Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Andrić najbolja kupnja

Od svih igrača iz Srbije u HNL-u nijedan nije zaigrao za Hajduk

Komnen Andrić
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
1/9
21.01.2019.
u 16:26

Andrić je prvi, ali nije i jedini srpski nogometaš koji je nosio kapetansku traku nekog hrvatskog prvoligaša. Istu ulogu na nekoliko utakmica ove sezone u Slaven Belupu imao je i Miloš Vidović

Andrija Kaluđerović novi je napadač zaprešićkog Intera. Srpski nogometaš pravi je globetrotter, Inter mu je već 14. klub u karijeri, a Prva HNL mu je pak deseta liga u karijeri u kojoj je igrao na tri kontinenta. Zabijao je već u Kini, Tajlandu, Australiji, Novom Zelandu, Kataru, Švicarskoj, Španjolskoj, Cipru, bio je jednu sezonu najbolji strijelac litavske lige, a posljednji angažman imao je u indijskom Delhi Dynamosu.

I da nije takav nogometni nomad, Kaluđerovićev CV bio bi bogat. Ima, naime, i tri nastupa za reprezentaciju Srbije, posljednji doduše još 2011. u sezoni u kojoj je pod palicom Roberta Prosinečkog u dresu Crvene zvezde bio najbolji strijelac srpske Superlige, a 2008. nosio je dres reprezentacije na Olimpijskim igrama. Inače, s ukupno 63 pogotka najbolji je strijelac u povijesti elitnog ranga srpskog nogometa, a taj njegov rekord još dugo neće biti srušen. S obzirom na to kako je u najboljim danima “rešetao” suparničke obrane, dobio je i prikladan nadimak za što su poslužili njegovi inicijali – AK 47, što je službena oznaka za kalašnjikov.

Nogometaši iz Srbije u Prvoj HNL već odavno nisu “egzotika” kakva su bili prije desetak godina. Uključujući ovozimske pridošlice, ukupno 22 nosila su dres nekog od hrvatskih prvoligaša. A bilo je među njima bivših reprezentativaca, svojedobno nogometaša, pa čak i kapetana Crvene zvezde i Partizana.

Led je još u ljeto 2005. probio vratar Dragan Žilić koji je tri i pol sezone proveo u Rijeci te je bio ključna figura u osvajanju Kupa 2006. Uostalom, spriječio je senzaciju u polufinalu kada je zabio pogodak trećeligašu Konavljaninu. S obzirom na to da je bio prvi srpski nogometaš u Hrvatskoj od njezina osamostaljenja, morao je na sebe primiti prvi udar. Uostalom, čak ga ni dio Armade nije prihvatio na “prvu loptu”.

Imponira kapetanska vrpca

Najviše se nogometnom tržištu Srbije okretao Inter. U Zaprešiću su, uključujući Kaluđerovića i Ivana Tatomirovića koji je također potpisao ove zime, a koji je svojedobno sedam godina omladinskog staža proveo u Crvenoj zvezdi, igrala čak osmorica srpskih nogometaša, a u aktualnom su kadru četvorica. Iako su neki pali u zaborav, pogotovo jer na prste jedne ruke mogu nabrojati broj utakmica u HNL-u (Uroš Đerić zabilježio je tek jedan nastup, Milan Rundić četiri, a Nikola Radojičić pet), Komnen Andrić bio je pun pogodak. Na kraju je ispao najbolja Interova investicija jer ga je za 800.000 prodao Dinamu.

Komnen Andrić
1/6

– Meni kapetanska traka Intera imponira jer su kapetani ovog kluba bili Luka Modrić, Dejan Lovren i Vedran Ćorluka – pohvalio se Andrić srpskim medijima.

Robusni napadač u Zaprešić je došao oživiti karijeru nakon neuspjele epizode u portugalskom Belenensesu u koji se otisnuo još premlad i nedovoljno zreo. I bila je to suradnja na obostrano zadovoljstvo – pomogao je Inter Andriću, ali i Andrić Interu da napuni svoju blagajnu.

>> Pogledajte dolazak Komnena Andrića stigao u hotel

Vidović kapetan Belupa

Andrić je prvi, ali nije i jedini srpski nogometaš koji je nosio kapetansku traku nekog hrvatskog prvoligaša. Istu ulogu na nekoliko utakmica ove sezone u Slaven Belupu imao je i Miloš Vidović koji je u hrvatskom nogometu već respektabilnih pet sezona, odnosno još od siječnja 2014., a pritom je nosio dres dva kluba. U dresu Slavena prije Vidovića velik trag ostavio je Marko Mirić, nekoć krilni napadač subotičkog Spartaka i Crvene zvezde, koji je u sezoni 2014./2015. zabio 10 pogodaka.

Istra je u svojim redovima imala petoricu nogometaša rođenih u Srbiji, a najpoznatiji među njima bio je Marjan Marković, svojedobno kapetan Crvene zvezde uz solidnih osam nastupa za reprezentaciju Srbije i tri sezone iskustva u kijevskom Dinamu. Dres Splita nosila su četvorica srpskih nogometaša, uključujući i Marka Pavlovskog, kapetana U19 reprezentacije Srbije koja je 2013. osvojila Europsko prvenstvo. Njemu je karijera krenula stranputicom preranim odlaskom u Porto, a u Parku mladeži se, za razliku od Andrića u Interu, nije uspio vratiti na pravi kolosijek.

U Osijeku su igrala pak dvojica srpskih nogometaša – Dragomir Vukobratović i Mario Maslać koji je brzo postao ljubimac navijača. Međutim, kako je to bilo vrijeme najveće besparice u Gradskom vrtu, Maslać je već poslije jedne polusezone digao sidro.

>> Pogledajte što je rekao Komnen Andrić prilikom dolaska u Dinamo 

 

Komentara 19

PH
Pravi-Hrvat
17:31 21.01.2019.

Uz to Hajduk je jedini klub u Hrvatskoj koji nikada nije sudjelovao na "turniru prijateljstva" u Bjeljini (republika srpska) zbog čega mu je prijetila opasnost da bude suspendiran u svim međunarodnim natjecanjima za sve uzraste i to službeno od strane UEFE. Rijeka, Zagreb i Dinamo su se prvi odazvali, pa ostali za nijma...

Avatar Mi sami
Mi sami
18:38 21.01.2019.

Kad već potežete to pitanje ajmo malo o srbima u hajduku: žungul, holcer, nadoveza, beara, braća vujović...

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
17:32 21.01.2019.

Plan "B" kako da komšije povataju fudbalske niti po uzoru na odlične Hrvate - u svaku momčad HNL -a uvrstit po jednog Srbina pa nek vide kako se to radi ⚽

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije