Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pravi raritet

Novi hrvatski prvoligaš jedini je klub u Hrvatskoj kojemu je predsjednik svećenik: 'Bilo je kod nas ateista i igrača druge vjere...'

storyeditor/2022-10-03/BoscoTomas1_pxl_spo_031022.jpg
Matija Habljak/PIXSELL
04.10.2022.
u 07:00

Bosco je 1992. osnovao don Ivan Marijanović koji je sretan što klub sve bolje radi s mladima pa je pridobio dva jako dobra Cibonina klinca, juniora Krajnovića i mlađeg kadeta Bubala

Košarkaški klub Bosco potkraj listopada proslavit će svoj 30. rođendan, a upravo je ovaj Večernjakov novinar pisao i prvi tekst o njemu prilikom njegova osnivanja. A osnivač i pokretač bio je salezijanac don Ivan Marijanović, tadašnji i današnji predsjednik kluba, s kojim smo tijekom godina vodili i zanimljive razgovore.

A prije nekoliko godina ovako nam je objasnio svoj osnivački poriv potaknut naukom svetog Ivana Bosca, apostola mladih:

– Naša nakana je bila da uz pomoć sporta odgajamo poštene građane i dobre kršćane. Tada nismo ni pomišljali da ćemo jednog dana igrati u najvišem rangu hrvatske košarke.

U školi košarke 300 klinaca

Kada je već imao oslonac u svećeniku, pitali smo tada don Marijanovića koliko je djelovanje kluba prožeto kršćanskim načelima.

– Naša je motivacija bila poštivanje čovjeka i osobni razvoj, a ako netko svojim talentom i radom postigne i sportski uspjeh, mi ćemo time biti zadovoljniji.

Tada nismo odoljeli da priupitamo jedinog svećenika predsjednika kluba iz najvišeg ranga u našem sportu jesu li klubu prihvatljivi igrači koji su ateisti i jesu li obvezni dolasci na misu?

03.10.2022., dvorana Kresimira Cosica, Zadar - HT Premijer liga, 1. kolo, KK Zadar - KK Bosco. Arijan Lakic, Andrej Maric, Ante Krapic. Photo: Dino Stanin/PIXSELL
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

– Bilo je kod nas i ateista i igrača druge vjere jer svatko tko prihvaća naša pravila može biti naš član. Povremeno organiziramo misu baš za momčad, a pozvani su svi da kao kršćani idu nedjeljom na misu tamo gdje žive. Nikoga ničim ne obvezujemo jer poštujemo svačiju slobodu.

A ta je ta sloboda ovom klubu iz crkvenog promijenila epitet u svjetovni, sugerirao nam je sljedećim podacima i član uprave Ivica Ikić:

– U školi košarke imamo 300 klinaca koji treniraju u četiri dvorane. A pružili smo priliku i dvama momcima iz Petrinje kojima smo, nakon potresa na Banovini, omogućili smještaj u domu i treninge s našim kadetima.

Tijekom posljednjeg obraćanja javnosti pred medije su izašli sportski direktor Luka Jovanović, najiskusniji igrač Petar Babić i trener Ivan Tomas:

– Kada iz nižeg randa uđete u viši, najveća je briga i zadaća kako preživjeti tu prvu sezonu. Svojim igrama i angažmanom pokušat ćemo privući i publiku u Trnsko.

03.10.2022. Zagreb , - Konferencija za novinare KK Bosco pred pocetak nove sezone. Luka Jovanovic, trener Ivan Tomas, Petar Babic. Photo: Igor Soban/PIXSELL
Foto: Igor SobanPIXSELL

Za status premijerligaša Bosco se izborio kroz kvalifikacijsko sito i rešeto u kojem je izbacio Sonik Puntamiku.

– Te kvalifikacije našim mladim igračima jako su dobro došle jer oni takav podražaj nikad u karijeri nisu imali. A tada su shvatili i da mogu igrati protiv prvoligaških igrača.

A shvatiti to bit će im lakše uz iskusnog Petra Babića (37), nekadašnjeg zagrebaša, koji će mlađima biti ne samo suigrač nego i mentor.

– Kao i prošle, i ove sezone trebao bih biti produžena ruka trenera i, kada klinci uđu u svoje dubioze, smiriti ih i uputiti na pravi put. Za mene kao igrača, ali i trenera početnika to je dobra uloga.

23.05.2022., Zagreb - Doigravanje za popunu HT Premijer lige: KK Bosco - KK Sonik Puntamika. Photo: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

A imat će Pero koga mentorirati jer Bosco u dobi između mlađih kadeta i mlađih seniora ima osam reprezentativaca (Cvitković, Perić, Gašparac, Tikveša, Kos, Šljivarić, Krajnović, Matić), a stiže im, i to iz Cibone, i deveti u liku vrlo talentiranog 15-godišnjaka Brune Bubala. A iz Cibone im se vratio Luka Krajnović, jedan od najtalentiranijih hrvatskih juniora.

Svi oni imat će priliku razvijati se i ljudski jer to je i poslanje reda salezijanaca kojem pripada i don Marijanović:

– Ja nikad nisam inzistirao na tome da nas se smatra crkvenim klubom, a on je to utoliko što sam ja svećenik. Inače, Crkva nama salezijancima priznaje da je naša specijalnost rad s mladima, a mi to dobro radimo i kroz sport..

Tomas je sjajan pedagog

Predsjednik svećenik sretan je što ima ljude kojima može prepustiti operativno vođenje kluba.

– Zahvaljujući entuzijastima kakvi su i Goran Perić i Luka Jovanović, ja sam više počasni predsjednik. No drago mi je da imamo i trenera kakav je Ivan Tomas koji igračima zna pristupiti odgajateljski. On je u Prvoj ligi, a mi nismo očekivali plasman u najviši rang, pokazao da iz svojih igrača zna izvući ono najbolje.

A igrači koje će Tomas ove sezone imati na raspolaganju u seniorskom sastavu su veterani Babić (37), Krapić (36), Primorac (32) i Katura (32) te Kuzmanović (24), Jurič (23), Babić (22), Radulović (19), Čović (18), Matić (18), Šljivarić (18) i Krajnović (18). 

 

Komentara 6

PI
Pilatus
08:17 04.10.2022.

Što reći nego Bogu hvala i moba, preporuka i zavjet Svetom Ivanu Boscu da ih prati na njihovom putu!

SI
sigmundfreud
09:35 04.10.2022.

Kakve veze s košarkom ima katolički svetac? Nije pristojno pitati nekoga je li vjernik ili koje je vjeroispovijesti. Zar ne živimo u demokratskom društvu u kojem je vjerispovijest osobna stvar svakog čovjeka.

UJ
ujna
08:29 04.10.2022.

Bravo!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije