Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBORNIK 'KEMIJA'

Ni baba Vanga ne bi mogla pogoditi što će danas izabrati Zlatko Dalić

Zlatko Dalić
Foto: Reuters/Pixsell
1/5
17.11.2020.
u 14:53

Dalić kombinira i “kemija” u zadnje vrijeme i sastav Hrvatske za ovu utakmicu ne bi mogla nazrijeti ni baba Vanga, no Portugal nije suparnik za eksperimentiranje i za očekivati je da će izbornik ostati dosljedan svojoj konzervativnosti i posegnuti za najprovjerenijim rješenjima.

Vrijeme je da izbornika Zlatka Dalića, nakon svih nedaća, napokon malo pomazi i sreća pa da crtu pod turbulentnu godinu podvuče pobjedom nad europskim prvakom i braniteljem naslova u Ligi nacija. Jedan takav kolosalan rezultat na kraju godine bio bi lijek za sve traume, u kojima su Dalićeve brojke poražavajuće, a sveukupni dojam izvedbi reprezentacije bljedunjav.

Uzdajući se u Dalićevu sretnu zvijezdu, naravno i u izbornikovu trenersku snalažljivost i pronicljivost, prisjetimo se najstresnijih Dalićevih situacija u kojima je već bio otpisan, a iz njih je herojski isplivao. Primjerice, prije tri godine bio je praktički u bezizlaznoj situaciji protiv Ukrajine u Kijevu, kada nam je SP bio gotovo u sferi iluzije, pa je Dalić ipak našao spasonosno rješenje.

Aktiviran i Mile Škorić

Idemo dalje: čak tri puta Hrvatska je s Dalićem na klupi na SP-u u Rusiji bila u rezultatskom zaostatku, na rubu ispadanja, protiv Danske, Rusije i Engleske, i svaki je put smogla snage za spektakularan preokret. Gubila je Hrvatska i od Slovačke u Rijeci u odlučujućoj bitci za plasman na EP, i opet je iz nje izašla kao veliki pobjednik.

Godinu i jedan dan nakon Slovačke, Hrvatska je opet suočena sa škakljivim izazovom, bitkom za ostanak u A skupini Lige nacija, u kojoj bi poraz mogao biti fatalan i strovaliti nas u drugu ligu, a svaki ishod koji bi nas održao iznad vode bio bi ipak nekakav – plus. Ne naročit uspjeh, ali ipak plus, uzmemo li u obzir situaciju s gotovo devastiranim kadrom.

Dakle, Dalić je na putu prema Splitu izgubio Vidu, Brozovića, Uremovića i Ćaletu Cara, još prije Vrsaljka i Kramarića. Tako je u protekle dvije utakmice, s Turskom i Švedskom, koristio čak 22 igrača, te bez minutaže ostavio samo L. Kalinića, Grbića i D. Bradarića. Za svaki slučaj je za Portugal aktivirao i Milu Škorića, jer je u deficitu sa stoperima.

Provjerena rješenja

Kako Dalić kombinira i “kemija” u zadnje vrijeme, sastav Hrvatske za ovu utakmicu ne bi mogla nazrijeti ni baba Vanga, no Portugal (5. na Fifinoj ljestvici, Hrvatska 9., nap.a.) nije suparnik za eksperimentiranje i za očekivati je da će izbornik ostati dosljedan svojoj konzervativnosti i posegnuti za najprovjerenijim rješenjima.

Osim ishoda koji bi nam jamčio ostanak u A skupini, ima još nekih ciljeva koje bi valjalo ispuniti u toj utakmici. Primjerice, bilo bi poželjno ne primiti pogodak, što se Hrvatskoj nije dogodilo u posljednjih deset nastupa, još od Mađarske u Splitu. U fokusu će opet biti i Josip Juranović, kao potencijalno trajno rješenje za desnoga braniča. Neka mu je sretno s Bernardom Silvom! Također, priželjkivani scenarij je i buđenje uspavanoga diva i dokazanog virtuoza Brune Petkovića. Na kraju, imamo li pravo nadati se da i Mateo Kovačić, taj bogomdani plemeniti vezni igrač koji čak 42 utakmice zaredom za Hrvatsku nije zabio gol, bude naš motor i igrač prevage?

Hrvatska i Portugal sastali su se međusobno šest puta. Jednom je bilo neodlučeno, Portugal ima čak pet, Hrvatska ni jednu pobjedu. Neka se prva danas dogodi Daliću i njegovoj sretnoj zvijezdi. Valjda nije i ona u – samoizolaciji.

Ključne riječi

Komentara 2

DI
Dinamenavek
15:42 17.11.2020.

Dasoviću zato ti i nisi izbornik!!!!! Ne treba nam baba Vanga da bi znali kako ćeš iz svoje prljave kuhinje skuhati još jedan ograničeni naslov!!!!!! Pratite prije svake Dinamove i utakmice Vatrenih on nešto prljavo kuha.Loše "novinaru" ljudi su tee davno proaktali!!!!!!

PU
puniša
17:20 17.11.2020.

kakav članak...dali se za to dobije plaća? ili je ovo volonterstvo ?sam piše ili ih ima više, mozda neki okrugli stol ili bratstvo? Gdje je tu uvid u realno stanje, gust raspored, novi igraci, uigranost, raspoloživ kadar..... daj otkaz i kandidiraj se za izbornika

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije