Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sportifikacija televizije

Od svih nacionalnih saveza, rukometaši otišli najdalje s digitalizacijom

Božo Sušec
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/2
18.10.2020.
u 22:24

Legendarni komentator Božo Sušec otkrio da mu je najdraži prijenos u bogatoj karijeri bio olimpijski rukometni finale u Atlanti 1996

Na trodnevnom Sport Festu održanom u Poreču, u izlagačkom dijelu, od nacionalnih saveza loptačkih sportova svoj štand imao je samo Hrvatski rukometni savez. I to s razlogom.

Naime, rukometaši su se imali s čime i pohvaliti jer su potpuno digitalizirali rad svog Saveza, više od svih ostalih. Drugim riječima, otišli su najdalje od svih saveza olimpijskih sportova i kao takvi su posve uklonili papirologiju pa se sada hrvatski rukomet vodi online.

Primjerice, delegati svoja izvješća više ne šalju elektronskom poštom već ih ukucavaju u sustav. Osim toga, da bi skautirali sljedećeg suparnika, njihove akcije i najopasnije pojedince, klupski treneri više ne moraju odlaziti "špijunirati" u dvoranu nego to mogu pronaći u sustavu. Inače, svaki klub ima svoj pretinac kroz koji službeni predstavnik kluba može, sa svog mobitela, prijaviti momčad za utakmicu ili pak eventualnu promjenu.

Na službenoj stranici HRS-a mogu se naći rezultati, dobrim dijelom i statistike, utakmica svih dobnih uzrasta i rangova natjecanja pa braća i sestre, roditelji, djedovi i bake mogu vrlo brzo doći do saznanja kako je njihov najdraži rukometaš odigrao svoju utakmicu.

Za predstojeće Svjetsko prvenstvo rukometaša, u siječnju 2021., HRS-a priprema medijski tim koji će snimati video i pisati tekstualne materijale za sve medije koji neće biti u mogućnosti svoje izvjestitelje poslati u Egipat. Bit će to odgovor Saveza na "novo normalno" jer novinarima, onima čije medijske kuće ne posjeduju radio-televizijska prava, u vrijeme pandemije koronavirusa nigdje nije dozvoljen osobni kontakt sa sportašima pa zato ni nema takozvanih miks zona.

A rukomet je sport kojeg je gotovo ekspertno, u svojim najboljim danima, prenosio legendarni televizijski komentator Božo Sušec, konferencijski gost Sport Festa. Štoviše, Božo je upravo jednu rukometnu utakmicu proglasio za najdraži mu prijenos u karijeri u kojoj se u naše domove javljao sa 16 Olimpijskih igara.

- Najdraži mi je prijenos rukometnog finala Olimpijskih igara 1996. u Atlanti u kojem je Hrvatska pobijedila Švedsku. Tu reprezentaciju činilo je jako puno velikih rukometaša i mojih dobrih prijatelja od kojih, nažalost, nekih više nema među nama.

Na pitanje tko mu je bio najdraži sukomentator, Sušec je bez okolišanja kazao:

- To je bio Igor Štimac koji jako dobro interpretira što se događa na terenu, a ima i čistu rečenicu. Zna prenijeti što vidi i objasniti što se to taktički zbiva.

Ni nogomet ni rukomet nisu najdraži sportovi koje je Božo prenosio.

- Najviše i dalje volim atletiku. To je najveći izazov za prenositi i meni najveći užitak.

Sušec je na konferenciji govorio o "neraskidivom braku" sporta i televizije, koji traje već 81 godinu, i koji u vrijeme današnje doseže vrhunce svoje gledanosti.

- Televizija je unaprijedila sport, a u nekima od njih zbog televizije su se mijenjala pravila pa je ona i pokretač razvoja sporta. Po podacima iz 2018. od 100 najgledanijih prijenosa u SAD-u njih čak 93 bili su sportski događaji. Sport je postao kralježnica ukupnog televizijskog programa, došlo je do sportifikacije televizije. Uz to ide i nenormalan porast cijena televizijskih prava.

Primjerice, 1992., prava za najjaču englesku nogometnu ligu stajala su 100 milijuna funti. Godine 2016. ona su iznosila 5,5 milijardi funti, a sada stoje preko 7 milijardi. Zbog toga neke velike televizije odustaju od te utrke pa se tako dogodilo da je veliki BBC prije par godina odustao od kupovine televizijskih prava za teniski Grand Slam u Wimbledonu - kazao je Sušec.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije