Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Naši treneri ostaju

Nestabilna situacija u Turskoj: Rijeka mora igrati, Lucho u strahu

Split - Rijeka
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/6
22.07.2016.
u 17:45

Osim Riječana, sljedeći tjedan u Istanbul putuju i nogometaši francuskog doprvaka Monaca, za koje brani naš Danijel Subašić.

Hoće li u Turskoj uopće biti nogometa s obzirom na politička previranja, ratne prijetnje i izvanredno stanje koje je proglasio predsjednik Erdoğan? Krovna europska nogometna federacija Uefa zasad kaže – da.

Naime, iz NK Rijeka obaviješteni smo kako njezina momčad sljedećeg tjedna putuje u Istanbul na prvu utakmicu 3. pretkola Europske lige, protiv lokalnog Basaksehira, kao da se u Turskoj ništa ne događa.

Jedno noćenje na Bosporu

– Uefa nas je obavijestila da se ta utakmica igra u predviđenom terminu (28. srpnja u 19.30, nap. a.), na stadionu Fatiha Terima u Istanbulu te da domaćin jamči kako će osigurati sve uvjete za njezino normalno odigravanje. Mi krećemo na put dan prije utakmice, u srijedu, jednu ćemo noć provesti u Istanbulu te odmah poslije utakmice krenuti natrag u Rijeku. Naravno da nikome nije svejedno u ovome trenutku, postoji određena nelagoda, ali uvjereni smo da to neće utjecati na pristup naših nogometaša – kazao nam je glasnogovornik Rijeke Robert Frank.

Neslužbeno smo saznali kako se na put u Istanbul sprema i pedesetak pripadnika Armade koji su već rezervirali letove za Tursku iz Zagreba. Cijena ulaznica za njih bit će sedam eura.

Osim Riječana, sljedeći tjedan u Istanbul putuju i nogometaši francuskog doprvaka Monaca, za koje brani naš Danijel Subašić. Njih tamo 27. srpnja čeka prvi ogled 3. pretkola Lige prvaka protiv Fenerbahçea.

Mogući i penali za igrača

I dok se naši nogometni treneri, Stjepan Tomas u drugoligašu Göztepeu, Igor Tudor u Karabüksporu i Marijan Mrmić u Beşiktaşu, pripremaju za početak sezone osluškujući vijesti o stanju sigurnosti, bivši dinamovac Luis Ibanez (28) u Beogradu sa zebnjom prati zbivanja u Turskoj. Naime, Ibaneza je njegov klub Crvena zvezda prodao turskom Trabzonsporu za 1,5 milijuna eura, a dogovor je da Lucho odradi još četiri europske utakmice za beogradski klub te da se 25. kolovoza pojavi u Trabzonu, gradu na sjeverozapadu Turske.

– Kada su Crvena zvezda i Trabzon postigli dogovor o transferu, stanje u Turskoj bilo je mirno, ništa nije upućivalo na izvanredno stanje. No vojni udar koji se dogodio baš na Luisov rođendan malo nas je pokolebao. Kći Matea i Luis ozbiljno su se zabrinuli, pitali su me – tata, što ćemo sad, što nas tamo čeka? – kaže Darko Alegić, Ibanezov menadžer i punac.

Kaže da, bude li se sigurnosno stanje u Turskoj pogoršavalo, neće dopustiti djeci da idu tamo. Čak i pod cijenu plaćanja penala predviđenih za igrača koji ne poštuje dogovor s klubom.

Ibanez se svesrdno nada kako će se stanje u Turskoj smiriti i da će moći bez strahova i stresova zaigrati za svoj novi klub.

Razgovarali smo o stanju u nogometu i s jednim dobro obaviještenim turskim sportskim novinarom. Želio je ostati anoniman jer kaže kako se u Turskoj prenosi svaka izjava tamošnjih dužnosnika ili istupi novinara.

– Kako sad stvari stoje, nogometno prvenstvo počet će kako je i planirano, 21. kolovoza. Ali, znate kako to ide kod nas; odluči li predsjednik da se neće igrati, da još nisu stvoreni uvjeti za to, on to može objaviti dan prije prvoga kola. Ma u bilo kojem trenutku. I nikoga to ne bi iznenadilo – kazao nam je naš izvor.

Od hrvatskih nogometaša u Turskoj su Šibenčanin Ante Kulušić u Genclerbirligiju iz Ankare i Elvis Kokalović u Karabüksporu. Jedna velika zvijezda već je napustila Tursku zbog političke nestabilnosti u zemlji. Nijemac Mario Gomez putem Facebooka zahvalio je navijačima Beşiktaşa na potpori i obavijestio ih kako se nema namjeru više vratiti u Istanbul, nego se vraća u Fiorentinu. Gomez sigurno nije posljednji koji će se odlučiti na bijeg iz Turske... 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije