Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nogometni velikani

Ne zna se jesu li najbolji, ali oni su kraljevi strijelaca. Jednog je oblikovao Hrvat!

Lionel Messi
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
18.07.2016.
u 10:45

Jednog velikana svjetskog nogometa, Gerda Müllera, imao je priliku voditi i jedan Hrvat – Zlatko Čajkovski

U povijesti nogometa postojali su brojni majstori koji su nas oduševljavali svojim minijaturama, golovima, osvajali trofeje i zaluđivali mase, zbog čega ni danas nije postignut konsenzus oko toga tko je pravi kralj svjetskoga nogometa. Dok jedini ističu Pelea, drugi ''guraju'' Maradonu, Cruijffa, Platinija, Van Bastena, Di Stefana, Messija... No, oko nekih stvari debate ne postoje jer statistika je neumoljiva. Riječ je o kraljevima strijelaca, igračima koji su svojim golovima pričali na travnjaku, a jedan od njih je legendarni Gerd Müller – njemački bombarder.

Dugogodišnji rekorder

U svojoj prebogatoj karijeri, Müller je s Bayernom osvojio nevjerojatnih 14 trofeja, bio je najbolji strijelac Bundeslige čak sedam puta, dva puta osvajao je Europsku zlatnu kopačku, a s reprezentacijom Zapadne Njemačke bio je svjetski i europski prvak.

– Kada sam Gerda imao u momčadi, nisam uopće bio zabrinut. Znao sam da će zabiti, uvijek je tako bilo.

Helmut Schön.

Čast da vodi ovog vrhunskog nogometaša imao je i jedan Hrvat, Zlatko Čajkovski.

– Bio je velik šaljivac. On mi je i dao nadimak ''mali debeli Müller''. Bio je vrhunski stručnjak i usmjerio je moju karijeru. Imao sam sreću da me vodio, kazao je Gerd Müller.

Ovaj velikan svjetskog glasa vrhunac karijere doživio je 1974. godine kada je predvodio Njemačku do naslova svjetskog prvaka. U finalu protiv Nizozemske (2:1), koja je godinama oduševljavala ''totalnim'' nogometom, svojom ''old school'' Adidas kopačkom zabio je vjerojatno najvažniji gol u karijeri! 

A o tome koliko je bio dobar najbolje govore činjenice da su neki njegovi rekordi skinuti tek u posljednjih desetak godina. Tako je, primjerice, s 14 golova na svjetskim prvenstvima držao rekord sve dok ga 2006. godine nije prestigao Ronaldo (15), a onda 2014. i Klose (16). Uz to, ovaj sjajni Nijemac do prije nekoliko godina držao je rekord po broju golova u jednoj sezoni. Naime, 1972./1973. postigao je 67 golova, a prestigao ga je Messi koji ih je u sezoni 2011./2012. zabio 73!

"Čestitam Messiju, on je doista zaslužio oboriti moj rekord. Iako, imam jednu digresiju, u moje vrijeme je kud i kamo bilo teže postizati golove"

Ger Müller

" Čestitam Messiju, on je doista zaslužio oboriti moj rekord. Iako, imam jednu digresiju, u moje vrijeme je kud i kamo bilo teže postizati golove", kazao je tom prilikom Müller.

A današnji nogometni zaljubljenici imaju sreće da žive u doba dvaju velikih strijelaca. Cristiano Ronaldo i Lionel Messi najveći su nogometaši modernog doma, a već godinama se izmjenjuju u osvajanju Zlatne lopte. Izgradili su jedno od najvećih sportskih rivalstava u nogometnoj povijesti, a zanimljivo je da su se u finalu Lige prvaka, najeminentnijeg nogometnog natjecanja, susreli samo jednom – 2009. godine.

U tom je spektaklu odigranom na rimskom Olimpicu Barcelona svladala Manchester United s 2:0, a Lionel Messi bio je čovjek koji je stavio točku na ''i'' velikog trijumfa katalonskog kluba. U 70. minuti susreta argentinski čarobnjak zabio je gol za 2:0 i tako potvrdio pobjedu, a svima je ostalo u sjećanju kako je gol proslavio s Adidasovom kopačkom u rukama. Naime, u trenutku doskoka nakon postignutog pogotka, Messiju je ispala njegova Adidas +f50i, on ju je pokupio i slavio ljubeći je. Ta je slika obišla svijet.

Ludi rekord Suareza

Ipak, ove sezone u klupskom nogometu spomenuti dvojac zasjenio je Luis Suarez, urugvajski nogometaš koji je s 40 golova bio najbolji strijelac španjolske lige te je tako najzaslužniji za Barcin uspjeh. Uz to, ušao je u povijest u utakmici protiv Deportiva. Urugvajac je sa svojom Adidas X 16 kopačkom uspio napraviti nešto što nije nitko nikada u španjolskoj ligi – zabio je četiri gola i triput asistirao u jednom susretu. Bila je to čarobna večer za Suareza. Ipak, iako se nagađalo da će u najboljoj sezoni u svojoj karijeri uspjeti ući u klub najprobranijih, onih koji su u sezoni zabili 60 i više, zaustavio se na 59 golova, što je također vrhunski uspjeh pa se tako i on uspio upisati na listu kraljeva strijelaca.

U suradnji s adidas

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije