Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMEMORACIJA I SPROVOD

Obitelj, kolege i prijatelji oprostili se od velikog novinara Tomislava Židaka

Židak komemoracija
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/24
18.04.2017.
u 12:33

Posljednji ispraćaj Tomislava Židaka je danas na Krematoriju zagrebačkog groblja Mirogoj u 15.15 sati.

Obitelj, prijatelji, novinari, sportaši, posebno nogometaši iz različitih generacija, oprostili su se danas na komemoraciji u Gradskom dramskom  kazalištu Gavella od istaknutog sportskog novinara, urednika i kolumnista Sportskih novosti i Jutarnjeg lista Tomislava Židaka, koji je nakon teške bolesti umro u Zagrebu 13. travnja u 64 godini.

Židak je rođen 1. siječnja 1953. u Vugrovcu kraj Zagreba, a nakon završene gimnazije studirao je pravo.

Novinarstvom se počeo baviti 1975. godine u Studentskom listu, da bi već iduće godine postao honorarni suradnik u Sportskim novostima u kojima od 1979. radi kao profesionalni novinar i u tom jedinom hrvatskom sportskom dnevniku ostaje sljedeća dva desetljeća. Od ožujka 1999. kao urednik reporter radi u Jutarnjem listu i najviše piše o nogometu, posebno o zagrebačkom Dinamu.

Iako ga većina čitatelja pamti po seriji sjajnih kolumni ''Iz maksimirske šume'', koja je objavljivana u subotnjem magazinu Jutarnjeg lista, a kasnije je tiskana  u knjizi, Židak je pisao o gotovo svim sportovima, a izvješćivao je s čak osam olimpijskih igara (Sarajevo 1984., Seul 1988., Barcelona 1992., Atlanta 1996., Sydney 2000., Atena 2004., Peking 2008., London 2012. godine) te s brojnih svjetskih i europskih nogometnih prvenstava, kao i većine nastupa hrvatske nogometne reprezentacije.

Za svoj dugogodišnji rad dobio je nekoliko novinarskih priznanja, počevši od Nagrade Zvonimir Kristl, koje je 1982. godine Vjesnikova kuća dodjeljivala najboljim mladim novinarima, preko nagrade za novinara godine, koju mu je 2015. dodijelio Hrvatski zbor sportskih novinara, do posljednje za najbolji intervju, koju je od HZSN-a dobio 2016. godine.

Na komemoraciji su govorili glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić, predstojnik Katedre za stilistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu Krešimir Bagić, nogometni trener Miroslav Blažević te novinar Anton Samovojska, dok je odabrane citate iz kolumni Tomislava Židaka čitao glumac Zlatko Vitez.

Posljednji ispraćaj Tomislava Židaka danas je na Krematoriju zagrebačkog groblja Mirogoj u 15.15 sati.

>> Preminuo ugledni sportski novinar Tomislav Židak

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije