Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMJENE

Novi Subašićev trener spasit će Monaco ako stvori novog Mbappéa

Subašić i Dalić
Foto: Igor Kralj/Pixsell
23.10.2018.
u 07:00

– Imao sam neke atraktivne ponude, ali Monaco je uvijek bio blizu moga srca. Nogometnu karijeru započeo sam u ovom klubu, a sudbina je odredila da ovdje započnem i trenersku – kazao je Henry

Henry je za Monaco odigrao 102 utakmice i zabio 25 golova prije nego što je u 1999. kao 21-godišnjak potpisao za Juventus, sada je trener Monaca, a više čitajte u tjedniku Max!

Titi (mladi učenik) je postao učitelj. Četiri i pol godine nakon što je zabio posljednji od 411 pogodaka, Thierry Henry je na novom početku.

>> Pogledajte potez kojim Modrić izluđuje protivničke obrane

Vratio se kući, ali ne u Arsenal i Emirates pred kojim mu je još prije sedam godina postavljen u bronci odliven spomenik i gdje su mu se mnogi Goonersi nadali kao nasljedniku Arsenea Wengera, već u klub u kojemu je sve počelo, s kojeg se prije gotovo dvadeset godina otisnuo u svijet i postao legendom.

Kriza igre i rezultata

Učio je od velikana, trofeje je osvajao s Wengerom i Guardiolom, posljednje dvije godine stažirao je kod Roberta Martineza u belgijskoj reprezentaciji i napokon se osjetio spremnim za samostalan posao. Ovog ljeta pregovarao je s Bordeauxom, no nije uspio.

Kolaps u pregovorima pokušali su na brzinu iskoristiti u Aston Villi iz koje je potjeran Steve Bruce i vjerojatno bi i “slomili” Henryja da u međuvremenu Leonardo Jardim nije dobio otkaz u Monacu. Spominjao se i posao u Barceloni pod uvjetom da Ernesto Valverde ne dočeka iduće ljeto, no Henry nije želio čekati.

Za najboljeg strijelca u povijesti Arsenala (228) i francuske reprezentacije (51 gol) izbor nije bio težak. Kao uostalom ni Monacov.

– Imao sam neke atraktivne ponude, ali Monaco je uvijek bio blizu moga srca. Nogometnu karijeru započeo sam u ovom klubu, a sudbina je odredila da ovdje započnem i trenersku – kazao je Henry nakon povratka u klub u kojem je odigrao 102 utakmice i zabio 25 pogodaka.

>> Pogledajte tko su najskuplje plaćeni hrvatski sportaši

Henry neće imati vremena za “medeni mjesec” jer iza Monaca je najgori početak sezone u posljednjih gotovo pola stoljeća. Mlada momčad iz Kneževine (s prosjekom od 23,8 godina najmlađa u Ligue 1 i jedna od najmlađih u Ligi prvaka) za pobjedu ne zna više od dva mjeseca, a dva uvodna poraza u LP ugasila su i europske ambicije.

Što je najgore, nisu samo rezultati problem, momčad iz Kneževine ima krizu igre. Jedan od temeljnih zadataka Henryjeve misije u Monacu je i stvaranje nekog novog Mbappéa što sugerira strategiju kluba da i u budućnosti bude “tvornica novca”.

Monaco će ustrajati u poslovnom modelu po kojem se ulaže u talente, a potom ih se preproda po višestruko višoj cijeni. Samo u posljednja dva ljeta momčad iz Kneževine je na ime transfera uprihodila nevjerojatnih 550 milijuna eura prodajama Mbappéa, Lemara, Fabinha, Moutinha...

Henryjeva odluka je hrabra

A to joj se ove sezone osvetilo. Jardim je takvo što i predvidio, najavio je sezonu težu od svih prethodnih i nije pogriješio u procjeni. Na kraju je na svojoj koži osjetio da nogomet ne priznaje stare zasluge. Monacu je donio novac, naslov prvaka, polufinale LP, ali nije bilo dovoljno. Zato je Henryjevu odluku da preuzme klupu Laurent Blanc nazvao hrabrom.

>> Pogledajte kako se vatreni zabavljaju u slobodno vrijeme

– Želio je taj posao, htio je početi trenersku avanturu i zbog toga mislim da je hrabar. Donijet će nove ideje, a iskustva i znanja ima – komentirao je Blanc.

Oglasili su se i Henryjevi bivši treneri koji ne dvoje u uspjeh svoga nekadašnjeg igrača. Arsene Wenger odluku je nazvao mudrom, a Josep Guardiola, kojemu se Henry divi čestitao mu je među prvima.

Bit će zanimljivo kakav će odnos Henry imati prema momčadi i hoće li znati istrpjeti bubice mladih. Henry je sada krenuo Wengerovom stazom – prvo Monaco pa jednog dana, a želja nije sporna, Arsenal. Samo da se putem ne izgubi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije