Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raskol

Novosel: Dogovora Eurolige i Fibe neće biti, odlučit će sud

Zadar - Cedevita
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/6
06.05.2016.
u 08:59

– Premda smatram da je za svaki klub jako bitno da igra u matičnoj ligi, Cedevitu mogu razumjeti. To je izuzetno ambiciozan klub koji želi rasti i stalno igrati protiv najjačih

Premda su nezadovoljni suđenjem u izgubljenom derbiju s Cibonom (76:81) i premda šef najvećeg rivala Aco Petrović protiv njih vodi medijski rat, u Cedeviti se na to previše javno ne osvrću. Puno ih više brine hoće li njihov klub biti kolateralna žrtva u sukobu Fibe i Eurolige.

– Ako sada odustanemo od Eurolige i priklonimo se Fibi, više nikad nećemo igrati u Euroligi. I zato smo spremni podnijeti žrtvu odnosno eventualnu HKS-ovu suspenziju – ističe predsjednik kluba Mladen Veber.

Razumijem Cedevitin stav

Zašto su se cedevitaši u tom sukobu otvoreno priklonili jednoj strani, objašnjavao nam je direktor ABA lige Krešo Novosel, bivši Cedevitin direktor.

– Premda smatram da je za svaki klub jako bitno da igra u matičnoj ligi, Cedevitu mogu razumjeti. To je izuzetno ambiciozan klub koji želi rasti i stalno igrati protiv najjačih, a ako se sada prikloni Fibi, takvu mogućnost neće imati. Tko ne igra u ABA ligi, nema put do Eurolige. Već u ponedjeljak na beogradskoj skupštini ABA lige znat ćemo što misle klubovi ABA lige, no koliko znam, velikih promjena neće biti i naši će klubovi većinom ostati uz Euroligu i njezin drugi projekt Eurokup. Krka jest potpisala neku predregistraciju za Fibino natjecanje, što ne znači da je protiv ugovora s Euroligom. Također, mi kao liga nemamo ništa protiv da bilo koji naš klub iza četvrtog mjesta na ljestvici igra u Fibinu natjecanju, pa tako i Cibona koja se posve opredijelila za Fibu. Druga će stvar biti ostane li na snazi Fibina suspenzija ABA lige, jer onda Cibona u njoj neće smjeti igrati – ističe Krešo Novosel.

ABA liga može nestati

Kakva je sudbina regionalne lige, započete 2001. godine?

– Tri su scenarija: može prestati postojati, moguće je da nacionalni savezi osnuju novu regionalnu ligu, a moguće je i da se klubovi dogovore da igraju u zatvorenoj ABA ligi, koju bi Euroliga priznala, ali i zabranila tim klubovima igranje u nacionalnim prvenstvima. Tu ligu stvorili su klubovi svojim jedinstvom, pa je nejedinstvom mogu i rasformirati.

Novosel nije iznenađen ishodom prvog sastanka “mirovnih pregovora” između Fibe i Eurolige nakon kojeg su se obje strane vratile u svoj rov. Bez ikakvog pomaka.

– Da su se htjeli pomiriti, učinili bi to prije šest mjeseci. Obje su strane preduboko ušle u to, a i obojica čelnika, Baumann i Bertomeu, prilično su čvrste osobe nesklone popuštanju. Euroliga neće popustiti i odustati od Eurokupa jer i njezin glavni sponzor IMG traži da pod kontrolom imaju 40 najboljih europskih klubova. Fiba pak neće popustiti jer ne želi voditi trećerazredno klupsko natjecanje. Mislim da će sve morati rješavati europski sudovi. Naznaka njihovih odluka bit će preporuka Europske komisije, koja se očekuje do kraja lipnja. Očekujem da će na kraju svaki klub imati pravo birati u čijim će natjecanjima igrati – optimističan je Novosel. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije