Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi strijelac Bundeslige

Nova hrvatska senzacija iz Njemačke, srušio je Bayern i rastužio Klosea

05.02.2020.
u 21:11

Najbolje se snalazi na poziciji iza napadača, dakle na polušpici, nešto poput Andreja Kramarića. Tu najbolje dolaze do izražaja njegova kreativnost i smisao za igru – kaže tata Ivanović

Hrvatska nogometna reprezentacija do 17 godina nalazi se u španjolskoj La Mangi gdje će od 6. do 10. veljače nastupati na jakom međunarodnom turniru.

Prvi je dvoboj na rasporedu u četvrtak 6. veljače u 18 sati, protiv Norveške, zatim u subotu 8. veljače u 18 sati slijedi ogled s Gruzijom, te naposljetku u ponedjeljak 10. veljače u 15 sati sraz s Poljskom.

>> Evo kako će 'srebrni' hrvatski reprezentativci izgledati 2058. godine

1/25

Na popisu izbornika Tomislava Rukavine za ovaj turnir nalaze se čak osmorica igrača Dinama (Zadro, Pobi, Kanižaj, Barišić, Šaranić, Romac, Braun i izbornikov sin Gabriel Rukavina), iz Hajduka trojica (Ćubelić, Letaj, Krolo), dvojica iz Lokomotive (Cvijanović i Roko Šimić, sin proslavljenoga reprezentativca Darija Šimića), jedan iz Osijeka (Kolić), a zanimljivo je da ostatak ekspedicije čine najdarovitiji hrvatski nogometaši iz njemačkih klubova.

To su Jakopović i Lucić (Stuttgarter Kickers), Vidović i Marušić (Bayern), Bungić (Karlsruhe) i Katić (Augsburg).

Na tu zanimljivu činjenicu upozorio je Danijel Lučić, naš čovjek iz Njemačke koji još od 2011. godine marljivo evidentira najnadarenije izdanke hrvatske nogometne dijaspore, te ih usmjerava prema Hrvatskom nogometnom savezu.

Međutim, čak i s ovim impresivnim koncentratom talenata, Hrvatska će na turniru u Španjolskoj biti oslabljena za jednoga od najdarovitijih tinejdžera koji su ikada pristigli iz dijaspore.

Posrijedi je 16-godišnji Franjo Ivanović, nogometaš Augsburga, u ovom trenutku najbolji strijelac cijele njemačke Bundeslige do 17 godina, s 15 pogodaka u 17 nastupa.

Augsburg stavio veto

Razloge zbog kojih Ivanovića nema u Španjolskoj pojasnio nam je njegov otac Miro Ivanović.

– Nažalost, iako je Franjo imao veliku želju nastupiti za Hrvatsku na ovome turniru, njegov klub Augsburg stavio je veto jer se ovdje ne radi u službenom Uefinu terminu. Naime, moj sin Franjo priključen je Augsburgovoj momčadi do 19 godina i u klubu smatraju da im je ovdje potreban. O tome su izvijestili Hrvatski nogometni savez i ne može im se ništa prigovoriti – kazao nam je Miro Ivanović.

Franjo Ivanović već je debitirao za Augsburgovu momčad do 19 godina, upisavši dva nastupa, što je prvi korak prema profesionalnom ugovoru s bundesligašem.

Ali kako je Franjo Ivanović uopće izabrao Augsburg, koji baš ne spada u njemačku klupsku elitu?

– Franjo je rođen u austrijskom Tirolu, u Mayrhofenu, gdje je počeo igrati u jednom malom lokalnom klubu. U Njemačku smo se preselili 2015. godine i izabrali smo Augsburg zbog njegove čuvene nogometne škole koja je jedna od najboljih u državi. Doista nismo pogriješili jer Franjo ovdje ima optimalne uvjete za svoj nogometni razvoj. Za sada nam sve ide po planu, a njegov učinak prošle jeseni najbolje ilustrira koliko je ovdje zadovoljan – nastavlja Miro Ivanović.

Franjo Ivanović najbolju je utakmice karijere odigrao 9. studenoga prošle godine, kada je protiv Bayerna u Münchenu postigao tri pogotka i jednom asistirao u pobjedi Augsburga čak 7:1. Momčad Bayerna vodio je Miroslav Klose, a uz Ivanovića briljirao je i njegov suigrač, također reprezentativac, stoper Daniel Katić.

Tako Augsburg ima trojicu hrvatskih reprezentativaca, Ivanovića i Katića u selekciji do 17 godina, te Tina Jedvaja u A vrsti. S obzirom na svoje mjesto rođenja, Franjo Ivanović upisao je svojedobno nastup i za mladu reprezentaciju Austrije, no Hrvatski nogometni savez uspio ga je preoteti Austrijancima i njegovo trajno opredjeljenje je reprezentacija Hrvatske.

Koja je idealna Franjina pozicija u momčadi, pitali smo oca Miru, budući da mladi gimnazijalac Franjo još uvijek ne komunicira s medijima.

– Najbolje se snalazi na poziciji iza napadača, dakle na polušpici, nešto poput Andreja Kramarića. Tu najbolje dolaze do izražaja njegova kreativnost i smisao za igru – kaže tata Ivanović.

Snimio spot u Manchesteru

Mladi Franjo jedan je od najistaknutijih izdanaka Augsburgove škole nogometa, pa će ga grad u kojem živi posljednjih pet godina krajem veljače nagraditi priznanjem za poseban doprinos lokalnom sportu. Augsburg se u mlađim kategorijama natječe s uglednim bundesligašima, Bayernom, Eintrachtom, Hoffenheimom, Mainzom, Freiburgom...

Također, potencijal mladoga Franje Ivanovića prepoznao je i div među proizvođačima sportske opreme, Puma. S njom je potpisao ugovor i nedavno u Manchesteru, na stadionu Etihad, zajedno s još trojicom mladih nadarenih igrača, snimio svoj prvi reklamni spot.

Inače, hrvatska selekcija do 17 godina u ožujku će se boriti za plasman na Europsko prvenstvo. Suparnici na turniru u Izraelu bit će joj Španjolska, Švicarska i domaća selekcija. Prolaz na završni turnir osigurat će pobjednici skupina te sedam najboljih drugoplasiranih momčadi.

>> Pogledajte luksuzni kamp vatrenih na EURU 2020.

Komentara 6

DU
Deleted user
08:50 06.02.2020.

Kako je to lipo kad ta dica koja su rođena u dijaspori zele igrati za domovinu svojih oceva.Ne vidim to kod drugih nacionalnosti. Mi HRVATI 👏💪

Avatar Forumas
Forumas
21:54 05.02.2020.

neka nasi mladi hrvati samo dobro igraju za svoje klubova pa ce i za hrvatsku reprezentaciju a glasovanje im lako zabranimo,za to se neka ne sekiraju,za to smo mi tu.

PO
posttuacen
21:56 05.02.2020.

MooXi.net - sjajan projekt za odrasle koji žele pronaći seksualnog partnera

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije