Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najbolji jedriličar svijeta

Obožavateljica Giuliana: Unatoč zabrani, po svuda pratim Couttsa

Russel Coutts (1)
Foto: Petar Glebov/Pixsell
1/6
VL
Autor
Antonela Vukorepa/VLM
02.10.2011.
u 20:36

Russellov poslodavac, treći najbogatiji Amerikanac, plaća ga 14.000 USD dnevno.

U vitrini mu sjaje četiri trofeja s America's Cupa, olimpijsko zlato i nekoliko naslova sportaša godine. Vlasnik je dviju titula 'sir' (britanske i novozelandske), smatraju ga najboljim jedriličarem svih vremena pa ne čudi što su nas asistentice Russella Couttsa upozorile:

– Samo držite fige da ne izgubi, inače je razdražljiv, živčan, nemoguć...

Jedrenje je misaoni sport

Njegova posada tog je dana rovinjske regate bila tek peta, što je za njega ravno katastrofi. No, kad su se dojmovi slegli, temperamentni 49-godišnjak ipak je progovorio.
 U Istru je došao osvojiti naslov u RC44 kupu, a tu jedriličarsku klasu prije četiri godine sam je 'zakuhao' kada je dizajnirao superbrzu jedrilicu s jednako super cijenom.

Kako je igračka od pola milijuna dolara rezervirana samo za odabrane, priliku da i tu potvrde svoju moć vidjeli su najbogatiji ljudi svijeta.
 Larry Ellison, sa 33 milijarde dolara treći na Forbesovoj listi, htio je u elitnom natjecanju imati svoju posadu pa je, jasno, okrenuo Couttsov broj. Danas taj američki softverski biznismen njegovo znanje plaća 10 milijuna dolara po sezoni. Računica kaže da po danu zaradi oko 14 tisuća, premije sežu do 50 mil. dolara...

– Jedrenje je kao šah, misaona igra uz manji element fizičke snage pa privlači ljude koji traže nešto sofisticiranije – objašnjava Russell, inženjer po struci.
No, i on je, umjesto na vodi, zamalo završio na travi, u grubom sportu. Ragbijem se bavio u djetinjstvu, a živnuo je na sam spomen te igre. Vatreni je navijač novozelandske reprezentacije za koju igra Anthony Boric, podrijetlom Hrvat.

Jedna stvar koja je svima drugima atrakcija njemu je tek nužno zlo. Ritualnim plesom hakom novozelandski ragbijaši uoči utakmica zabavljaju cijeli svijet, no Coutts u tome vidi nešto posve drugo.

– To jest tradicija, ali nisam siguran da joj je mjesto u sportu. Riječ je o ratnom pokliču, a ragbi je sam ionako dovoljno agresivan. Mislim da dira u osnovne vrijednosti sporta – ističe Coutts.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije