Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova Rijeka

Nezadovoljni Kek ima pravo to tražiti

01.03.2017., stadion HNK Rijeka, Rijeka - Prva utakmica polufinala hrvatskog nogometnog kupa, HNK Rijeka - NK Osijek. Matjaz Kek. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/5
04.02.2018.
u 22:25

Tko su nova lica? Jako se svidio mali Mitrović, dečko iz Vinkovaca na pragu punoljetnosti. Brz je, motoričan, izdržljiv, “mali Overmars” iza kojega je neugodna ozljeda

Rijekine pripreme u Portugalu prošle su uz puno treninga i u znaku potrage za pojačanjima, dorade kadra i trenerove šutnje. Logično, bilo je puno posla, a malo vremena, Rijeka je sad “veliko gradilište” nakon što su joj od najveće generacije u povijesti ostali samo Prskalo, Zuta i Bradarić. I svaka im čast, pogotovo Bradariću jer imao je dobrih ponuda, no za klub i navijače podnijet će još i tu žrtvu, vodit će novu momčad na proljeće, što neće biti lagano jer Rijeka ulazi možda u najteže razdoblje u posljednjih pet godina.

‘Beara, Stanković, Crnković...’

Kek je prošle godine na jug Portugala stigao s vrlo jasnom vizijom prvih 11 i otišao s 10 fiksnih pozicija. U mjesecima koji su uslijedili i koji su rezultirali povijesnom dvostrukom krunom navijači i javnost zapamtili su početnu postavu Rijeke kao onu čuvenu “brojalicu”: Beara, Stanković, Crnković, Čajkovski... Bio je to savršeno uhodani stroj koji ništa nije moglo zaustaviti. Sad je trofejni trener došao s nekim sasvim novim, mlađim licima, pa je lokalna novinarka pitala na startu Atlantic cupa:

– Pa gdje su vam svi oni igrači od prošle godine? Kako je moguće da ih toliko promijenite?

Neki to zovu raspadom, no trenutak je za promjenu bio zapravo idealan jer nikoga od prodanih, počevši od Andrijaševića, nisi mogao zaustaviti osim da ga zatočiš u podrum, a vlak za obranu naslova je pobjegao. Uostalom, i jesen je sa serijom poraza i slučajevima tipa Gavranović pokazala da većina igrača ipak želi kapitalizirati veliki uspjeh s malim klubom i dok još može ugrabiti neki unosan inozemni angažman.

Rijeka je sad udarila novi smjer, jedini logičan. Kadar je mlađi, na klupi su neki novi klinci koji pokazuju potencijal, ima i domaćih dečki. Ako mora Dinamo, morat će i Rijeka jer je nemoguće stalno dovoditi besplatno i pogađati u dlaku. Na kraju krajeva, ludost je imati onakav kamp na Rujevici i ništa ne razviti za prvu momčad.

Tko su nova lica? Jako se svidio mali Mitrović, dečko iz Vinkovaca na pragu punoljetnosti. Brz je, motoričan, izdržljiv, “mali Overmars” iza kojega je neugodna ozljeda, ali Kek je s pravom inzistirao da ga povede na pripreme. Tu je i poznato lice u špici, i nakon Ristovskog – Ristovski! Mlađi brat makedonskog velemajstora koji se doživotno “zaručio” s Rijekom kao produžena ruka trenera, ali i navijača, na terenu u sezoni snova ostavio je iza sebe talentiranog napadača koji ima njuh za ulazak u šansu i, naravno, bratovu rječitost i drskost. Među novima je i jedan povratnik – Filip Dangubić rođeni je Riječanin, bio je juniorski prvak Hrvatske, njegova je generacija bila bolja od one Hajdukove Vlašića i Balića. Otišao je na posudbu i nije pogriješio, u slovenskim je klubovima ojačao i razmahao se.

Pandur novi vratar

– Nisam bio ni svjestan što mi sve nedostaje kad sam odlazio. Bio sam malo ljutit i razočaran, ali danas znam da onda ne bih mogao pratiti ritam – rekao je mladi povratnik.

Na poziciji polušpice zasad su ipak neki drugi, ali Dangubić se nema čega bojati u svom gradu, pred svojim navijačima. Otprije je tu još i stasiti stoper Čeliković, najavljuje se i vezni Liber, u svlačionicu je ušao novi vratar Pandur (srećom, nisu i lopovi). Nije realno da bilo tko od navedenih na proljeće nosi Rijeku, uspjeh je i ako se jedan nametne, jer navijači i javnost brzo će postati gladni rezultata. Već sljedeće sezone svi će gledati može li se opet ući u fajt s Dinamom. Ali, takva je sudbina hrvatskih klubova. Rijeka je odredila dobar kurs, naročito u novim okolnostima kad nema više stranog ulaganja i kad se mora čuvati svaka kuna. Matjaž Kek evidentno je nezadovoljan snagom kadra i traži još, što je i razumljivo. Ima i pravo tražiti jer ima autoritet i status kod navijača, najveći je i najtrofejniji trener u povijesti kluba. Valjda nije i posljednji. Jednom će morati doći do razlaza, naročito kad kurs više ne bude zajednički. Zasad će ipak prihvatiti realnost i reći u prolazu: “Zabrinuti ste? Ma bit će to O.K.”. Nakon svega, ne smiješ mu ne vjerovati. Iako često djeluje da je “na pas mater” sa svima oko sebe, na kraju dana opet će sjesti za stol s Juričićem i Manceom, a sa svojim stožerom i nadređenima odigrati hakl u kojem možeš samo – navući na neodlučeno.

Komentara 6

DU
Deleted user
23:07 04.02.2018.

Dangubić je u slovenskoj ligi ojačao, razamahao se... da i to vidimo, inače po starom dobrom običaju zlovenci svjetsko nogometno prvenstvo gledaju doma uz tv i uz laško naravno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije