Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBOR FIFA-e

Neka je to dočekao, zaslužio je: Lewandowski je proglašen najboljim igračem svijeta!

Robert Lewandowski
Foto: Reuters/Pixsell
1/4
17.12.2020.
u 20:59

Glasovali su izbornici i kapetani reprezentacija, novinari, te navijači, a Lewandowski je slavio ispred Cristiana Ronalda i Lionela Messija

Poljski napadač Robert Lewandowski (32) proglašen je najboljim nogometašem svijeta za 2020. godinu u izboru Međunarodne nogometne federacije (FIFA).

Glasovali su izbornici i kapetani reprezentacija, novinari, te navijači, a Lewandowski je slavio ispred Cristiana Ronalda i Lionela Messija.

Međunarodna nogometna federacija nagradu za najboljeg nogometaša svijeta dijeli od 1991. godine, a prvi dobitnik je bio Nijemac Lothar Matthaus.

Od 2010. do 2015. godine nagradu je dodjeljivala u suradnji s France Footballom koji najboljem nogometašu svijeta daje Zlatnu loptu. Međutim, prije pet godina FIFA i Francuzi odlučili su se razići.

Podsjetimo nagradu The Best prije dvije godine dobio je kapetan hrvatske reprezentacije Luka Modrić.

Svečana dodjela nagrada održana je kao virtualni događaj iz doma FIFA-e u Zürichu, a program su vodili ugledna engleska sportska novinarka Reshmin Chowdhury, te legendarni nizozemski nogometaš Ruud Gullit.

Premda su mu konkurenti bila dvojica najboljih igrača 21. stoljeća, poljski napadač je sasvim zasluženo slavio. Lewandowski je s Bavarcima osvojio praktički sve i bio najbolji strijelac Bundeslige i Lige prvaka

U sezoni 2019/2020 Lewandowski je u dresu Bayerna odigrao 47 utakmica u kojima je postigao 55 pogodaka i upisao 10 asistencija te je bio ključni igrač Bavaraca u pohodu na osvajanje Bundeslige, Kupa Njemačke i Lige prvaka.

Za reprezentaciju Poljske je u 2019. i 2020. godini odigrao 14 utakmica u kojima je postigao osam pogodaka.

Najboljom nogometašicom proglašena je Engleskinja Lucy Bronze (Manchester City), a u konkurenciji su bile i Dankinja Pernille Harder i Francuskinja Wendie Renard.

Za najboljeg trenera izabran je strateg Liverpoola Jürgen Klopp ispred Hansija Flicka (Bayern) i Marcela Bielse (Leeds).

Naslov najboljeg vratara dobio je Nijemac Manuel Neuer koji je predvodio Bayern do naslova europskog i njemačkog prvaka, dok je kod djevojaka slavila vratarka Lyona Sarah Bouhaddi. 

Nagradu Ferenc Puskas za strijelca najljepšega gola dobio je krilni napadač Tottenhama Son Hyong Min.

Dobitnik FIFA-ine nagrade Fair Play Mattia Agnese.

U najboljoj momčadi godine su Alisson Becker - Trent Alexander-Arnold, Sergio Ramos, Virgil van Dijk, Alphonso Davies - Kevin de Bruyne, Thiago Alcantara, Joshua Kimmich - Lionel Messi, Robert Lewandowski i Cristiano Ronaldo

  
Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Joejordan
Joejordan
06:40 18.12.2020.

Po kojim kriterijima je messiu se našao u užem krugu?jeli možda za 8:2 od strane Bayerna?nisam znao da se i za to dobivaju nagrade,ili možda radi toga što je cijelo ljeto cmizdrio pa da bi ga utješiti našao se u užem krugu?ibilo je puno više zasluzeniji igrača od njih dvojice koji su trebali biti u užem krugu,sve u svemu Lewandowski zasluženo dobio nagradu,da nije to bi bila samo još jedna u nizu nepravdi prema drugim igračima da bi se poklonili ovoj dvojici...

DU
Deleted user
22:53 17.12.2020.

Alphonso Davies najbolji lijevi svijeta haha Sung najljepsi gol jos im samo falio neki Kinez i Indijac i cijeli svijet zastupljen..kaj je najgore i proglasili bi ih da imaju koga za nesto hehe

Avatar Kordunusrcu.
Kordunusrcu.
22:36 17.12.2020.

Potpuno ispravno i korektno,da taj nogometni velikan dobije tu prestiznu nagradu,jer sigurno poslije Ibrahimovica,to je najbolji nogometas i strjelac u nogometu,i zaista je cudno,da tu laskavu nagradu,ni je davno dobio,jer vjerovatno u ovom momentu,nema boljeg na svjetu od Lewe.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije