Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MARIN PONGRAČIĆ

Novo hrvatsko čudo iz dijaspore: O svom je trošku išao u Vukovar, a sada čeka Dalićev poziv!

Marin Pongračić
Foto: DPA/Pixsell
1/6
27.05.2020.
u 08:25

Pojava Marina Pongračića u hrvatskom dresu nastavak je dobre tradicije regrutiranja klasnih nogometaša iz hrvatske dijaspore, procesa koji je počeo još 1996. kada je Berlinac Niko Kovač prvi put zaigrao za vatrene

Hrvatska je, uz Jedvaja, Kramarića i Brekala, ove zime u Bundesligi dobila još jednoga potencijalnog reprezentativnog aduta, 22-godišnjeg stopera Wolfsburga Marina Pongračića.

A tko je uopće Marin Pongračić, dečko od deset milijuna eura kojega je Wolfsburg doveo ove zime? Jeste li, primjerice, znali da je Marin još kao 13-godišnjak nastupio za – Hrvatsku. Bila je to selekcija nogometaša iz dijaspore koja je nastupila na sad već tradicionalnom Memorijalnom turniru u Vukovaru.

– Marin nije tada putovao s našom momčadi iz Njemačke u Vukovar, nego je u Hrvatsku doputovao naknadno, na svoj trošak iz Münchena, pa je naš tajnik iz Vukovara automobilom došao po njega. To vam govori koliko mu je bilo stalo da igra za Hrvatsku. On je prvi projekt dijaspore otkad smo 2011. godine započeli konkretnu suradnju s HNS-om – kazao nam je Danijel Lučić, naš čovjek koji u Njemačkoj selekcionira najtalentiranije hrvatske nogometaše.

Pongračić je u Njemačku stigao s etiketom “zločestoga dečka”, kako su nedavno pisali Nijemci. Pitali su ga o tome kada je potpisao za Wolfsburg.

– Jesam li bio nediscipliniran? Ne bih se tako opisao, možda mi je samo proces postajanja profesionalnog nogometaša trajao malo dulje nego drugim dječacima. I dalje se može dogoditi da kasnim minutu ili pet-deset minuta na sastanak. Ali, trudim se biti na liniji momčadi i da se sve to ne odrazi negativno na mene – kazao je Pongračić. Pongračič je s Wolfsburgom potpisao do 2024. godine. Kao jedan od ciljeva postavio si je ulazak u A reprezentaciju.

– Za to se moram dokazati u Bundesligi, a onda poziv izbornika dolazi automatski – kaže Marin.

Prisjetio se vremena kada je u Münchenu 1860 bio suigrač Ivice Olića.

 – Igrao sam utakmicu ili dvije s njim u Münchenu 1860, kada mi je poklonio svoje kopačke. Još smo u vezi. Nadam se da ćemo se vidjeti u reprezentaciji – naglasio je Pongračić. Velik potencijal Ivica Olić se vrlo dobro sjeća Pongračića iz tog vremena.

– Bio je 18-godišnjak kada je priključen prvoj momčadi Münchena 1860. Dugo ga poznajem, i od tada ga pratim. Moram priznati da sam se bio malo zabrinuo za njega jer je protekle jeseni, zbog ozljede, odigrao samo pet prvenstvenih utakmica za Salzburg. Utoliko me još više iznenadio njegov transfer u Wolfsburg ove zime – kazao je Olić i dodao:

– Pongračić je doista igrač iznimnog potencijala. Njega su i veći klubovi od Wolfsburga pratili i željeli angažirati, ali očito je presudio taj nedostatak kontinuiteta. A Wolfsburg je to jako dobro iskoristio. Da je Marin ostao do ljeta u Salzburgu, cijena bi mu bila možda i dvostruko veća – zaključio je Olić i napomenuo da je Marin Pongračić doista potencijal za reprezentaciju. 

Pojava Marina Pongračića u hrvatskom dresu nastavak je dobre tradicije regrutiranja klasnih nogometaša iz hrvatske dijaspore, procesa koji je počeo još 1996. kada je Berlinac Niko Kovač prvi put zaigrao za vatrene.

Bila je to akcija pod pokroviteljstvom tadašnjega glavnog tajnika HNS-a Zorislava Srebrića, koji je osobno išao u berlinski dom Kovačevih. Naime, Niki i Robertu trebao je samo okidač, netko tko će ih gurnuti u krilo Hrvatskom nogometnom savezu. Kovači, iako rođeni u Berlinu, nisu imali njemačko državljanstvo, a njihovo priključivanje vatrenima jedan je od najznačajnijh dobitaka za reprezentaciju u cijeloj njezinoj povijesti. Imali i izbornika iz dijaspore.

Naime, Kovači su jedina braća na svijetu koja su zajedno nastupala na čak četiri velika natjecanja: EP-ima 2004. i 2008. te SP-ima 2002. i 2006. Uz to, Hrvatska je s Nikom dobila i legendarnog kapetana, a kasnije i izbornika koji je vatrene odveo na SP u Brazil. Hrvatska reprezentacija možda nikada ne bi imala takvu snagu, klasu i nacionalni naboj da nije bilo prpošnih, silovitih, žustrih momaka iz iseljeništva. Ti legendarni momci, poput Šimunića, spomenutih Kovača, Petrića, Klasnića, Rakitića, sudjelovali su u postizanju najznačajnijih dosega nacionalne momčadi.

>>> Pogledajte poruku Luke Modrića

 

Komentara 10

BA
baranja2
13:14 27.05.2020.

Bravo za Marina,dijaspora je puna sa mladim igracima,samo kod nas je jos uvijek veza vaznija od kvalitete,nazalost.

Avatar manjejeviše
manjejeviše
09:09 27.05.2020.

Kakav nam je trenutno stoperski par i ovaj Pongračić se čini VVD !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije