Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRANKO IVANKOVIĆ:

'Nikina je odluka nelogična, prijete nam debakl i narušavanje ozračja'

Niko Kovač
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
10.11.2014.
u 10:15

– S obzirom na činjenicu da igraš s doprvakom svijeta i jednim od najvećih reprezentacija na svijetu, nelogično je da igraš s pričuvama – rekao je Ivanković

Dok argentinski izbornik Tata Martino u srijedu u Londonu bude mozgao kako da u prvih 11 ukomponira Messija, Agüera i Higuaina (Tevez će šansu čekati s klupe), izbornik hrvatske reprezentacije Niko Kovač dvojit će poslati li na teren Jajala ili Antolića, Leovca ili Strinića, Vargića ili L. Kalinića. I vjerojatno moliti Boga da protiv aktualnih svjetskih doprvaka ne doživi debakl.

Niko, sport je i biznis

Hrvatski sastav za Argentinu najvjerojatnije će izgledati ovako: L. Kalinić - Vrsaljko, Jedvaj, Schildenfeld, Strinić - Badelj, Jajalo - Halilović, Kovačić, Čop – N. Kalinić. Moćna Argentina vjerojatno nikada u povijesti nije igrala utakmicu, a da je suparnički izbornik na teren poslao B-momčad, no svemu je jedanput – prvi put. A koliki će to biti nerazmjer kvalitete i iskustva, najbolje potvrđuju brojke. Naime, spomenuta hrvatska 11-orka ukupno ima 107 nastupa za reprezentaciju, što je manje nego što ima samo jedan igrač Argentine Mascherano (108 nastupa). Nadalje, očekivanih 11 za dvoboj s gaučima ukupno su za reprezentaciju zabili samo sedam golova (N. Kalinić šest, Badelj jedan). Veliki je nerazmjer i u vrijednosti prema transfermarktu. Dok hrvatskih 11 vrijedi 66 milijuna eura (Kovačić, 22, Vrsaljko 7,5...), Argentinci vrijede 340 (Messi 120, Di Maria 65, Agüero 45, Higuain 40...).

Je li se izbornik Niko Kovač ipak malo zaletio kada je odlučio Argentini suprotstaviti B-momčad?

– Mislim da jest – kaže Branko Ivanković i objašnjava:

– S trenerskog aspekta utakmica s Argentinom nije u idealno vrijeme, ali s obzirom na činjenicu da igraš s doprvakom svijeta i jednim od najvećih reprezentacija svijetu, nelogično je da igraš s pričuvama. Kovač bi trebao shvatiti da nogomet više nije samo sport, već i biznis. A kada dogovoriš utakmicu od koje ćeš zaraditi milijun dolara, to treba respektirati. Uostalom, velikani poput Reala, Barcelone, Manchester Uniteda idu na azijske i američke turneje iako im se to ne uklapa u raspored, to je suprotno svakoj logici to se tiče priprema za sezonu. No, oni tamo zarade novac.

No, Kovač je procijenio da mu se glavni igrači ne bi nakon Argentine stigli oporaviti za ključnu utakmicu protiv Italije.

Igrači neće poštedu

– Ako igračima nisu dovoljna četiri dana za oporavak, to je onda problem. Ja mislim da im je dovoljno, jer zašto Modrić, Rakitić, Mandžukić u takvom ritmu mogu igrati u svojim klubovima, a ne bi mogli za reprezentaciju. Dapače, siguran sam da bi oni željeli igrati utakmicu s Argentinom, no izbornik je drukčije odlučio. Uostalom, oni bi protiv Argentine mogli igrati samo 45 ili 60 minuta, jer moći će se raditi šest izmjena budući da je to prijateljska utakmica.

Tanac u Kovačevoj odluci vidi nekoliko opasnosti.

– Prva je što će igrači biti razdvojeni u dvije reprezentacije, a druga je što će mogući rezultatski debakl narušiti ozračje u reprezentaciji. Treća je stvar što je utakmica s Argentinom bila i prilika da se uigraju neke stvari za Italiju, no sada od toga neće biti ništa – zaključio je Ivanković, koji zna o čemu govori jer četiri je godine bio iranski izbornik, a sedam godina pomoćnik u hrvatskoj reprezentaciji.

>>Hrvatska je rijetko u povijesti s drugom momčadi igrala jake utakmice

>>Protiv viceprvaka svijeta ne smiju igrati rezerve!

Komentara 58

ML
Mlad75
12:30 10.11.2014.

Da igra sa najjacima i da se neko ozljedi onda bi svi napali Niku, ovako sa rezervama opet napadate...nikad ugodit...kao da bi Argentina igrala u punom sastavu da ima tako vaznu utakmicu za tri dana

Avatar Pablo 69
Pablo 69
13:47 10.11.2014.

Po mom dobra odluka Kovaca. To je prilika za mlade igrace da okuse 90 min protiv jakog protivnika. Tu Niko moze vidjet na kog ce moc racunat u buducnosti i na koga manje. Sretno decki..

MN
Marijan Nikic-Pejic
13:12 10.11.2014.

a sta mislis uvazeni profesore da se u toj utakmici ozlijedi Modric, a Mandzukic dobije crveni kartoncic.Tko ce ih nadomjestiti u Italiji? Mozda onaj Cop, koji nemoze ni zagrebu zatresti mrezu. Uostalom samo netko umobolan moze sklopiti ugovor o igranju prijateljske utakmice, prije jedne tako vrlo vazne utakmice , kao sto je ova s Italijom.Uostalom Italija je bila vise purta svjetski prvak od Argentine (ako se ne varam stoji 4:2). Mozda bi bilo pametnije s Italijo igrati oslabljeno. Meni se cini da neki uopce ne vjeruju u bilo kakav uspjeh nase reprezentacije u iducem srazu s Italijom.O ugledu se trebalo prije misliti. Mi Hrvati smo poznati u svijetu kako uvijek brzopleto sve pravimo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije