Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODBILI IGRATI

NBA liga na rubu otkazivanja, igrači bijesni zbog pucnjave na Afroamerikanca: Dosta je!

THE CANADIAN PRESS 2020-08-27
Foto: ASHLEY LANDIS/PA Images/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
27.08.2020.
u 08:22

Sve se više priča i o otkazivanju sezone, a za tu opciju glasali su Lakersi i Clippersi. Svoje nezadovoljstvo položajem Afroamerikanaca u SAD-u iskazali su brojni igrači, a svoje mišljenje dao je i LeBron James koji je uz psovke poručio: - Dosta je! Zahtijevamo promjene!

Košarkaši Milwaukee Bucksa bojkotirali su petu utakmicu prvog kruga doigravanja NBA lige protiv Orlando Magica u znak potpore Jacobu Blakeu, kojega su policajci u nedjelju u Wisconsinu ustrijelili sedam puta i tako ga ostavili paraliziranog od struka naniže.

Igrači Orlanda pojavili su se u dvorani na zagrijavanju uoči dvoboja, no kada su vidjeli da njihovih suparnika nema i oni su se četiri minute prije predviđenog početka susreta povukli u svlačionicu.

Nakon što je do javnosti stigla vijest o novoj pucnjavi u kojoj je žrtva policajaca bio tamnoputi Amerikanac, ovoga puta u mjestu Kenosha u Wisconsinu, među brojnim NBA momčadima koje se nalaze u "balonu" u Orlandu počelo se razmišljati o bojkotu nastavka natjecanja. Prvi su konkretan potez napravili igrači Milwaukeeja, momčadi iz Wisconsina koja je u ligaškom dijelu natjecanja ostvarila najbolji omjer pobjeda i poraza, a o bojkotu svoje serije razmišljaju i igrači aktualnih prvaka Toronto Raptorsa i Boston Celticsa koji bi se trebali sučeliti u polufinalu Istočne konferencije.

Nakon bojkota Bucksa održao se i sastanak igrača na kojem je odlučeno da će i utakmice između Denvera i Jazza te Lakersa i Portlanda također biti odgođenje. 

Sve se više priča i o otkazivanju sezone, a za tu opciju glasali su Lakersi i Clippersi. Svoje nezadovoljstvo položajem Afroamerikanaca u SAD-u iskazali su brojni igrači, a svoje mišljenje dao je i LeBron James koji je uz psovke poručio:

- Dosta je! Zahtijevamo promjene!

Brojni ljudi iz medija koji prate NBA te sami bivši igrači ne pamte ovakvu situaciju. Najbliže ovome je slučaj iz 2014. godine i rasističkog skandala tadašnjeg vlasnika Clippersa Donalda Sterlinga koji je djevojci poručio kako ne voli da mu na utakmice dovodi tamnopute prijatelje. Svi igrači momčadi su prije prve sljedeće utakmice bacili dresove Clippersa na centar, a Sterling je uskoro kažnjen doživotnim izgonom iz NBA lige.

Pucnjava u Kenoshi dovela je do novih prosvjeda protiv policijskog nasilja nad tamnoputim stanovništvom, a u prosvjedima u Kenoshi u utorak su poginule dvije osobe. 

 

Komentara 18

JO
jorgen
08:35 27.08.2020.

Poprilično licemjerno da su bijesni zbog napucavanja silovatelja, a šute o dječaku koji je nedavno ubijen od strane jednog pripadnika njihove rase.

Avatar southman
southman
08:44 27.08.2020.

Nećeš igrati - vrati pare pa idi na ulicu dilati drogu !

GE
Gensoman1000
08:45 27.08.2020.

Lol razmazene princeze ne zele igrati jer je policija upucala silovatelja koji je imao noz i opirao se uhicenju.... Mozda je vrijeme da se NBA ukine i da postanu sluzbeno politicka stranka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije