Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRENIRALI SU TRNJE i RADNIK

Niko Kovač ima najzelenije pomoćnike u povijesti

23.06.2014., Recife, Brazil - Svjetsko nogometno prvenstvo, skupina A, 3. kolo, Hrvatska - Meksiko. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
29.06.2014.
u 13:10

Ćiro je imao Barića, Katalinića, Ivankovića, Bilić pak Jurčevića, Asanovića, Žutog...

Ćiro Blažević izborniku Niki Kovaču poručio je da je još početnik, Stanko Poklepović cijeli stožer nazvao je žutokljuncima, Ivan Katalinić bio je malo ugodniji, rekao je da su mogli povesti u Brazil nekog starijeg da mogu koga priupitati za savjet... Otto Barić još prije početka SP-a vizionarski je govorio da Kovač još uvijek nije pravi trener i da mu nedostaje utakmica.

- Nije isto voditi juniore ili austrijskog drugoligaša ili godinama biti trener i imati iskustva s velikih natjecanja. Cijeli Nikin stožer zajedno nema šest utakmica u HNL-u. To može biti veliki problem - ukazivao je Barić.

Priznao da je "drugoligaš"

Generali prije ili poslije bitke, sasvim svejedno. Na tu boljku i tvrdoglavost Nike Kovača ukazivalo se već dugo. Okružio se suradnicima bez težina, on i brat mu Robert imaju veliko igračko ime, trenersko iskustvo im je na najnižoj mogućoj razini, a o pomoćnicima ne treba puno govoriti. Goran Lacković, instruktor u Zagrebačkom nogometnom savezu, predavač pri Nogometnoj akademiji HNS-a, trener Radnika iz Sesveta, voditelj škole nogometa Trnja, trener u Lučkom, trener u mlađim kategorijama Dinama i pomoćnik u mladoj reprezentaciji... Nisu to baš neke reference za važnu poziciju u stožeru Hrvatske. Za svoju igračku karijeru sam je kazao da je bila "drugoligaška". Pa, Branimir Ujević, još jedan iz serijala predavača na Nogometnoj akademiji HNS-a, prvoligašku nogometnu karijeru imao je u četiri utakmice za TŠK iz Topolovca, radio je u Lokomotivi, tom sesvetskom Radniku koji očito izbacuje trenerske talente što sigurno nema veze s pokroviteljstvom Dinama. Bio je Ujević pomoćnik Robertu Jarniju u Hajduku, pa Zlatku Daliću u Saudijskoj Arabiji. Hm, na Nogometnoj akademiji mentor je bio svom šefu, Niki Kovaču. Šef akademije Vatroslav Mihačić (konstanta, bio je u stožerima kod tri izbornika, nikada nismo prošli prvi krug) brine se o vratarima u Nikinom stožeru, a Igor Jukić, profesor pri Kinezološkom fakultetu, o kondiciji.

Nikada u nekom hrvatskom stožeru nije bilo manje velikih imena, tek braća Kovač. Takav je bio i rezultat u Brazilu, bez velikih dostignuća vratili smo se kući.

A kako su se postavljali Kovačevi prethodnici? Još davne 1996. godine na Euru u Engleskoj Ćiro Blažević okružio se Ottom Barićem i Ivanom Katalinićem. Dvije godine kasnije, u Francuskoj u stožeru je imao Branka Ivankovića, Katalinića, Ivu Šuška, o fizičkoj spremi brinuo se Luka Radman.

Mirko Jozić za suradnike je odabrao Katalinića i Marijana Vlaka, a Otto Barić na Euro 04' išao je sa Zoranom Vulićem i Draženom Ladićem. O kondiciji se brinuo Mihačić. Dvije godine kasnije, na SP-u u Njemačkoj Zlatko Kranjčar suradnike je imao u Tomislavu Ivkoviću i Martinu Novoselcu, kondicija je opet bila na Mihačiću.

Više nema uvjeta o iskustvu

U nekim dokumentima stoji, a tako je bilo do izbora Kranjčara, stajala je odredba da izbornik Uvjeti koje mora ispuniti novi izbornik, uz one opće uvjete, mora imati barem pet godina trenerskog iskustva, te da je radio s uspješnim rezultatima u nekom velikom klubu ili reprezentaciji i da se služi barem jednim stranim jezikom. To je prekinuto izborom Slavena Bilića, tek nešto iskusnijim izbornikom od Kovača. Ali, on se okružio nogometnim velikanima. U njegovom stožeru bili su Aljoša Asanović, Robert Prosinečki, Nikola Jurčević, Marijan Mrmić i Miljenko Rak. Ista situacija bila je kod Igora Štimca, iskustvo slično kao i Bilićevo, ali velika imena u stožeru. S njim su bili Alen Bokšić, Kruno Jurčić, Igor Tudor, Zvonko Komes, tek je iz anonimnosti izvučen trener vratara Tomislav Rogić.

Niko Kovač je napravio sve suprotno od bivših izbornika. Naravno, mislio je najbolje, ali rezultat i dojam kazuju da je pogriješio...

>> Treba li Hrvatska naći svog Rehhagela?

Komentara 36

L0
luena 01
14:17 29.06.2014.

Ovo je preslo vec svaku granicu ozbiljnosti... ima tjedan dana kako smo se oprostili od SP a mediji ne prestaju sa onim sta bi bilo da je bilo i kad bi bilo.. Dokle tako, do kvalifikacija za EP i EP-aa ? Jedan dan su mediji un jemackoj kritizirali trenera J.Loew jer je Philip Lahm igrao lijevog beka neprirodna pozicija i to utakmicu sa Ghanom,jedan dan su pljustale kritike i nitko vise ne spominje,mi meljemo tjedan dana jednu te istu temu kao da ce se sad nesto promjeniti..

OK
okvardz
13:59 29.06.2014.

Sva ova pisanja lijepo govore da mi izmišljamo toplu vodu bez obzira što ju imamo i te kako vruču ali to smo mi Hrvati na žalost.Imamo toliko Mercedesa ali zanas je bolja Kia.

P1
p177
14:37 29.06.2014.

Znači, po autoru članka su Tudor, Bokšić i Jurčić velika trenerska imena?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije