Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZANIMLJIVA PRIĆA

Obitelj joj je napustila Jugoslaviju, a sada postaje Hrvatica: Fale mi ćevapi, tetovirala sam orla...

Stephanie Bukovac
Foto: Privatni album
1/4
14.02.2020.
u 14:49

Imam kompas kao simbol putovanja svijetom, pa golmanske rukavice, poljskog orla zbog mojih poljskih korijena, kartu Kanade, siluetu Toronta, datum rođenja i smrti mog oca, logo Lige prvaka – kaže Stephanie

Hrvatska ženska nogometna reprezentacija trebala bi uskoro biti jača za dvije kvalitetne vratarke. Hrvatski nogometni savez dobio je pozitivno mišljenje Vijeća HOO-a za pokretanje postupka primitka u hrvatsko državljanstvo iskusne 24-godišnje Kanađanke Stephanie Bukovec, trenutačno članice amsterdamskog Ajaxa, i vrlo perspektivne 15-godišnje Amerikanke Savannah Sabo.

– Drago mi je zbog Stephanie jer je doista odlična vratarka. Svakako je jedna od zaslužnijih što je Split lani osvojio naslov prvakinja Hrvatske i što smo prekinuli dugogodišnju dominaciju Osijeka. Stephanie je pokušavala naučiti hrvatski, imala je čak i jednog učitelja, ali najbolje je naučila naše psovke – rekla je Ana Dujmović, hrvatska reprezentativka i članica Splita.

Počela zarađivati s 15 godina

Stephanie je rođena u Torontu, a korijene vuče iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Poljske.

– Tata je Hrvat, moja baka rođena je u Dalmaciji, a djed i tata rođeni su u Sloveniji. Još za vrijeme Jugoslavije su se preselili u Italiju, a onda su došli u Kanadu – rekla je Stephanie.

Dolazak lani u Split joj nije bio prvi susret s Hrvatskom.

– Šogor mi živi u Vrsaru pa sam često bila u Istri za vrijeme ljetnih praznika – istaknula je.

Nogomet je počela trenirati s četiri godine.

– U Kanadi je ženski nogomet jako popularan. Uostalom, bili su domaćini Svjetskog prvenstva 2015. godine, a na zadnjem SP-u lani u Francuskoj Kanada je nesretno i nespretno ispala od Švedske u osmini finala (0:1, op. a.). U početku sam igrala napadača i tako do 13. godine. I onda, kako to obično bude, na jednoj utakmici nam se ozlijedila vratarka pa sam stala među vratnice. Bila sam tako dobra da su me zadržali na toj poziciji – istaknula je Stephanie.

Zanimljiva je priča iz polufinala Ontario Cupa prije nekoliko godina?

– Na poluvremenu je moja ekipa gubila s dva razlike pa me trener u drugom poluvremenu poslao u napad. Zabila sam dva pogotka, a u raspucavanju jedanaesteraca vratila sam se na vrata i obranila ključni penal. Da, još sam i pucala jedanaesterac i, naravno, zabila ga – kaže hrvatska vratarka.

Obožava freestyle pa je žongliranjem lopte zarađivala novac još kad je imala 15 godina.

– Nastupala sam na utakmicama MLS-a, bila sam u reklamama, promovirala muško i žensko Svjetsko nogometno prvenstvo, bila sam u Montrealu i tamo imala nastupe, nastupala na rođendanima, a nakon fakulteta nekako sam morala odlučiti hoću li nastaviti s freestyleom ili nogometom i odabrala sam nogomet – veli Bukovec.

Fale mi ćevapi i bijela kava

I sestra je bila nogometašica?

– Da, udala se za jednog hrvatskog nogometaša, koji nije tako poznat, i onda smo za jedan Božić nas dvije došle na probu u hrvatsku žensku nogometnu reprezentaciju. Ja sam nekako ostala na radaru, ona nije. U međuvremenu više ne igra nogomet, sada je trenerica na jednom sveučilištu – istaknula je.

Cijela obitelj bavi se sportom?

– Sestra blizanka igra odbojku, a brat košarku.

Prije dolaska u Split igrala je na Islandu, Švedskoj, Nizozemskoj...

– Najviše će mi iz Hrvatske nedostajati bijela kava, radler i ćevapi – istaknula je.

Imate puno tetovaža?

– Imam kompas kao simbol putovanja svijetom, pa golmanske rukavice, poljskog orla zbog mojih poljskih korijena, kartu Kanade, siluetu Toronta, datum rođenja i smrti mog oca, logo Lige prvaka – kaže Stephanie.

Voli i crtati..

– Volim crtati likove iz crtića, glumce, a crtala sam i brata, rodbinu, životinje... Tata se time bavio pa sam i ja počela – zaključila je Bukovec. 

>>> Pogledajte luksuzni kamp vatrenih za EURO 2020. godine

Ključne riječi

Komentara 37

Avatar Illyricum22
Illyricum22
18:19 14.02.2020.

apropo ove teme, mi imamo Doris Bacic nativnu Dalmatinsku krv Ilirskog covika hrvatskog koja igra u Juventusu iz Torina tako da ova moze samo na klupu. a druga Savannah je mlada amerikanka koja se moze asimilirati u nas svit jer je od europske rase, i.e. Europljanka iz Amerike. ona se moze u nas svit asmilirati i postati dio naseg narodnog bica ka i svi ameri europskog roda.

RU
rus4
15:30 14.02.2020.

Nemaš šanse kraj Doris Bačić....

DU
Deleted user
15:59 14.02.2020.

"sada postaje Hrvatica", Hrvat/ica se postaje rođenjem, ili imaš Hrvatsku krv ili nemaš, narodnost se ne može mijenjati, po nama Hrvatima/cama se ova država zove Hrvatska a ne obrnuto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije