Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TOTALNI KAOS Kako se (ne) igra nogomet na Karibima

Nogometaši nakon bizarnog susreta spremni za ludnicu

04.11.2008.
u 14:55

Pogledamo li malo kroz povijest, naći ćemo veliki broj nogometnih utakmica koje bi se u najmanju ruku mogle nazvati čudnima. Međutim, jedna od njih je ipak čudnija od ostalih. Riječ je o susretu manje poznatog Shell Caribbean Cupa, odnosno posljednjoj utakmici u skupini gdje su se susreli i u povijest ušli, Grenada i Barbados.

Scenarij iz najluđih snova
Situacija je sljedeća. Barbadosu je za prolazak u finale bila potrebna pobjeda od dva pogotka razlike, dok je svaki drugi rezultat osim remija u finale vodio Grenadu. Najčudnije u cijeloj priči je upravo činjenica da se u slučaju remija ulazi u produžetke, a tamo vrijedi zakon "zlatnog gola", koji u ovom slučaju vrijedi dva pogotka. Zašto? To vjerojatno ne zna ni onaj koji je smislio ova "genijalna" pravila.

Kada su pravila kaotična, kakva onda može utakmica ovih nogometnih anonimaca nego podjednako zbunjujuća i, na kraju krajeva, beskrajno zabavna. Barbadosu je sve krenulo po idealnom scenariju. Poveli su 2:0, ali sedam minuta prije kraja susreta Grenada stiže do pogotka i na taj način dolazi na korak do finala. Vidjevši da su igrači Grenade podigli kamp ispred svoga gola, jednom od igrača Barbadosa na pamet je pala nevjerojatna, ali i vrlo domišljata ideja. On je odlučio zabiti sam sebi kako bi izjednačio rezultat i tako svojoj momčadi osigurao produžetke. Šok i nevjerica igrača Grenade zamijenjeni su paklenim planom u kojem je jedini cilj bio zabiti još jedan autogol kako susret ne bi završio remijem.

Nema nogometa, ali ima dobre zabave
Tada je uslijedio kaos. Polovica igrača Barbadosa branila je svoja vrata, a druga polovica je pohitala kako bi branila gol svojih protivnika koji su odlučno krenuli u postizanje finala vrijednog autogola. U tome ipak nisu uspjeli budući da je susret ubrzo završen, a epilog svega je zlatni gol Barbadosa u produžetku, isti onaj koji vrijedi dva pogotka, odnosno taman toliko koliko im je bilo potrebno za finale. Scenarij kakav je zaista teško izmisliti u potpunosti je razljutio trenera nesretno poražene momčadi.

- Osjećam se prevarenim. Osoba koja je izmislila ova pravila ozbiljan je kandidat za ludnicu. Susret s toliko zbunjenih igrača na terenu nikada nije smio biti odigran. Naši igrači uopće nisu znali u kojem smjeru treba napadati. Nikada prije nisam vidio ovako nešto. U nogometu je glavno pravilo zabiti protivniku ako želite pobjedu, a ne zabijati za njih - u nevjerici je te davne 1994. godine govorio trener Grenade James Clarkson.

Možda bi se zaista trebalo razmisliti o onoj ideji kako bi svi trebali igrati nogomet, budući da je ovaj slučaj doslovce "masakriranje" same igre. Nemoguće je da se tako nešto dogodi u bilo kojoj zemlji gdje je nogomet sport koji se barem malo ozbiljno igra. Na Karibima to nije bio slučaj. Barem su se svi dobro zabavili, a kratku snimku cijelog nogometnog cirkusa pogledajte u priloženom videu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije