Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 198
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRANCI Samo je jedan Eduardo da Silva

Nowotny i Costa najveći promašaji, Dudu pun pogodak

17.12.2008.
u 10:03

Pokušava li Dinamo slijediti primjer rumunjskoga Cluja, krenuo je dobrim putem. Senzacionalni sudionik Lige prvaka probio se u odabrano društvo zahvaljujući južnoameričkoj koloniji. Čine je Argentinci Culio, Oberman, Dubarbier, Peralta, Sanchez Prette i Ruiz, Brazilci Alcantara, Didi i Galiassi, te Urugvajac Pererira.

Osim njih, tu su još petorica Portugalaca, Bjelokošćani, po jedan Francuz, Srbin, Burkinac, Kanađanin... Ima i poneki Rumunj.

Najskuplji igrač Cluja bio je Urugvajac Pereira, kupljen iz Argentinos Juniorsa za 2,5 milijuna eura, a jedini Argentinac čija vrijednost prelazi dva milijuna eura je Cristian Sanchez Prette. No, niti on, niti jedan drugi Južnoamerikanac iz Cluja ne igraju za reprezentaciju. Kod Dinama je to slučaj samo s Čileancem Pedrom Moralesom.

Za razliku od Mamića, gazda Cluja Arpad Paszkany ne samo da je spreman uložiti u igrače nego i u trenera iz inozemstva. Rumunje je u Ligi prvaka vodio talijanski trener Maurizio Trombetta, a i prije njega na klupi je sjedio njegov sunarodnjak Cristiano Bergodi.

Dinamo je samo jednom imao inozemnog trenera, Argentinca Osvalda Ardilesa, i s njim je odmah ušao u Ligu prvaka.

Još dva “uljeza” u Ligi prvaka imala su trenere strance. Ciparski Anorthosis uveo je Gruzijac Temuri Ketsbaia, a danski Aalborg Škot Bruce Rioch.

Najveći Dinamov promašaj novijega doba bio je Nijemac Jens Nowotny. Došao je nepripremljen i pokosila ga je teška ozljeda koljena. S Dinamom se razišao uz bogatu otpremninu.

Dinamo je bacio u vjetar nekoliko stotina tisuća eura uloženih u Brazilca Andersona Costu, danas igrača bez kluba, a Argentinac Guillermo Suarez protekle jeseni nastupio je za Dinamo u samo četiri utakmice Prve HNL.

Najbolja Dinamova južnoamerička kupnja bio je Eduardo da Silva. Doveden praktički besplatno, prodan za 24 milijuna eura!

Dinamo je u isto vrijeme kad i Dudua doveo i Brazilca Renatinha, ali ga se olako riješio. Taj igrač Seville danas ima tržišnu vrijednost sedam milijuna eura. Igra u brazilskoj reprezentaciji.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije