Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OD SLAVE DO PODRUMA

Evo kako je propao nogometni istočni blok

10.12.2017.
u 08:10

Nacionalne selekcije iz nekadašnjeg istočnog bloka bile su nekoć europski i olimpijski prvaci, svjetski doprvaci, no danas su gotovo izbrisane s nogometnog zemljovida.

Nogomet, sport općenito, u vrijeme hladnog rata za istočni blok bio je više od igre, bilo je to jedno od oruđa kojim se u svijetu slavio društveni poredak iza željezne zavjese.

Nacionalne selekcije iz nekadašnjeg istočnog bloka bile su nekoć europski i olimpijski prvaci, svjetski doprvaci, no danas su gotovo izbrisane s nogometnog zemljovida. Nekoć moćne reprezentacije koje su bile strah i trepet, jedan od onih protivnika koje svi žele izbjeći, danas su u europskom nogometnom podrumu. Istočni blok kao da je zaboravio igrati nogomet, na SP-u 2018. igrat će samo Poljaci i Rusi, za koje je vrlo upitno bi li se uopće i našli na SP-u da mu nisu domaćini.

1/5

Mađari su se vratili u nogometnu anonimnost, plasman na lanjski EP ipak nije bio nagovještaj povratka na staze slave već iznimna godina koja se još dugo neće ponoviti, nestali su Česi koji su na prijelazu stoljeća bili jedna od najmoćnijih europskih selekcija, europski doprvaci 1996. i polufinalisti EP-a 2004., Bugari su najbolje od sebe dali davno, još 1994. kada je generacija Stoičkova, Balakova i Lečkova bila četvrta na svijetu, a nema, po običaju, ni Rumunja kojima je posljednja utakmica na SP-u bio četvrtfinale s Hrvatskom 1998.!

Orbán vodi “križarski rat”

Nikada u povijesti svjetskih prvenstava nije bilo toliko izrazitog favorita kao što je to bio slučaj na prvenstvu održanom u Švicarskoj 1954. Mađarska “laka konjica“ predvođena Ferencom Puskasem bila je toliko dominantna da šanse da ne osvoji prvenstvo gotovo da nisu ni postojale.

Bila je to momčad koja nije znala za poraz, a do finala prošetala se uz četiri pobjede u četiri utakmice i 25 postignutih golova. Koliko su Mađari bili uvjereni u pobjedu u finalu nad tadašnjom Zapadnom Njemačkom potvrđuje i činjenica da je u Budimpešti bio spreman doček, a na stadionu Nep već je bilo postavljeno postolje.

Međutim, dogodila se senzacija, danas znana kao čudo u Bernu, Nijemci su pobijedili, a velika generacija osramoćena se vratila kući. Kuću izbornika Gusztáva Sebesa danima su opsjedali razočarani navijači, a pojedini nogometaši proglašavani su izdajicama nacije. Dvije godine poslije “laka konjica“ se raspala pod sovjetskim tenkovima koji su poslani ugušiti revoluciju u Mađarskoj, a njezini članovi rasuli su se po Europi.

Mađarski nogomet od toga se do danas nije oporavio. Danas Mađari žele nadoknaditi izgubljeno vrijeme, a obnova nogometa i povratak na staze stare slave misija je premijera Viktora Orbána, njegov osobni križarski rat. Orbán, inače veliki nogometni zaljubljenik, pokrenuo je nogometnu revoluciju, država ulaže u gradnju novih stadiona, trening-centara i infrastrukture, no rezultat je izostao.

U bivšem SSSR-u, pogotovo u vrijeme diktature Josifa Visarionoviča Staljina, bilo je opasno baviti se i nogometom. Uostalom, nakon što je SSSR u osmini finala Olimpijskih igara 1952. izgubio od tadašnje Jugoslavije, Staljin je u bijesu rasformirao moskovski CDKA koji je dao najviše reprezentativaca.

Ukazom 793 zbog “sramoćenja države i socijalizma” klub je ugašen usred prvenstva, ukazom 808 svim nogometašima iz te generacije ukinut je status zaslužnih sportaša jer su “ukaljali prestiž sovjetskog sporta i države”, a za kaznu reprezentaciji je zabranjen i nastup na SP-u 1954. CDKA je tek nakon Staljinove smrti ponovno oživio, i to pod do danas znanim imenom CSKA.

Rusi traže svoj identitet

Zlatna generacija sovjetskog nogometa bila je ona na čijim je vratima stajao po mišljenju mnogih najbolji vratar svijeta svih vremena Lav Jašin i čiji je vrhunac bio 1960. kada je osvojila Europsko prvenstvo. Od raspada SSSR-a Rusi još traže svoj nogometni identitet i unatoč velikim ulaganjima, izborili su samo tri puta SP, ali ni jednom nisu prošli skupinu!? Na SP-u koji organiziraju najslabije su rangirana reprezentacija po Fifinoj ljestvici.

Česi i Slovaci, koji su u zajedničkoj državi u dva navrata bili svjetski doprvaci i jednom europski prvaci, tonu u nogometnu prosječnost. Česi su imali sjajnu generaciju, jednu od najboljih u Europi na prijelazu iz 20. u 21. stoljeće, s Nedvedom, Poborskim, Rosickim... ali rezultat je izostao. Samo jednom su se plasirali na SP (2006.), ali tada nisu prošli ni skupinu, a Slovacima je nastup na SP-u 2010. bio prvi i zasad jedini.

U cijeloj priči su i Poljaci koji se također pokušavaju pronaći. Dva puta treća momčad svijeta (1974. i 1982.) nestala je odlaskom generacije legendarnog Zbigniewa Bonieka. U kvalifikacijama za SP 2010. u svojoj su skupini bili samo ispred San Marina, kvalifikacije za SP 2014. završili su sa samo dva boda ispred Moldavije, još prije četiri godine bili su 76. reprezentacija svijeta, a danas su šesta! 

POGLEDAJTE VIDEO NAJLUĐIH NOGOMETNIH PROMAŠAJA

Komentara 3

KO
kordunmoj75
09:06 10.12.2017.

Dans u istocnim nogometnim drzavma,je zavladala"demokracija",znaci sveje opljackano,klubski serifi prodaju dobre nogometase,a ne kupuju druge,nego jednostavno pljackaju klubove,u suradnji s drzavnim mocnicima,i lopovima iz vlada tih jadnih mali para-drzavica,od Slovenije,do Gruzije,sve banditi do bandita u drzavnim upravama.

Avatar titanov sin 2
titanov sin 2
08:47 10.12.2017.

Da nam drug Gradimir nešto o dopingu u istočnom bloku napiše??? Nekad uspješni, kad nisu bili uspješni završili su u gulagu haha ovi nostalgičari su dno dna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije