Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O ČEMU je riječ?

Od Lige nacija nismo dobili ništa! Štoviše, problema ima još više

19.11.2020.
u 08:00

Osim u utakmici protiv Portugala, ni Mateo Kovačić nije eksplodirao, a ni u napadu situacija nije dobra. Petković mu je iznio kvalifikacije, no on je sada izvan svake forme

Dvije godine i četiri mjeseca prošlo je otkako su se naši nogometni heroji vratili sa SP-a u Rusiji, na kojemu su briljirali i bacili naciju u trans. S obzirom na popularnost, Zlatku Daliću predlagali su da se kandidira za predsjednika države, a posteri naših nogometaša lijepili su se po svim zidovima. Izbornik naše izabrane vrste u svakom je javnom istupu govorio da smo mi nogometna velesila koja se može “potući” sa svakom reprezentacijom svijeta. Danas je ta atmosfera poprilično turobnija, Dalić nakon poraza od Švedske govori da je to naša realnost, a dio navijača, što se vidi i po anketama na hrvatskim portalima, zaziva čak i njegov otkaz. Što se to dogodilo u navedenom razdoblju da se slika tako okrenula?

Izbornik ima kredita

O bilo kakvoj smjeni izbornika, pogotovo prije Eura, suludo je govoriti. Pogotovo kad je u pitanju Zlatko Dalić, tvorac najvećeg uspjeha hrvatskog nogometa. On ima toliko kredita da ima pravo sam odlučiti kada će otići. Ali isto tako ne trebaju se problemi gurati pod tepih i praviti se da ne postoje. Vatreni su se nakon SP-a uspjeli plasirati na Euro, a iako valja naglasiti da je i u kvalifikacijama bilo trenutaka kad smo se mučili, rezultat je ostvaren. No ono što svakako treba zabrinuti svakog navijača, ali i samog izbornika, naša je prezentacija u Ligi nacija. Istina, Dalić je od samog početka naglašavao da mu je to natjecanje rezultatski gledano nešto manje bitno, da će poslužiti za pronalaženje nekih novih igrača. I bilo bi tu rezona, samo je problem u tome što je u ovom trenutku stanje kaotičnije nego nakon završetka kvalifikacija. I to je ono što jako zabrinjava!

Ma koliko god svi mi pokušali marginalizirati to natjecanje, obezvrijediti ga, ne smijemo biti licemjerni. Jer, da smo se kojim slučajem plasirali na završni turnir, pa možda ga čak i osvojili, šepurili bismo se i predstavljali ga kao natjecanje na kojem nastupa krema europskog nogometa. Ovako, kad smo ostvarili loše rezultate, najlakše je to pripisati nedostatku motiva za igranje “tamo nekog lijevog turnira”. I u tom kontekstu moramo ustvrditi da je osvajanje svega tri boda od mogućih 18 znatno ispod svake razine aktualnog svjetskog doprvaka! Da se ne lažemo.

Izgubio je i tri utakmice u nizu

Još veći je problem činjenica da Dalić u Ligi nacija ne samo da nije pronašao odgovore na pitanja koja si je i sam postavljao nego mu se otvorilo i nekoliko novih. Krenimo od obrane koja je postala takva da ima više rupa od švicarskog sira pa smo tako u šest utakmica primili čak 16 golova. U prijevodu, kapitulirali smo svake 34 minute. Usporedbe radi, u kvalifikacijama smo gol primali svake 102 minute (doduše sa slabijim protivnicima), a na SP-u u Rusiji svakih 80 minuta! Prevelika je to razlika. Nadalje, izbornik je nakon kvalifikacija bio siguran da mu je Barišić prvo rješenje za lijevog beka, a sad ni sam ne zna je li to on, Melnjak ili Bradarić. Također, na desnom beku Vrsaljka mu i dalje nema, upitno je kakav će biti i kad završe svi njegovi pehovi, a nasljednika na toj poziciji također nismo pronašli.

Osim u utakmici protiv Portugala, ni Mateo Kovačić nije eksplodirao, a ni u napadu situacija nije dobra. Petković mu je iznio kvalifikacije, no on je sada izvan svake forme, a bilo je i sitnih trzavica između njega i izbornika, dok je Kramarić propustio nekoliko akcija. I sada Dalić ne zna ni je li mu prvi napadač netko od njih dvojice, Budimir ili ćemo pak igrati bez klasičnog napadača, kao što je to bilo u zadnjoj utakmici. Dalić je u jednom intervjuu za VL rekao da je svjestan da je njegov kraj onda kad izgubi dvije u nizu, ali da ga nitko neće trebati tjerati, da će sam znati da je došlo vrijeme rastanka. Izgubio je sad tri u nizu, pet od šest u Ligi nacija, a nitko ga ne tjera niti ga treba tjerati. Jer očito i sam vjeruje da može sve preokrenuti. No mora pronaći energiju s početka mandata.

Ključne riječi

Komentara 16

BE
Beskucnik
08:59 19.11.2020.

Dobre smo utakmice odigrali protiv Portugala i Francuske , iluzija je mislit da cemo samo tako opet u finala i pobjedivat redom , ja sam potpuno zadovoljan , nije mala stvar zamijenit Rakitica , Mandzukica , Vrsaljka , Subasica,Strinica a a igrsli smo i bez Rebica , Kramarica s losim Petkovicem , i kompletni bi imali problem s najvecima

Avatar Vakserčina
Vakserčina
09:08 19.11.2020.

Oni koji očekuju da Hrvatska ponovi uspjeh iz rusije već na idućem europskom ili svjetskom prvenstvu su neozbiljni. Pustite Dalića da radi svoj posao. Slaže se potpuno nova reprezentacija a za to treba vremena. Ni Rakitićeva i Modrićeva generacija nijee odmah procvjetala..

DU
Deleted user
09:25 19.11.2020.

Ovo je zamjena za prijateljske.i to je to

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije