Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Željko Krajan

Nož u leđa koji je šokirao svijet: Otvorio dušu nakon skandalozne smjene

Željko Krajan
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
1/5
Autori: Anton Filić, Hina
10.11.2019.
u 18:33

– Nadam se da su igrači bili ti koji su odlučili, bilo bi mi lakše da je tako – kazao je Krajan, te dodao da se osjeća razočarano i izigrano

Nadam se da su igrači bili ti koji su odlučili, bilo bi mi lakše da je tako, izjavio je dojučerašnji izbornik Davis Cup reprezentacije Željko Krajan u ekskluzivnom razgovoru za Hinu u kojem je istaknuo da je morao prihvatiti nametnuti mu otkaz, ali da nikome ništa ne zamjera.

Željko Krajan najdugovječniji je i najuspješniji teniski izbornik. Za mandata je, započetog u siječnju 2012. godine i završenoga u subotu priopćenjem Hrvatskog teniskog saveza o sporazumnom raskidu ugovora, bio na čelu reprezentacije koja je prošle godine u Lilleu drugi put donijela Davis Cup u Hrvatsku, a 2016. bila na korak do trijumfa u zagrebačkom finalu protiv Argentine.

U subotnjem priopćenju iz HTS-a predsjednica Nikolina Babić izjavila je da je nakon zajedničkog sastanka užeg vodstva HTS-a s igračima zaključeno da reprezentacija neće ići na završni turnir u Madrid pod vodstvom izbornika Krajana te da je s njim dogovoren sporazumni prekid suradnje.

– Nije onako kako je napisano da je riječ o sporazumnom raskidu ugovora. To je bilo moje prihvaćanje nametnutoga otkaza. Pravi razlog će se vjerojatno kad-tad doznati – rekao je Krajan te otkrio kako već neko vrijeme odnosi s vodstvom krovne organizacije nisu bili idilični.

– Neke nesuglasice sa Savezom postoje već dulje vrijeme, a vezane su bile za izbor ekipe koja je trebala ići u Madrid. No posljednjih mjesec dana sve je bilo dogovoreno i razriješeno. Ja sam bio spreman u ponedjeljak doći na konferenciju za medije i u utorak krenuti na put.

Krajan tvrdi da nije imao autonomiju u izboru kakvu je uživao tijekom proteklih godina, za mandata prethodnih teniskih "vlada".

– Bilo je mnogo više rasprava što se tiče ekipe nego što je bilo prije i Savez je bio mnogo više bio umiješan. U zadnjih mjesec dana vjerojatno se dogodilo i mnogo toga iza mojih leđa. U zadnjih mjesec dana mimo mene neke stvari dogovarale su se, što se prije nije događalo. Nikada se nije vodila takva politika u Savezu.

Predsjednica i Upravni odbor imaju to pravo, oni donose odluke koje se njime čine u redu. Ne znam je li trebalo mijenjati nešto što je bilo dobro, a po rezultatima i atmosferi vidjelo se da je u Davis Cup reprezentaciji sve funkcioniralo. Vrijeme će pokazati je li to bila dobra odluka.

Prema onome što se može pročitati između redaka, igrači su bili ti koji su mu presudili.

– Ne znam što je prevagnulo i čija je to odluka bila na kraju. Meni je rečeno da je politika Saveza uvijek bila da su igrači ti koji biraju, koji postavljaju i smjenjuju izbornika. Istina je da su igrači mene izabrali 2012. godine.

Piše se o večeri na kojoj su igrači bili s predsjednicom HTS-a. Meni je rečeno da su oni inzistirali na tome da idu sami u Madrid, da ne bude izbornika – rekao je Krajan koji tvrdi da je uživao punu podršku igrača, ali da se u posljednjih mjesec dana nešto promijenilo.

– Pretpostavljao sam da bi se nešto ovakvo moglo dogoditi, ali to se moglo razriješiti puno ranije. O tom Davis Cupu razgovaramo već šest mjeseci, dogovaramo se još od Roland Garrosa kad su mi igrači rekli da je njima stalo da i dalje ostanem u reprezentaciji.

Nešto se počelo mijenjati u zadnjih mjesec dana, od trenutka kad je Marin (Čilić) naznačio da zbog ozljede koljena neće moći sudjelovati. Tad su neki drugi ljudi ili igrači preuzeli glavnu riječ u svlačionici umjesto Marina. Ne znam tko je preuzeo ulogu vođe.

Pretpostavljam da je netko tko je najstariji, tko ima najviše iskustva. No vjerujem da su svi bili složni u tome. To bi bilo bolje nego da je pola ekipe bilo za, a pola protiv. Nadam se da su igrači bili ti koji su odlučili, bilo bi mi lakše da je tako.

Bio sam tu zbog njih i došao sam na njihovu želju da ih vodim. Ne vjerujem da nisu znali što se događa i da to nije njihova odluka, odnosno prihvaćanje odluke predsjednice koja je već po medijima spominjala da je došlo do promjene politike u Savezu, da je došlo vrijeme za pomlađivanje Davis Cup reprezentacije, što se može povezati s pozivanjem Serdarušića i Goje.

Kad se podvuče crta, čini se da je do raskola u reprezentaciji došlo Krajanovim pozivanjem 40-godišnjeg veterana Ive Karlovića da u Madridu zamijeni ozlijeđenog Marina Čilića, a sjeme razdora je postao novac, odnosno dio koji je trebao dobiti Karlović. 

– Već više od mjesec dana znamo kakvo je stanje s Marinom. S Ivom Karlovićem razgovarao sam na početku sezone i stavio se na raspolaganje, rekao da je spreman uskočiti ako treba. 

Karlović je pristao čekati da Čilić dozna dijagnozu i u slučaju da Marin ne može igrati, da on dođe. Svi u ekipi su to znali i svi su to prihvatili. Pisalo se da se Karloviću ne uklapa u raspored odlazak u Madrid jer mora igrati Challenger u Houstonu.

To nisu realni argumenti. Igrači jedan dan igraju finale na jednom kontinentu, za dva dana počinju trenirati na drugom. Medijski je predočeno da se on tu ne uklapa. Ispalo je da je Karlović preskup, iako o tome mogu samo nagađati.

Nisam znao o kojim je postocima riječ, to je stvar igrača. Po meni drugi igrač mora dobiti ono što zaslužuje i kako je dogovoreno. Što se dogodilo u zadnjih nekoliko dana i na toj večeri, stvarno ne znam. Sve je bilo dogovoreno i posloženo i onda se sve iz nekog razloga raspalo.

Krajan tvrdi da nikome ništa ne zamjera te da je njegov odlazak s izborničke pozicije, s obzirom na novonastale okolnosti, najbolje rješenje u ovom trenutku.

– Malo se osjećam razočarano i izigrano, ali normalno je da ne mogu sve strane biti zadovoljne. Prihvatio sam taj nametnuti otkaz, ali nemam loših osjećaja. Bolje je za sve strane, za Savez, za igrače i za mene da se to dogodilo. Ne žalim ni za čim. Ponosan sam na to što sam bio tu sve ove godine i na rezultate koje smo ostvarili – rekao je Krajan te dodao:

– Možda je i bilo vrijeme za neku promjenu. Loše je da se to dogodilo dva dana prije puta, jer je sad ispao skandal. To ne treba nikome, pogotovo ne igračima. Moglo se to riješiti mnogo prije i bezbolnije. Stvarno se nadam da su igrači sad zadovoljni, da mogu mirne glave ići na put i pokušati napraviti najbolji mogući rezultat.

Za što je sposobna ovakva reprezentacija u Madridu, u skupini s domaćinom Španjolskom i goropadnom Rusijom?

– I da smo išli kompletni, teško je reći što bismo mogli napraviti. Na papiru je to najteža skupina. Sigurno dosta ovisi o tome hoće li za Španjolsku igrati Nadal.

I u najjačem sastavu u takvoj skupini mogli bi doživjeti dva poraza, a moglo bi se dogoditi i da si prvi. Treba se boriti za svaki set jer je i to bitno. Dva najbolja druga idu dalje, zadnja dva direktno ispadaju rang niže. Mogu odlučivati i gemovi. Dosad se pokazalo da u takvim situacijama Hrvati daju i više nego što mogu.

Nadam se da će se svi dići iznad trenutačne forme i barem održati u toj skupini, a onda sljedeće godine sa zdravim Marinom ići po nove uspjehe – zaključio je bivši izbornik. 

Krajan se tijekom dana javio i novinaru Večernjeg lista Antonu Filiću:

– Ne, to se nikako ne može nazvati sporazumni prekid suradnje, to je otkaz, nametnuti otkaz za koji su mediji znali i prije mene. Govori se o nekom pomlađivanju reprezentacije, ne znam je li to posao Saveza ili izbornika. Prijašnji predsjednici saveza Radimir Čačić i Franjo Luković nisu se miješali u to, bolje bi bilo da je tako ostalo.

U reprezentaciji je prije toga sve funkcioniralo, a to pokazuju i rezultati. No, sad se puno više dogovaralo meni iza leđa – kazao je  dan nakon što je smijenjen s dužnosti izbornika.

Ni sam ne zna koliko je na takvu odluku utjecao stav igrača, ali zna da su se našli na večeri s predsjednicom HTS-a Nikolinom Babić bez njega.

– Rečeno mi je da su igrači inzistirali da idu bez izbornika u Madrid, ne znam koliko u tome ima istine. Bilo je nekih prijepora s igračima oko sastava i nagrada, ali rješavali smo ih u hodu. U posljednjih mjesec dana s igračima je sve funkcioniralo, ja sam bio spreman doći na konferenciju za novinare i u utorak putovati u Madrid, ne znam točno što se nakon toga dogodilo, ali osjećam se izdano, zaboden mi je nož u leđa. Nadam se da su igrači ti koji su odlučili, tako će mi biti lakše – tješi se Krajan u ovoj za njega – vidi se – iznimno teškoj situaciji.

Je li možda problem bio u pozivanju Ive Karlovića nakon odustajanja Marina Čilića?

– Karlović je odmah bio spreman pomoći i njegovo igranje na Challengeru u Houstonu nije bilo prepreka, igrači danas igraju finale na jednom kontinentu, za dva dana počnu trenirati na drugom. Ne znam je li Ivo bio preskup, ne bih sad o postocima, to je stvar igrača.

Čini se da ste i vi bili preskupi, naši igrači izgleda misle da im izbornik, pa ni treneri, ne trebaju. Štede li na njima?

– Ma, izbornik je važan, imali smo ovih godina dobrih poteza u kombiniranju parova, u određivanju tko će igrati prvi dan... Ali nije na meni da o tome govorim. No, možda je i igrače opio taj uspjeh, da su dva puta ispali u prvom kolu možda bi bili tiho.

Ja sam inzistirao na tome da se riješe ti prijepori, činilo se da jesu, ali nakon Marinova otkazivanja nastala je drama. Savez očito nije odgovorio svom zadatku.

Tko je predvodio igrače u tako tvrdom stavu?

– Netko iskusan, najstariji, vjerojatno Dodig. Ostaje gorak okus zbog ovoga, bio sam već u Madridu glavom... Ali ostaje i ponos zbog uspjeha koje smo postigli zajedno. Ali nakon svega i meni je laknulo, očito je da mi se radilo iza leđa i sad je to gotovo. Ako nemam slobodu da pozovem igrača kojeg hoću, onda i ne trebam biti izbornik.

 

Komentara 29

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
19:48 10.11.2019.

Sramota. Vratiti će se kao popišani, a onda otkaz predsjednici i upravnom odboru!

Avatar Asterix
Asterix
19:23 10.11.2019.

Ovo se ne radi, dva dana prije odlaska na natjecanje čovjeku dati otkaz.

Avatar jocker-3
jocker-3
20:56 10.11.2019.

Uvijek tako bilo i bit će....kad nam neki sportski savez vode ljudi koji nemaju pojma o sportu...tko je ta gospođa Babić?I još odlučuje o muškom tenisu?Da je ona kojim slučajem u nogometnom savezu mogla bi smijeniti i Dalića?Ipak je tu politika umiješala prste,100%

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije