili čak i o “Klopp-faktoru” koji je Favreu definitivno nedostajao, a koji podrazumijeva duboku povezanost s klubom koji kod navijača izaziva vrlo jake emocije.

Od Kloppova odlaska iz kluba 2015. godine Borussia je uspjela osvojiti samo jedan trofej, njemački kup 2017. pod vodstvom njegova nasljednika Thomasa Tuchela. Poslije Tuchela promijenili su se u kratkom roku Bosz, Stöger i Favre, kao kandidat za trenera dobro je kotirao i Niko Kovač, no u međuvremenu je otišao u Monaco. Može li Terzić Dortmundu vratiti snagu?

Ključne riječi

Komentara 28

NA
navijala
16:04 29.01.2021.

Već u prvom komentaru,animoziteti,a onda vrijeđanje,svađa,a trebali bi ga nekako podržati,ipak je naše gore list. Pozdrav g. Terziću i svekoliki uspjeh njemu i njegovoj momčadi.

VA
varto
15:36 29.01.2021.

Jel nam region sad zadovoljan?

Avatar LuckyLeprechaun
LuckyLeprechaun
15:59 29.01.2021.

Balkan mu je i u imenu i prezimenu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije