Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rafi desetka

Pilić: Nadala će teško netko nadmašiti, a Đoković će se uskoro vratiti u vrh

Rafael Nadal
Foto: Reuters/Pixsell
1/10
13.06.2017.
u 11:27

Nadal nedvojbeno ulazi u povijest kao najbolji igrač zemljanih terena svih vremena. Deset puta osvojio je Roland Garros, po deset puta Monte Carlo i Barcelonu, sedam puta Rim, pet puta Madrid... - kaže Pilić

Desetim trijumfom u Roland Garrosu Rafael Nadal postao je prvi tenisač s dvoznamenkastim brojem naslova na jednom Grand Slam turniru. O tom Španjolčevu pothvatu, kao i načinu na koji ga je ostvario, diljem svijeta pišu se hvalospjevi.

Jedan od onih koji Rafi skida kapu je i naš iskusni teniski vuk Nikola Pilić, velik i kao igrač i kao trener. Pa smo s njim malo porazgovarali o Nadalu, Roland Garrosu, o specifičnosti zemljane podloge...

Inspiracija i samopouzdanje

– Nadal nedvojbeno ulazi u povijest kao najbolji igrač zemljanih terena svih vremena. Deset puta osvojio je Roland Garros, po deset puta Monte Carlo i Barcelonu, sedam puta Rim, pet puta Madrid... To će bilo tko jako teško nadmašiti, zapravo je to nemoguće. Cijeli ovogodišnji Roland Garros odigrao je na fantastičnoj razini, a finale s Wawrinkom je posebna priča. Rafa je odigrao s inspiracijom, pun samopouzdanja. Takav će se igrač teško još jednom roditi. Nekima možda ide na živce to njegovo praznovjerje i cijeli taj ritual dodirivanja prije poena, ali bez obzira na to Nadal je dokazao da je igrač kojega je teško pobijediti. Posebno u njegovu domu u Roland Garrosu. To bi od današnjih igrača mogao samo Novak Đoković u najboljoj formi – kazao je Pilić (77) dodavši:

– Wawrinka je jako dobar igrač, ali u srazu s Nadalom nije imao nikakve šanse. Nisam neki veliki Nadalov simpatizer, ali moram mu odati komplimente, zaslužio je.

A zbog čega vam Nadal nije simpatičan?

– Ma, ne, nemam ništa protiv Nadala, divim mu se kao svi i drugi. On je inače kao sportaš vrlo korektan, respektira svakog suparnika. Sve u redu, ali moj igrač je Đoković. Od kojega očekujem da se nakon kratke krize ponovno vrati na vrh.

Zemlja? I sami ste počeli na toj podlozi, ali igrali ste i na drugima. Je li zemlja najteža podloga?

– Svakako je najteža. Da biste bili uspješni na toj podlozi, morate najviše znati. Pogledajte samo koliko dugo traju mečevi na zemlji, primjerice koliko je trajao dvoboj između Wawrinke i Murraya (četiri sata i 34 minute – op. a.). Jedan ozbiljan meč na zemlji nikad nije ispod tri sata. Na zemlji morate znati odigrati kratke lopte, lobati top-spinom, proklizavati tri do četiri metra – ističe Nikola koji je u svojoj akademiji u Münchenu imao sve vrste podloge.

Mnogi tenisači i tenisačice koji su ponikli na zemlji poslije izjavljuju da su im omiljene podloge beton i(li) trava. Takav je, primjerice, slučaj s novom pobjednicom R. Garrosa Jelenom Ostapenko.

Finale u utorak, pun stadion

– I to nije slučajno. Upravo zato što je na zemlji mnogo teže igrati, mnogi bježe na druge podloge. A što se tiče te male Letonke, doista me oduševila. Iz kojih je ona sve pozicija postizala vinere...

Pilić i sam ima ugodna sjećanja s Garrosa, 1973. je ondje igrao finale i izgubio od Rumunja Nastasea.

– Bio sam na neki način kažnjen jer je tri i pol dana padala kiša pa smo igrali na blatnjavom terenu. Nastase je živio u Parizu pa je s mojim partnerom iz igre parova Pierreom Barthesom, s kojim sam 1970. osvojio US Open, trenirao na nekim drugim terenima. Nastase je bio dominantan, ali da je teren bio suh, imao bih veće izglede. U Münchenu 1970. pobijedio sam ga u pet setova. Bio sam u dobroj formi te godine u Parizu, na putu do finala pobijedio sam Adriana Panattu i još neke dobre igrače.

Bili ste jedan od najstarijih finalista na turniru?

– Da, imao sam 34 godine. Nekako sam u Parizu igrao dobro svake treće godine. Te je godine, zbog kiše, finale odigran u utorak, u četiri poslije podne, sjećam se stadion je bio pun. Nastase je imao fantastičan rad nogu, uostalom bio je sedam godina mlađi.

Ali imali ste vi uspjeha i na drugim podlogama?

– Pravi igrač igrat će dobro na svakoj podlozi. Ja sam počeo na zemlji, a najbolje mi je išlo na travi, slično kao i Goranu Ivaniševiću. U Wimbledonu 1967. izgubio sam u polufinalu od Johna Newcombea, tijesno, a sve je moglo biti i drugačije da sam kao i on imao dan odmora prije tog meča.

Kako ocjenjujete nastupe naših tenisača i tenisačica?

– Marin u dvoboju s Wawrinkom nije imao šansi, jer Švicarac još uvijek igra jako dobro. No, i četvrtfinale je uspjeh. Mladi Ćorić još mora učiti, u sljedeće tri do četiri godine mora poboljšati igru pa će postizati i bolje rezultate. S Petrom Martić sreo sam se i gledao je prije nekoliko godina u Parizu i činilo mi se tada da će bez većih problema doći u društvo 20 najboljih tenisačica svijeta. Ali ozljede su učinile svoje. Ove godine opet je bila dobra, svaka čast, i prava je šteta da je izgubila od Svitoline, a imala je 5:2 u trećem setu. Da je dobila taj meč, to bi je jako podiglo, ali ima vremena, još je mlada...

Komentara 2

IK
ikbmibm
17:48 25.08.2017.

Đoković se više nikad neće vratiti na vrh. Tu je nova ekipa Zverev, Shapovalov etc. Nadal je teniski vanzemaljac ,koji se vratio na vrh 4 puta. Tenis bez Rafe bio bi čista dosada.

PE
peugeot
20:33 13.06.2017.

Nikola Pilic. Gospodin od grave do pete ! Moj naklon ! Bi to 1973, na Roland Garros-u. S jedne strane plavokosi Pilic, a s druge crnomanjasti Rumun Nastase. Steta sto izgubiste, mada nisam znao za podatak da ste zbog stalnee kise umjesto u subotu finale igrali tek u utorak. I to po blatu! Em je Nastase bio 7 godina mladji, em je trenirao u vrijeme kise na nekom pokrivenom teniskom terenu u nekom skrovitom kutku Pariza. Roland Garros je vraski dobiti ("Joker" ili "Djoko" kako ga "L'Equipe" naziva) jer taman pocnes igrati, a ono - kisa. Ponovo pocnes igrati, ali opet kisa koja trga zivce. Nego, da li dodjoste do svog kabriolet-dvosjeda "mercedesa" kojeg je kupio neki Vas prijatelj navaljujuci na Vas da ga prodate? A sto se tice Djokovica ne brinimo se : on ce ponovo zasjesti na prvo mjesto. Samo mi nije jasno kako ce teci "dopisna teniska skola" sa Agassijem s obzirom da on nema vremena da se stalno posveti Djokovicu. Mislim da nije uopste lose da angazuje Radeka Stepaneka jer je odlican teniser. Stepaneka s kojim je Goran Ivanisevic imao silnih problema na teniskom terenu. Pozdrav svjetskom velemajstoru tenisa!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije