Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MODRIĆ U DINAMU

Od mršavog Luke brži je bio samo jedan dinamovac

Luka Modrić Dinamo
Foto: Slavko Midžor/Pixsell
1/7
05.12.2018.
u 16:00

– Luka je uvijek bio sjajan dečko, puno smo radili zajedno, u Dinamu, mojoj teretani, u reprezentaciji - kaže Rak.

Treneri u Dinamo ne dolaze kad je nešto dobro, kad je momčad posložena, kad se redaju dobri rezultati. U proljeće 2005. godine Luka Modrić kao igrač mogao je osjetiti to kad momčadi ne ide, kad je doveden da s ostalima pokuša ugasiti požar koji je zahvatio plave. Naime, Dinamo ga je povukao s posudbe u Interu jer rezultati plavih bili su očajni.

Treneri Nikola Jurčević, Đuro Bago i Nenad Gračan redali su se, ali ne i dobri rezultati, pa su u Dinamu postavili Iliju Lončarevića, a iz Intera povukli Modrića, Eduarda i Ćorluku. No ni Ilija nije s tim novim snagama dugo izdržao, Dinamo je pao u Ligu za ostanak, na kraju je sezonu završio na sedmom mjestu, svojem najgorem u povijesti HNL-a. Nakon što je i Lončarević smijenjen, sezonu je kraju priveo tadašnji sportski direktor Zvjezdan Cvetković, danas, nažalost, pokojni.

Procvao kod Kužea i Tanca

– Ja sam se kratko zadržao u Dinamu u to vrijeme, Luka je došao u zimi, a ja sam jako brzo morao otići, već nakon nekoliko utakmica. Uz to je Luka tada bio i nešto ozlijeđen i kod mene doista nije puno igrao – kaže Ilija Lončarević.

Luka Modrić Dinamo
1/6

No Ilija je Luku znao i od prije, ne samo iz tog kratkog perioda u prvoj momčadi.

– Imao sam ga 2003. godine u mladoj momčadi Dinama, u nju su došli igrači koje je Ćiro Blažević otpisa, kao Eduardo, Luka, Čosić, Kwedi i, uz one godinu mlađe kao Ćorluka, Cavrić, Čale, igrali smo ligu mladih. Vidjelo se da je Luka i kao klinac napredniji, ali nitko tada nije mogao reći da će doći ovako visoko, na vrh svijeta. Sve je to napravio svojim talentom i radom, svaka mu čast. Istina, moraš u karijeri imati i malo sreće, da te zaobiđu ozljede, da dobro biraš klub u koji ćeš ići, a Luka je sve to imao. I njegov odlazak u Real Madrid njegov je sjajan potez, a kad dođeš do tamo, onda je jasno kakav si igrač.

Jeste li mali konflikt s njime?

– S Lukom, ma kakav konflikt možeš s njime imati? – zaključio je Ilija Lončarević.

Nakon te grozne plave sezone Zdravko Mamić je najavio – sad će Dinamo sljedećih deset godina biti prvak. I to se “proročanstvo” ostvarilo. Krenulo je s Josipom Kužeom, karizmatičnim trenerom koji se nakon 15 godina vratio u Dinamo i koji je uspio posložiti momčad. I plavi su s mladom momčadi uz nekoliko iskusnijih igrača kao što su Zoran Mamić i Silvio Marić osvojili naslov prvaka, ali još je važnije to što je trener upravo Modrića, Eduarda i Ćorluku gurnuo u prvi plan.

Kuže je iz kluba otišao u studenom 2006. godine, a naslijedio ga je Branko Ivanković. Tanac je s plavima jednostavno gospodario našom ligom, stigao je da uvjerljivog naslova prvaka, ostvario je u ligi 20 uzastopnih pobjeda, imao je 34 uzastopne službene utakmice bez poraza te 28 uzastopnih pobjeda u službenim susretima.

Foto: Slavko Midžor/Pixsell

Luka je u toj sezoni odigrao 30 utakmica u ligi i postigao šest pogodaka, dodao je još sedam utakmica u kupu te se etablirao kao ključni igrač plavih u osvajanju te dvostruke krune.

Rasturili su Ajax

U Europi plavi nisu uspjeli preko Werdera doći do Lige prvaka, ali zato su u Kupu Uefe ostvarili jednu od najvećih pobjeda. Plavi su apsolutno nadigrali Ajax u Amsterdamu i na kraju slavili s 3:2 u produžecima u momčadi u kojoj su bile veličine kao Jaap Stam, Luis Suarez, Huntelaar...

U toj je utakmici Luka briljirao, uz Marija Mandžukića bio je ponajbolji plavi igrač.

– Luka je uvijek bio sjajan dečko, puno smo radili zajedno, u Dinamu, mojoj teretani, u reprezentaciji. On je igrač koji nikad ništa nije odbijao raditi, nikad nije negodovao – veli Miljenko Rak, poznati kondicijski trener koji je u to vrijeme radio uz Ivakovića u Dinamu.

Kad mu je Luka došao u ruke, činilo su mu se da je mršav.

– I bio je mršav, pa on je tada bio još jako mlad. No onda nas je sve iznenadio. Znate da uvijek na početku sezone radimo testiranja i to što smo vidjeli kod Luke nikako nismo očekivali. Tako mršav i još ne fizički izgrađen imao je sjajne rezultate. Mjerili smo ih na 30 metara, s time da se prvo gleda prvih pet metara, pa onda ostatak. I Luka je bio izuzetno eksplozivan, na kraju je samo Etto bio brži od njega – kazao nam je Miljenko Rak.

Kako je Rak s plavima bio i na terenu, upoznao je pobjednički mentalitet Luke Modrića.

Luka Modrić Dinamo
1/12

– Ne daj Bože da nešto izgubi, često su igrali četiri protiv četiri ili pet na pet i taj nije smio izgubiti, njemu je bilo važno uvijek pobijediti, i u takvim “utakmicama” bio je pun adrenalina. I volio je raditi na onome što mu fali. Imali smo jednom kod Ivankovića jedan poseban trening, nakon nekog vremena Luka je došao k meni u teretanu i sam kazao: “Mogli bismo raditi ono što smo radili kod Ivankovića, mislim da mi to treba” – prisjeća se Rak.

I u sezoni 2007./08. Dinamo je uzeo duplu krunu, a momčad su vodili Ivanković pa u proljeće Zvonimir Soldo.

Već u zimskoj stanci te sezone govorilo se da će Luka biti prodan i bilo je mnogo zainteresiranih klubova, ali plavi su odbijali ponude koje su stizale u Maksimir, ali Luka time nije bio zadovoljan. Rijetko kad smo ga vidjeli nesretnog iako se ne može reći da i dalje nije davao cijelog sebe u igru Dinama. Odigrao je i to proljeće, a onda je već krajem travnja dogovoren transfer u Tottenham.

>> Pogledajte i video: Zlatna lopta je kruna sjajne Lukine karijere

 

Ključne riječi

Komentara 5

MA
Marsijanac
21:41 05.12.2018.

"Nakon te grozne plave sezone Zdravko Mamić je najavio – sad će Dinamo sljedećih deset godina biti prvak. I to se “proročanstvo” ostvarilo."....... Hvala Maminjo!

ST
stopostohrvat.
17:27 05.12.2018.

De je....biiii vise i Luku i Lukinog cacu. Vi iz VL vi ste potplaceni isusaaami. Ja ne znam sta je ovo. Zna i ludjak da su pet drugi bili bolji od njega. Ali kad se ko,inda pocme zvaljit sa svakim i kad mrdne dupetom eto frtaljku Luki i zlatni kuracc a ne lopta. idite u pm, jedite cvarme

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije