Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AGONIJA

NK Zagreb bivši hrvatski prvak tone prema četvrtoj ligi

Dražen Medić
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/3
02.10.2018.
u 08:11

Neslužbeno, šuška se kako liječnik u subotu nije bio u Kranjčevićevoj jer klub ne ispunjava svoje financijske obveze.

O nezaustaljivu, strmoglavu padu nekadašnjega prvaka Hrvatske, NK Zagreb, posvjedočila je protekloga vikenda do sada najbizarnija epizoda novije povijesti kluba: licencirani liječnik kojega je klub, navodno, angažirao, nije se pojavio na utakmici 3. HNL zapad Zagreb – Jadran Poreč, pa će domaćin bez sumnje upisati poraz za zelenim stolom 0:3.

Tako NK Zagreb, jedini klub u Hrvatskoj koji je uz Hajduk, Dinamo, Rijeku i Osijek osvajao trofeje, nakon sedam kola u 3. HNL zapad na kontu nema niti jedan jedini bod, a zbog ovoga propusta prijeti mu novo oduzimanje bodova.

>> Pogledajte dojmove novinara Večernjeg lista koji je bio na dodjeli nagrade Luki Modriću

Dapače, od povjerenika 3. HNL saznajemo kako, ako se utvrdi kako klub neopravdano nije odigrao dvije prvenstvene utakmice, smatrat će se da je odustao od natjecanja i tada bi sudbina NK Zagreb odvela u županijsku ili međužupanijsku ligu. Objektivno, kako Zagreb funkcionira posljednjih godina pod palicom Dražena Medića, nije daleko od međužupanijske razine.

Golem šok u klubu

Neslužbeno, šuška se kako liječnik u subotu nije bio u Kranjčevićevoj jer klub ne ispunjava svoje financijske obveze, dok iz NK Zagreb stiže zanimljivo objašnjenje ove tragikomedije.

– Za nas u klubu ovo je bio golem šok, jer mi ni u snu nismo očekivali da nećemo igrati utakmicu protiv Jadrana – kaže trener Dražen Madunović i objašnjava:

– Naš je licencirani liječnik Marko Brkić, koji je bio spriječen doći, pa je za ovu utakmicu bio ovlastio svoga kolegu dr. Stjepana Razuma. Ja sam dr. Razuma u nedjelju susreo na našoj utakmici mlađih kategorija i on mi je objasnio što se dogodilo: noć prije utakmice Zagreb – Jadran bio je dežuran pa se toga poslijepodneva odmarao. Navio si je alarm da ga probudi, ali u kući mu je nestalo struje, nestalo mu je signala za mobitel, sve mu se isključilo i čovjek je jednostavno zaspao. Doktoru Razumu jako je žao što se tako odvila situacija i u svome očitovanju preuzet će svu odgovornost. Klub će na žalost zbog toga ispaštati, ali NK Zagreb tu je zaista bio nemoćan, tako se poklopilo, sve je bilo izvan naše moći.

>> Pogledajte ljubavnu priču Vanje i Luke Modrića

No, kako se ozbiljnom klubu uopće može dogoditi ovakav propust? Je li ovo samo novi dokaz kako se slavni klub iz Kranjčevićeve glasi kao svijeća na vjetru? Hvata li vas panika od takvoga scenarija?

– Unatoč svim nedaćama, NK Zagreb se može dignuti. Samo jedan ispada iz lige i kod mene nema nikakve panike. Naše opredjeljenje je razvoj naših mladih, hrvatskih igrača, pa iako su oni još mladi i nedostaje im iskustva, mi ćemo ih otrpjeti i s njima zaustaviti pad. Iznijet ćemo mi ovu sezonu – umiruje Madunović, koji već godinama blisko surađuje s neprijepornim gospodarom situacije u Kranjčevićevoj Draženom Medićem.

Toga je svemogućega dužnosnika, nekada predsjednika, potom i trenera, još proljetos sa svih funkcija u sportu na tri godine suspendirala sportska inspekcija Gradskog kontrolnog ureda Grada Zagreba zbog netransparentnog poslovanja kluba.

Prema Madunovićevm riječima, Medić se u međuvremenu povukao na funkciju klupskoga savjetnika, s koje također, ne izlažući se novim sankcijama, i dalje kontrolira sve što se događa u klubu; od svlačionice do ureda u velebnome kampu u Veslačkoj ulici. Koji zjape prazni.

>> Pogledajte i video: Svijet je dobio novog kralja - Luku Modrića

NK Zagreb tako sigurno klizi prema antikvarijatu hrvatskog nogometa, a njegovoj bogatoj povijesti svjedoče samo još požutjele fotografije na zidovima klupskoga kafića. One će podsjetiti kako su NK Zagreb nekada vodili velikani hrvatskog nogometa, Dražan Jerković, Vlatko Marković, Otto Barić, Josip Skoblar, Zlatko Kranjčar i Miroslav Blažević, kako NK Zagreb drži rekord posjećenosti maksimirskog stadiona, kako su NK Zagreb na travnjaku predvodili legendarni nogometaši Zlatko Dračić, Drago Rukljač, Robert Prosinečki, Ivica Olić, Mario Mandžukić...

Bankar odveo do naslova

NK Zagreb bio je 2002. godine prvi klub u Hrvatskoj koji je, osvajanjem naslova prvaka, bio prekinuo dominaciju Dinama i Hajduka. Klubom je tada predsjedao bankar Miroslav Marčinković, uz operativnu potporu direktora Drage Marića. Nakon njih klub je kratko vodio čovjek iz Ine Mladen Proštenik, a 2004. godine nastupila je era Dražena Medića.

Jedini jasno artikulirani javni kritičar njegova djelovanja (kao Bandićeva sportskoga namjesnika, kako Medića naziva Vrdoljak) bivši je Zagrebov predsjednik Ante Vrdoljak, uspješni čelnik kluba na prelasku iz jugoslavenske u Hrvatsku ligu, čovjek poduprt brojnim Zagrebovim veteranima koji već godinama u širokom luku zaobilaze Kranjčevićevu.

Međutim, poražavajuća je činjenica kako Dražen Medić, unatoč trogodišnjoj suspenziji i dokazano katastrofalnoj sportskoj politici, u Zagrebu nema nikakvu opoziciju. Slavni klub iz Kranjčevićeve, korisnik najmodernijega nogometnoga kampa u Hrvatskoj, kao da više nikoga ne zanima; ni bivše igrače, ni gradske strukture, ni privatne investitore. On na nogometnoj karti Hrvatske ne predstavlja ništa više od svojih trećeligaških suparnika HNL; Kurilovca, Trnja, Dugog Sela, Vinogradara ili Dubrave. Bio jednom jedan prvak iz Kranjčevićeve...

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije