Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BAYERN PREGAZIO BORUSSIJU

Niko Kovač završio u zagrljaju brata Roberta, ovo će se dogoditi prvi put od 1979.!

Niko kovač
Foto: Pixsell/Reuters
1/6
07.04.2019.
u 12:07

Bude li sve po planu Bavaraca, 18. svibnja po sedmi put zaredom München će slaviti naslov prvaka, a Niko Kovač postat će prvi hrvatski trener s titulom u ligi Petice nakon četrdeset godina, nakon Branka Zebeca koji je 1979. godine bio prvak s Hamburgerom.

Bio je to jedan od najsretnijih rođendana od jučer 45-godišnjeg Roberta Kovača, pomoćnog trenera Bayerna, koji je svoga brata Niku u njemačkom ‘Klassikeru’ čak pet puta dignuo u zrak u neobuzdanome slavlju.

Nikin i Robertov Bayern u najvažnijoj je i najvećoj utakmici sezone demostrirao fascinantnu, zastrašujuću silinu i pomeo s travnjaka dojučer vodeću momčad Bundeslige Borussiju Dortmund sa 5:0. Bayern je tako šest kola prije kraja prvenstva prestigao Borussiju na vrhu poretka za jedan bod (64-63), a vrlo važno je za Bavarce da imaju i mnogo bolju gol-razliku; plus 46, nasuprot Borussijih plus 31.

Prijenos u 210 zemalja

Derbi 28. kola pred rasprodanom Allianz Arenom i s televizijskom slikom u čak 210 zemalja držao je neizvjesnost samo u prvih deset minuta, a nakon što je Hummels udarcem glavom zabio za 1:0, gosti kao da su ostali paralizirani na travnjaku i do kraja prvog poluvremena primili su još tri (zabili Lewandowski, Martinez i Gnabry), a mogli su još toliko pogodaka. Tragična figura prvog dijela bio je gorostasni francuski branič Zagadou, impresioniran i ustrtaren, a ništa raspoloženiji nisu bili ni ostali igrači gostiju pa je katastrofa Borussije bila neizbježna. Švicarski vratar Bürki spasio ju je još težega brodoloma.

U šutevima je bilo čak 22-4 za Bayern, posjed lopte bio je uvjerljivo na strani Bayerna (59-41 %), u kornerima je bilo 11-1 za domaće, koji su imali 579 točnih dodavanja, a Borussia 411. Posebno poglavlje ove utakmice pripada briljantnome Poljaku Robertu Lewandowskom koji ne samo da je s 15 pogodaka prestigao najboljega strijelca u njemačkim klasicima Gerda Müllera (14), nego je sinoć postigao i svoj 200. i 201. pogodak u Bundesligi. Taj senzacionalan doseg, brojku od 200 golova, do sada su ostvarila samo još četvorica nogometaša, sva četvorica Nijemci: G. Müller (365 pogodaka), Fischer (268), Heyckes (220) i Burgsmüller (213).

Zebec čeka nasljednika

- Nogomet je čudan, neke stvari ponekad se ne mogu se objasniti. Na isti ovaj način u defenzivi smo igrali i u prvom dijelu sezone – kazao je Niko, aludirajući na poraz u jesenskom derbiju u Dortmundu (2:3), i dodao:

- Pobjeda na ovaj način zaista je velika. Svi igrači odradili su sjajan posao u fazi obrane i sve ‘počistili’. Osim jednoga udarca, Borussia se praktički nije vidjela na terenu.

Osvrt na kritike koje je njegova momčad trpjela?

- Da, mnogi su je jako kritizirali, a moje kritike na njezin račun uvijek su bile objektivne – kazao je Niko Kovač.

Bude li sve po planu Bavaraca, 18. svibnja po sedmi put zaredom München će slaviti naslov prvaka, a Niko Kovač postat će prvi hrvatski trener s titulom u ligi Petice nakon četrdeset godina, nakon Branka Zebeca koji je 1979. godine bio prvak s Hamburgerom.

MÜNCHEN - Allianz Arena. Gledatelja 75.000. Sudac: Manuel Grafe (Berlin)

Bayern: Neuer - Kimmich, Süle, Hummels, Alaba – J. Martinez (od 77. Goretzka), T. Alcantara – Gnabry, Müller (od 80. Sanches), Coman (od 68. Ribery) – Lewandowski. Trener: Niko Kovač

Borussia (D): Bürki – Piszczek (od 69. Wolf), Akanji, Zagadou (od 46. Weigl), Diallo – Witsel – Sancho, Dahou (od 62. Götze), Delaney, Bruun Larsen – Reus. Trener: Lucien Favre

Strijelci: 1:0 Hummels (Thiago Alcantara, 10.), 2:0 Lewandowski (17.), 3:0 Martinez (41.), 4:0 Gnabry (43., Müller), 5:0 Lewandowski (89., Gnabry)

>> Pogledajte izjavu Zlatka Dalića nakon poraza od Mađarske

 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije