Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski napadač

Nikola Kalinić potreban je hrvatskoj reprezentaciji, ali tek kad to napravi

Nikola Kalinić
Foto: Reuters/Pixsell
1/6
17.08.2018.
u 08:10

Smatrao je da Dalić griješi što mu daje malu minutažu, a onda je na potpuno pogrešan način pokazao to nezadovoljstvo. I zasluženo odletio iz Rusije

Nikola Kalinić (30) ispao je, nažalost, najveći luzer Svjetskog prvenstva u Rusiji. Bio je dio reprezentacije koja je osvojila srebro, no uoči početka SP-a sam se prekrižio. Smatrao je da Dalić griješi što mu daje malu minutažu, a onda je na potpuno pogrešan način pokazao to nezadovoljstvo. I zasluženo odletio iz Rusije.

Zabijao svaku 121 minutu

Za vrijeme SP-a za Kalinićem nitko nije tugovao, ali sada bismo mogli jer nakon oproštaja Marija Mandžukića Kalinić je ostao najbolja klasična špica koju imamo.

Rebić je ipak krilni napadač, Kramarić povučena špica, a Ivan Santini unatoč fenomenalnoj formi u dresu Anderlechta, ne lažimo, nije klasa Nikole Kalinića.

Ljudi bliski Kaliniću kazali su da se u Nikoli godinama prikupljao podcjenjivački stav izbornika prema njemu i pukao je, nažalost, baš uoči SP-a, na Daliću. Koji u svojoj koncepciji nije vidio Kalinića u prvih 11. Rezultat u Rusiji pokazao je da je izbornik bio u pravu.

Iako se njihovo pomirenje sada, tri tjedna uoči prve utakmice u Ligi nacija čini nemogućim, za njega ipak ima šanse.

No, prvi korak u tom pomirenju mora napraviti Kalinić jer on je nekorektnim ponašanjem i odbijanjem ulaska u igru protiv Nigerije obezvrijedio izbornika, ali i suigrače i hrvatsku reprezentaciju. Bez obzira na opravdanje frustracijama koje je imao.

Iako ima onih koji smatraju da ga u reprezentaciju više nikada ne treba zvati, to bi bila glupa odluka. Jer, Kalinić ima kvalitetu, nije bez veze igrao u trima ligama petice, nije ga sigurno ni Simeone slučajno ljetos uzeo da bude zamjena Diegu Costi i Griezmannu.

A trebamo svi cijeniti i Kalinićevu prošlost i činjenicu da je itekako pridonosio uspjesima kockastih.

Uostalom, i na putu do SP-a zabijao je važne golove u pobjedi protiv Ukrajine (1:0) i Grčke (4:1).

Sjećamo se svi jako dobro njegova pogotka i asistencije u pobjedi protiv Španjolske 2:1 na Euru 2016. godine. A spašavao nas je i u kvalifikacijama za Euro 2012. godine, kada je zabio za konačnih 2:1 protiv Gruzije.

Da je bio podcijenjen, pokazuju i brojke. Kod gotovo svih izbornika redovito je ulazio s klupe, no tu je minutažu koristio. U 42 utakmice, koje je odigrao za Hrvatsku, zabio je 15 golova, a za to mu je trebalo samo 1829 minuta, koliko je ukupno proveo u kockastom dresu.

To znači da je gol zabijao svaku 121 minutu! Koliko je to dobar prosjek, potvrđuje podatak da je Mandžukić za Hrvatsku zabijao svake 193 minute, Kramarić svake 164, a Kalinić ima bolji prosjek čak i od našeg najvećeg strijelca u povijesti Davora Šukera, koji je zabijao svakih 125 minuta.

Ustvari, od igrača koji su zabili 10 i više golova za Hrvatsku, bolji prosjek od Kalinića ima samo Eduardo da Silva, koji je u prosjeku zabijao svakih 116 minuta.

Nikola Kalinić
1/7

Smatrao je da Dalić griješi što mu daje malu minutažu, a onda je na potpuno pogrešan način pokazao to nezadovoljstvo. I zasluženo odletio iz Rusije

U trenutku kada klasičnog napadača mogu igrati samo Santini i eventualno Kramarić, Kalinić nam je itekako potreban. Nekih drugih opcija Dalić baš i nema. Duje Čop u sve je lošijoj formi, a Marko Livaja zasad je igrač koji bljesne, ali nema potreban kontinuitet. U Hrvatskoj ligi se nažalost ne nazire nijedan klasični napadač koji bi uskoro mogao zaslužiti poziv u A-reprezentaciju.

Komentara 44

AR
Artukovic
09:17 17.08.2018.

Potreban je repki ko meni gripa....ajde nebudali Ledinski.

DU
Deleted user
10:07 17.08.2018.

Ja bih stvarno želio znati kakva je to klasa Nikola Kalinić? Gdje je on to pokazao svoju klasu? U kojem klubu? Jedino što Nikola Kalinić ima je dobar PR pa nas mediji svako malo, igrao ne igrao, podsjete na njegovo postojanje i to je sve. Ono što je dokazano je da je problem u svlačionici i takve treba eliminirati iz ekipe čak i onda kad igraju puno bolje od Nikole Kalinića. Poželite Kaliniću svu sreću i dobro zdravlje i zaboravite da postoji.

OV
Ovozemaljski
08:39 17.08.2018.

Ne radi se samo o statistici, već i kakvu narav ima igrač i kako njegova narav djeluje na kompletnu momčad. Možda bi Šveđani prošli dalje da su imali Ibrahimovića, a možda bi ispali u skupini. Da Messi nije i izbornik i trener i predsjednik saveza već samo da igra na terenu, možda bi dosada Argentina osvojila prvenstvo. Na kraju krajeva u modernom nogometu klasični napadači nisu najbitniji dio momčadi ako se formacija sastavi na takav način. Šansu trebaju dobiti prvo Rebić, Kramarić, Pjaca, pa Santini, a Kalinić je svoje odigrao, budimo realni!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije